Ето малко материал, макар и от 2012 г, но поне ще ви ориентира в законите в които се коментират дивидентите.
Вече има програмен продукт на страницата на НАП
http://www.nap.bg/page?id=300
С новото обновление излиза вече и сумата на приетите декларации. Това за майките в отпуск за отглеждане на дете по чл.164, наистина дава грешка в здравните осигуровки, но ако в клетка 17 сложим 420, а в клетка 18-4,8, декларацията минава проверка. Предлагам да изчакаме следващото обновление, има време.
Здравейте приятели.Относно новия начин на попълване на декларация 1 имам следния въпрос.В колона 13 /сумирано отчитане на раб.време/какъв код трябва да напиша,след като работя на 8 часа,5 дена седмично? Благодаря ви предварително.

Ако на 12- вид осигурен сте попълнили число, различно от 16, то в 13 не попълвате нищо, то и без туй на програмата няма да ви се появи възможност за попълване на това поле.
Вижте и в раздел ІІІ, точка 4, подточка 4,2 от Указанието за миналата година.
Добре, а в случай че Общото събрание вземе решение за разпределение на дивидент м.01.2015г., тогава данъка и декларацията се подават до 30.04.2015г., нали? Щом не е от значение кога ще се изплати дивидента значи това може да стане по всяко едно време - месец март, април?

Ако ОС вземе решение през м.01.2015 г, данъка се плаща и декларацията се подава до 30 април 2015.
Водещото е датата на взетото решение за разпределение на дивидент. И да, може да стане по всяко едно време-стига общото събрание да иска по всяко едно време да се събира.  :smile1:
Може ли да се представят отчети без подпис ? Например подписвам декларация за истинноста на данните или както се водеше там, а отчетите неподписани или може би с надпис "подпис"?
Този търговски регистър е рай за престъпниците, така че искам да  давам колкото се може по-малко данни за свободно ползване в интернет

Съвсем разбираеми са притесненията ви, но не си мислете, че с електронен подпис няма достъп до вашата декларация за истинността, където ще се мъдри вашия подпис.
От друга страна образец със вашия подпис като управител, го има в ТР като декларация и там едва ли има "подпис". Ако сте се подписали с думата подпис, на някой служител може да му хрумне да сравни подписите. Е, поне може в заявлението да не вписвате вече личната карта, а егн го закриват служебно.Това едва ли ви успокоява, но има нова услуга, която вече е безплатна, трябва да се регистрирате със заявление в ТР лично, с което ще ви известяват с SMS ако се правят промени по фирмата ви.
Здравейте,
моля някой да даде съвет как да "прескоча"  :bow: текста, изписан в червено, че дължа такса. Прикачила съм платежно и не мога да подпиша.

Винаги излиза този надпис,че дължите такса, тя е само напомнителна, сайта не "чете" приложеното платежно , за да изтрие предупредителния надпис. Това го правят юристите на место, когато проверяват наличността на всички изисквания за публикуването.
Подминете този текст и подпишете. Но преди това , минете през тестовото подписване, че има доста забрани в java-та.
В случая на питащата, евровата сметка не е нейна, а на клиента й. Той на практика си продава на по евтин курс еврото и превежда равностойността  в лева в разплащателната сметка на питащата, така на питащата и остава салдо. Та, на въпроса-казвате че договорка е в лева, ами искайте си разликата. А валутната разлика ще се появи при него и ще е за негова сметка.
Изобщо не умувам, попълвам си графите , попълвам и 2,1 и дори си изчислявам и 19 по указания начин.

Повече ме притеснява, ако има втори трудов договор и не ми представи служебна бележка, а съгласно указанията трябва да включа и тези данни.
Април 2015 имате в предвид, нали  :smile1:
 "Деклариране и внасяне -  през м,април 2014 , нали няма някаква промяна?"
След уточнението ви, да, правилно  :good:
"Само са си разпределяли парите години на ред,без да е удържан и внасян данък."
А протоколи от ОС събрание има ли?
Наистина какво има в справката по чл.73, защото там освен дивидента се посочва и данъка, така че би подсказал за внасянето и декларирането му. И ако и тя не е подавана, то тогава дали е дивидент или просто собствениците са източвали касата?
 
Отменен е КПИД-2008

III. Заповедта отменя Заповед № РД-07-323 от 4.12.2007 г. на председателя на НСИ за утвърждаване на Класификацията на продуктите по икономически дейности (КПИД - 2008) по т. I (ДВ, бр. 109 от 2007 г.).

В сила от 01.01.2015 е КИПД - 2015

ЗАПОВЕД № РД-07-395 ОТ 2 ДЕКЕМВРИ 2014 Г. ЗА УТВЪРЖДАВАНЕ НА КЛАСИФИКАЦИЯ НА ПРОДУКТИТЕ ПО ИКОНОМИЧЕСКИ ДЕЙНОСТИ (КПИД - 2015)


КИД-2008 все още си е в сила

ЗАПОВЕД № РД-07-316 от 29.11.2007 г. за утвърждаване на Класификация на икономическите дейности, за краткост наричана "КИД-2008", а за международно използване - "NACE.BG-2008"


Ще очакваме и променена КИД-2015 вероятно. Тогава ще му мислим  :smile1:

А имате ли промяна в кодовете?
ЗАПОВЕД № РД-07-395 ОТ 2 ДЕКЕМВРИ 2014 Г. ЗА УТВЪРЖДАВАНЕ НА КЛАСИФИКАЦИЯ НА ПРОДУКТИТЕ ПО ИКОНОМИЧЕСКИ ДЕЙНОСТИ (КПИД - 2015)
В сила от 01.01.2015 г.-това е новата

отменената-
III. Заповедта отменя Заповед № РД-07-323 от 4.12.2007 г. на председателя на НСИ за утвърждаване на Класификацията на продуктите по икономически дейности (КПИД - 2008) по т. I (ДВ, бр. 109 от 2007 г.).


Най-вероятно нищо няма да се подава в НАП, сигурно ще изготвят сравнителна таблица, ако има разминавания в кодовете, която да послужи за толеранс между два кода.
НАРЕДБА ЗА СТРУКТУРАТА И ОРГАНИЗАЦИЯТА НА РАБОТНАТА ЗАПЛАТА
Чл.12
(5) (Доп. - ДВ, бр. 56 от 2007 г., в сила от 01.07.2007 г.) Условията, при които се зачита сходният характер на работата, длъжността или професията по ал. 4, се определят с колективен трудов договор на браншово равнище или с вътрешните правила за работната заплата в предприятието.
А изобщо задължени ли сте да внасяте авансови вноски? Ако отговорът е да и сте били наясно със загубата можехте да промените авансовите вноски чрез подаване на декларация по чл.88 до 15 април за първо тримесечие, до 15 юли за второ тримесечие и до 15 декември за трето тримесечие. От било еди колко си - на нула.
Този момент с коригирането и мен ме притеснява и то не на етап съставяне на болничен лист, защото това ще се откоригира още от кабинета на лекаря от самия програмен продукт. А дано, ама........