"Примерно, ако е 200 пиша 200 и в реда преди промяна и в този след промяната. Нали така?"

Да, пишете и преди промяна и след промяна за първо и второ тримесечие едни и същи цифри. Това няма да прибави към първо и второ тримесечие допълнителни вноски. За трето си знаете  :smile1:
Преди да пуснем фактурата, изготвяме лихвен лист, подписан от ръководителя на фирмата кредитор. Тъй като не поясняват какво плащат в лихвения лист пишем в забележка на коя дата е платена лихвата, така се избягва начисляване на сложна лихва.
 Декларацията е за промяна не само на трето тримесечие, а и на първите две, затова са активни тези бутони. В тези които са минали вписвате това което е дължимо и в двете колони, а в реда за трето тримесечие първо вписвате дължимата до момента, а след това вписвате тази, която искате да внесете. :smile1:
Следва да имате  в предвид и
(2) Данъчно задълженото лице упражнява правото си на избор чрез приспадане на данъчната загуба през първата година след реализирането на данъчната загуба, през която лицето е формирало положителен данъчен финансов резултат преди приспадане на данъчната загуба. Когато до датата на данъчния контрол данъчно задълженото лице не е формирало положителен данъчен финансов резултат преди приспадане на данъчната загуба, смята се, че лицето е упражнило правото си на избор за пренасяне на данъчна загуба.
ДВ 98 изменение на ЗДДС
§ 10. Законът влиза в сила от 1 декември 2013 г.

С ДВ 104 то 03.12.2013 г
§ 5. В Закона за изменение и допълнение
на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс
(ДВ, бр. 98 от 2013 г.) в § 10 накрая се
добавя „с изключение на § 7, т. 1, 2, 3, 4, 5,
т. 6 – относно част втора на приложение № 2
към глава деветнадесета „а“, и т. 7, които
влизат в сила от 1 януари 2014 г.“


Със ЗАКОН
за изменение и допълнение на Закона за
уреждане правата на граждани с многог
од ишн и жи л ищно - спе с т овн и в ло г ов е се изменя ДОПК, който бил изменил ЗДДС - еквилибристика  завидна. :))))
Чл. 70. (1) Данъчно задължените лица имат право да пренасят данъчната загуба, формирана по реда на тази част. Когато данъчно задължено лице е избрало да пренася данъчната загуба, тя задължително се пренася последователно до изчерпването й през следващите 5 години.
Произход на загубата е 2008, а следващите 5 години са включително и 2013 г
Ако погледнете и в Справка 4 Пренасяне на данъчни загуби от ГДД по чл.92 ще видите изброени 6 поредни години, тоест първата - възникване и следващите 5 години за пренасяне.
delphine, използвам  този протокол и за рекламните материали, които раздават на клиентските фирми. Сега около нова година се поръчват календари, тефтери, химикалки и други подобни. Само изброяваме фирмите и комисия подписва за общото количество раздадените рекламни материали.  Мисля, че малко  повече доказателствен материал за обосновка на разход е добре, а не да се позоваваме само на това "задължени ли сме ".  :hmmm: А това за по големите неща- дай всекиму  :smile1: :thumbup:
Може да си съставите такъв протокол, а може и да ползвате този от прикачения файл, като си го модифицирате допълнително. Може да добавяте допълнителни редове, да изменяте текстове на колони. Аз го ползвам за раздадено  работно облекло.
От стандарта
8.2. Приходите се признават, както следва:
а) лихвите се признават текущо пропорционално на времевата база, която отчита ефективния доход от актива, като е даден и редът за определяне на ефективният доход от актива - "чрез лихвения процент, с който се дисконтира потокът от бъдещите парични постъления, очаквани през срока на ползване на актива, до сумата на началната отчетна стойност на актива".
По смисъла на тези дефиниции приходът от лихви би следвало да се начислява текущо, пропорционално на времето на ползване на заема. За целите на данъчното облагане това означава всеки месец да се отчита приход от лихви, тъй като най-краткият данъчен период е по ЗДДС и той е месечен.
delphine, Иренабрили, тенкс за потвърждението към темата  :give_rose:
dani54, да не би да сте сметнали че статията 621/496 се взема за цялата лихва на периода на ползване на кредита? Тази статия се взема съгласно стандарта, на времева база, в случая месечно. Не пречи да ползвате и сметка 613, ако ви е възможно да определите предварително размера на цялата лихва и в последствие да отнасяте помесчено пропорционалния размер на разход, но както е пояснила по горе Иренабрили, това е подходящо за лизинговите договори.
http://nap.bg/page?id=300

и програмния продукт вече е публикуван на сайта на НАП
Чл.176 (4) (Предишна ал. 2, изм. и доп. - ДВ, бр. 18 от 2011 г., в сила от 01.03.2011 г.) Ползването на платения годишен отпуск може да се отложи и когато през календарната година, за която се отнася, работникът или служителят не е имал възможност да го ползва изцяло или отчасти поради ползване на отпуск за временна неработоспособност, за бременност, раждане и осиновяване или за отглеждане на малко дете, както и поради ползване на друг законоустановен отпуск.

