Пак им отвориха работа на НОИ да пишат предписания  :wink1:
 Мисля, като delphine, трябва да се корегира Д1.
А и НОИ са си отделна "губерния", в тяхната програма, по която плащат болничните, може да са заложени някакви засечки.
Повече време би ми отнело да мисля къде и как може да ме "хванат", отколкото да направя корекция.  :smile1:
Направо осчетоводявам когато пристигнат плащанията, особено ако договорът и парите пристигнат в календарната година. Пък и може ли да има абсолютна сигурност за тези средства, че ще ги платят, живеем в несигурно време.
И все пак ако искате да осчетоводите и договора, "за вярно и честно представяне" , то би следвало да бъдат статиите така:
с договора   499/131
с превода    503/499
и с признаване на прихода 131/709
Например:
503/131 при получаване на превода
131/709 при признаване на прихода
логиката е че се плащат като болнични, така че 16.2
 :smile1: И нещо съвсем ново...пресно пресно...
Да, така излиза, че нямате подаден, и да, както марпан е казала, така излиза след като подадеш. След подписването , ако всичко е нормално, излиза входящия номер.
https://public.brra.bg/CheckUps/Verifications/ActiveCondition.ra

тук изпишете булстата и на история ще видите подадения ГФО, обикновенно започва вх номер с година месец дата и насреща вероятно ще пише обработва се....
Няма да бъде с един запис, описвам фактура по фактура, и в случая на въпроса- слагам ДДС номера на доставчика
Нова версия на програмния продукт за ДДС справка-декларация от днес
Новото във версия 2.03 е:
1.   Във връзка с присъединяването на Република Хърватска към Европейския съюз от 01.07.2013 г. е добавена проверка за валидност на ДДС номера на хърватски задължени лица, регистрирани за целите ДДС с код държава (префикс) „HR”. 
От службата за трудова медицина всяка година ме подсещат за декларация или уведомление, дори на една от фирмите те ги подават. Въпрос на договорки.
messibarca
(3) (Изм. - ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г., изм. - ДВ, бр. 50 от 2008 г., в сила от 30.05.2008 г., изм. - ДВ, бр. 34 от 2011 г., в сила от 03.05.2011 г.)  Който наруши изискванията на чл. 40 или на § 9а от преходните и заключителните разпоредби за публикуване на актовете по чл. 40, ал. 1 - 3, се наказва с глоба в размер от 500 до 2000 лв., а на юридическо лице и едноличен търговец се налага имуществена санкция в размер от 500 до 3000 лв. Когато нарушението е извършено повторно, санкцията е в двоен размер.

чл. 40 ал.2 : По реда на ал. 1 предприятията по чл. 38 публикуват:
1. финансовите си отчети - във вида, в който са заверени от регистриран одитор;
2. годишните си доклади за дейността - във вида, на базата на който регистрираният одитор е изразил одиторското си мнение;
3. одиторския доклад по отношение на отчетите и докладите по т. 1 и 2.
Не ви разбираме погрешно, имаше такова едно брожение в началото на годината, когато се променяха законите. Дори лекторите на семинарите не можеха да отговорят на този въпрос-могат ли управителите да са СОЛ или следва да са вече по ДУ. Съветът им беше да не променяме нищо, докато не стане по-ясно какво е искал да каже законодателят. Та така, няма все още преводач по въпроса  :smile1:
По принцип помощите се отпущат по проекти за възстановяване на разходи, при вас е за стимулиране на българското производство. Но,  договор между вас и министерството има ли или организатора е друга фирма , която е кандидатствала за европейски средства и вие сте един от участниците във форума. Писмото може да има информативен характер за изразходваните средства за вас.
Как не е получена реално в парично изражение, а в какво? На ваши фирмени разноски ли бяхте на това изложение? Получили сте писмо с окончателно изчислена стойност, за какво, че ще ви платят ли? Или са ви командировали на това изложение за сметка на проект, обучение...
При голяма част от държавните помощи, най напред правите разходите, а после ви превеждат помощ след като сте доказали документално направените разходи.
Или пък поставят условности за изпълнение.
Чл. 96. (1) Всяко данъчно задължено лице с облагаем оборот 50 000 лв. или повече за период не по-дълъг от последните 12 последователни месеца преди текущия месец е длъжно в 14-дневен срок от изтичането на данъчния период, през който е достигнало този оборот, да подаде заявление за регистрация по този закон.

Целта на справката е да покажете, че сте превишили вече тия 50 хил.лв, периода който посочвате е правилен.
тази фактура е проблем за закриване и от доставчика, най вероятното което са направили е да внесат в банката си тази сума, но на вас да не са дали вносната бележка
При получаване на сумата 503/131 финансиране
при завеждане на актива в САП - със цялата стойност
                                     в ДАП- със 80% от стойността
признаване прихода на база амортизации на актива през годините 131/709

За "да се възстанови равенството за данъчни цели", следва да се приложи чл. 68 от ЗКПО, т.е. счетоводните приходи и разходи, отчетени по повод на дарение (в случая целево финансиране, третирано по реда на СС 20), с което е намалена историческата цена при определяне на данъчната амортизируема стойност на актива, не се признават за данъчни цели. В случая счетоводният финансов резултат трябва да се намали при преобразуването му с отчетения приход от финансиране, в размер на амортизацията за съфинансираната част на актива.
Със счетоводната политика определяте прага на същественост. Ако за вас той е 700 лв., да, отразявате на разход по гр.60 тази машина, а аналитичността си е определената от вас.
Скрит текст :
Ето едно мнение по въпроса:
Скрит текст :
Щом казвате, че е под прага на същественост, то той е по висок от 300 лв за фирмата, нали?
В случая ще осчетоводите на разход тази машина, а задбалансово/ако искате/ ще я заведете и наблюдавате при инвентаризации.