Чл.40 ЗЗО , в частта която ви интересува

Скрит текст :
Правилно разсъждавате, така е  :ok:
Относно амортизациите

Този стандарт не се отнася за следните активи, които се считат за неамортизируеми:

а) природни ресурси:

- времево неограничени природни ресурси - активи, чиято същност не може да се промени в предвидимото бъдеще в резултат на ползването им от предприятията, например: земи и терени; води и водоеми; ефир и други;

- възстановяеми природни ресурси - активи, които се възстановяват във времето, без да е необходима намесата на ползващите ги предприятия, например: гори, пасища, ливади и други;
 Относно осчетоводяването
 например 201/401 или 501/до 14999 лв./,503,
alfa, само да добавя към примера, че статията с която изписваме продадената стока, би следвало да бъде освен 702/304.1-833,33 и 304,4/304,1-166,67, за да отпишем и надценката на продадената стока
Това за варианта на Донна Александрова, а не изобщо  :smile1:
bobo, първата статия 304.1/401 е по доставната цена, по доставната фактура се определя колко е продажната цена на всяка стока , с разликата до доставната цена се взема статия 304,1/304,4, където по кредита на 304.4 се виждат надценките на наличната стока.
По закона за ДДС
Чл. 126. (1) Допуснати грешки в подадени декларации по чл. 125, ал. 1 и 2 вследствие на неотразени или неправилно отразени документи в отчетните регистри по чл. 124 се коригират по реда на ал. 2 и 3.
(2) Грешките, установени до изтичането на срока за подаване на справка-декларацията, се поправят, като лицето извърши необходимите корекции и подаде отново декларациите по чл. 125, ал. 1 и 2 и отчетните регистри по чл. 124.
(3) Извън случаите по ал. 2 грешките се поправят, като:
1. лицето извърши необходимите корекции в данъчния период, през който грешката е установена, и включи неотразения документ в съответния отчетен регистър за същия данъчен период - при неотразени в отчетните регистри по чл. 124 документи;
2. лицето писмено уведоми компетентния орган по приходите, който предприема действия за промяна на задължението на лицето за съответния данъчен период - при неправилно отразени в отчетните регистри документи.
 :flowers: Елена, сподели след подаването какво се е получило в електронните услуги, дано да са напразни притесненията. Процедурните правила са известни само на служителите от НАП, а ние черпим опит само чрез пробване  :smile1: Естествено и от този сайт  :ok:
И при мен не е изчезнала. Дори си мисля, че ако на ЕТ се подаде със чекване ЗКПО, дали няма да изчезне декларацията по ЗДДФЛ. При подаване на заявление и уведомление в НАП, не позволява и двете да се чекват - ЗКПО и ЗДДФЛ. Дали и програмата на НАП не е така и когато служителя въведе ЗКПО , да изчезне ЗДДФЛ.
4) Администратор, който не изпълни задължението си за регистрация по чл. 17, ал. 1, се наказва с глоба или с имуществена санкция от 1000 до 10 000 лв.

Чл. 17. (Изм. - ДВ, бр. 103 от 2005 г., изм. - ДВ, бр. 91 от 2006 г.) (1) Администраторът на лични данни е длъжен да подаде заявление за регистрация преди започване обработването на лични данни.

Защо да не е 401/411 ?
Това, че във фактурата на доставчика има начислено ДДС, няма отражение към общата стойност на 401, закриваме крайните суми.
Зависи в качеството на какъв е извършваната услуга, физическо лице или от името на фирмата. Така както сте описали ми се струва че е в качеството на ФЛ, защото ако беше от името на фирмата, щяхте да издадете фактура или касов бон.
Освен, че ще платите данък ли на тази фактура? И то 15% е при ЕТ. Вече няма опростени и данъчни фактури, всички са фактури. А ако сте регистрирана по ДДС, ще платите и ДДС на тази фактура.
Последващи разходи
6.1. С последващите разходи, свързани с отделен материален дълготраен актив, се коригира балансовата стойност на актива, когато е вероятно предприятието да има икономическа изгода над тази от първоначално оценената стандартна ефективност на съществуващия актив. Всички други последвали разходи трябва да се признават за разход в периода, през който са направени.

 

 
6.2. Разходите, които водят до подобряване на бъдещите икономически изгоди, са:
а) изменение на отделен актив, за да се удължи полезният срок на годност на актива или да се увеличи производителността му;

б) осъвременяване на машинни части, за да се постигне значително подобряване на качеството на продукцията и/или услугите;

в) разширяване на възможностите за нови продукти и/или нови услуги;

г) въвеждане на нови производствени процеси, които дават възможност за съкращаване на производствените разходи;

д) икономически по-изгодна промяна във функционалното предназначение на актива.

 

 
6.3. При подмяна на разграничима част от дълготраен материален актив, отчетена по реда на т. 3.2, подменената част се отписва, а направеният разход за подмяната или подновяването на частта се отчита като придобиване на отделен актив.
Би следвало да е кредитно известие, защото е развалена  сделката-мострата не отговаря на определени изисквания по стандартни условия.

Чл. 115. (1) При изменение на данъчната основа на доставка или при развалянето на доставка, за която е издадена фактура, доставчикът е длъжен да издаде известие към фактурата.
(2) Известието се издава задължително не по-късно от 5 дни от възникване на съответното обстоятелство по ал. 1.
Янева, това е било преди много години, когато в касите не е следвало да има повече от определен лимит пари, най вероятно с цел да се намалят апетите за кражби. Сега такива лимити няма.
Както казва и делфине, проблем ще е ако ги няма, ако при проверка тези пари ги няма ще ги  обложат с данък дивидент.
Щом вече сте си изяснили въпроса, от къде е разликата и искате да я отнесете някъде, то най-лесно би било да я отразите на разход в някоя от 60 група, 609 сметка например и след това да преобразувате финансовия резултат  в ГДД в увеличение , шифър 7150 на основание чл.26 т.2.
Но аз си задавам въпроса как е отразена заплатата в декларация 1, декларация 6? Има ли неравнение на разчетите с ДОО?
Редно е, но не задължително, когато напуща съдружник да се плати дивидент и да му се даде полагащото се до момента на продажбата на дяловете. Пито - платено. Но, това зависи освен от решението на собствениците , но и от финансовото състояние на дружеството. Относно решението на собствениците-дивидента се разпределя пропорционално на дяловете. Оставащият съдружник може да не желае точно в този момент да си вземе дивидента и да плаща данък. Относно финансовото състояние на фирмата, възможно е да няма пари в касата и банката, а и да не е най удачния момент да се плаща данък дивидент. Така че всичко е въпрос на преценка и сделка между собствениците.
Ама не го измислям, реален въпрос ми задават, даже ми го пратиха за достоверност. Обадих се в НОИ ,откъдето ме нахокаха, че това било документ по който се изплащат пари и не било за даване на деца да си играят с него. Пак аз го отнесох. Чудя се дали да го носят на лекаря, за да го анулира или да пише върху задрасканото отбележете     " поправката е наша"  :smile1: :rofl:
Няма как да го отпишете, ами ако вземат да го намерят? "А дано, ама надали"  :smile1:
Възможно е преписката да е приключена, а да не сте си я потърсили?