Погасяване на правото на ползване

Чл. 176а. (Нов - ДВ, бр. 18 от 2011 г., в сила от 01.03.2011 г.) (1) Когато платеният годишен отпуск или част от него не е ползван до изтичане на две години от края на годината, за която се полага, независимо от причините за това, правото на ползването му се погасява по давност.
(2) Когато платеният годишен отпуск е отложен при условията и по реда на чл. 176, ал. 4, правото на работника или служителя на ползването му се погасява по давност след изтичане на две години от края на годината, в която е отпаднала причината за неползването му.
Лихвата се начислява на период, описан в договора /обикновено е месечно/ и погасителния план. По заема ще има движения, отпускане на средства, връщане на средства, едва ли ще се спазва някакъв погасителен план, не е възможно преди да изтече периода да се определят лихвите.
Момента на плащането на лихвата не е основанието за отнасянето и на разход, а начисляването и.
Галина, най-вероятно програмистите на НАП ще се погрижат за тези наши притеснения. Предполагам, че при засечката чрез формули, ще приспадат сумите с код 12 от декларация 6.
ДВ бр.101 от 22.11.2013 г
§ 21. В чл. 118, ал. 3 се създава изречение второ: „В случаите на продажби на стоки чрез фискални устройства, вградени в автомати за самообслужване, фискалният бон, регистриращ продажбата, се визуализира само на дисплей, без да се издава хартиен документ.“
Във фирмата, получаваща заема

получен заем

503/151-Получени краткосрочни заеми или подстметка 152 Получени дългосрочни заеми
Заемите със срок на погасяване до 12 месеца са краткосрочни.
Възможно е да се ползва и сметка 499 Други кредитори, вместо сметка 151

погасяване на заема
151/503

начислена лихва
621/496 Разчети по лихви

платена лихва
496/503

Но, всички осчетоводявания във вашата фирма следва да са съобразени със вашия индивидуален сметкоплан.
Относно лихвите следва да се изчисли дали попадат в регулиране на слабата капитализация.
Относно това "почти едни и същи собственици-" следва да определите попадат ли в "почти"  :smile1: свързаните лица.
Плащанията следва да са по банков път, ако заема надхвърля 14999 лв. , тоест да са спазени разпоредбите на ЗОПБ.

Добре де, това не е ли работа допълнителна?
При мен кредита беше като овърдрафт, и кредитополучателя строеше, превеждахме пари, когато има нужда от плащания към строителя. На всичко отгоре кредитополучателя излезна на ДДС за въстановяване, от НАП поискаха произход на парите, показахме договора, подпукаха кредитора от къде има пари, добре че имахме произход.
А на всичко отгоре изчислявай лихви от дата до дата, добре че в кик има и калкулатор.
И накрая да останеш с едната привилегия... :smile1: :wink1:

Бих искала да припомня на питащата Дани54, че кредитора следва да има свободни средства с доказан произход, за да отпуща кредит.
При мен договорите са със 7% лихва. Междуфирмените кредити нямат огромните ГПР на банките за обслужване на кредита. Ползват счетоводителите за това, като вместо да ни доплатят за това, те ни казват, че това е привилегията да предпочетат нашето обслужване  :smile1:  :wink1:
Правилно са ви отговорили от НОИ-МРЗ.
Относно осигуровките за ДОО се спират от първия болничен лист, който е 45 дни преди термина, но продължават здравните осигуровки, но с друг процент, за 2013-20,16 лв.
В сайта има и калкулатор
http://www.kik-info.com/calculators/maichinstvo.php
 Алфа ,  :thumbup: и когато пък е закупен актива в годината , в която се регистрираме по ДДС, тогава направо си завеждаме актива по данъчна основа а ДДС в съответната 4531. И за това има основание -
Алинея 1 не се прилага, когато:
1. данъкът върху добавената стойност не е включен в историческата цена на актива
По темата срокът не е публикуван още в ДВ,

В ДВ 98/12,11,2013 на стр.5 в т.7 касае изменение на срока от 2014 на 2015, но за параграф 46 от ДВ 92/2012 г, който е

§ 46. За неплатените публични задължения,
срокът за плащане на които е изтекъл преди
1 януари 2008 г., чл. 169, ал. 4 от Данъчно-
осигурителния процесуален кодекс се прилага
след 1 януари 2014 г.