Пробвах новите две услуги, наистина са удобни информации. Ще се откриват по-лесно грешките при декларация 6, знаем краткия й срок за коригиране. Осигурителният доход пък на всяко лице е систематизиран, не че ТРЗ програмите не дават такава инфо, та дори и УП се мъчат да правят. От друга страна се избягват разпечатките от НАП за разминаванията и клечането пред гишетата им... сигурно имат и други предимства тези две услуги, на мен ми харесват.  :good:
http://www.nssi.bg/forusers/forms/239-maternity

Формуляри и образци за временна неработоспособност и майчинство, в сила от 01.01.2015 година е публикувал НОИ.

   От 1 януари 2015 г. влизат в сила нови образци на документи за изплащане на парични обезщетения при болест и майчинство
Понеделник, 15 Декември 2014 10:16. |  | Посещения: 3753
Националният осигурителен институт уведомява осигурителите и самоосигуряващите се лица, че от 1 януари 2015 г. влизат в сила нови образци на документи за изплащане на парични обезщетения при болест и майчинство.

Изменени и допълнени са образците на придружително писмо (Приложение № 8) и опис на документите (Приложение № 9) към Наредбата за изчисляване и изплащане на паричните обезщетения и помощи от държавното обществено осигуряване (НИИПОПДОО), обнародвани в бр.90 на ДВ от 31.10. 2014 г.
Измененията са във връзка с въвеждането от 1 януари 2015 г. на новия ред за издаване на болничните листове и за представяне в НОИ на данните от тях и от решенията по обжалването им от органите на медицинската експертиза. За осигурителите и самоосигуряващите се лица вече отпада задължението да представят в териториалните поделения (ТП) на НОИ болничните листове, издадени след 31 декември 2014 г., но с оглед осъществяването на последващ контрол от компетентните органи, е необходимо работодателите да ги съхраняват за срок 3 години, считано от 1 януари на годината, следваща годината, в която са издадени.
С изменените образци от началото на 2015 г. в ТП на НОИ ще се представят само декларациите от осигурителите/самоосигуряващите се относно правото на парично обезщетение (Приложение №15) и другите необходими документи за болнични листове, издадени след 31 декември 2014 г., независимо че временната неработоспособност може да е започнала преди 1 януари 2015 г.. Осигурителите трябва да представят с новите образци и всички заявления-декларации за изплащане на парични обезщетения, независимо от датата, от която се иска изплащане на обезщетенията.
Болнични листове, издадени преди 1 януари 2015 г., се представят в ТП на НОИ с утвърдените за 2014 г. образци на придружително писмо (Приложение № 8) и опис на документите, (Приложение № 9)
Важно е да се знае, че издадените след 31 декември 2014 г. болнични листове върху бланки „Болничен лист за временна неработоспособност, са невалидни. В тези случаи болничният лист следва да бъде анулиран от органа на медицинската експертиза, който го е издал и да се издаде нов – по образец, съгласно приложение № 3 към Наредбата за реда за представяне в Националния осигурителен институт на данните от издадените болнични листове и решенията по обжалването им.
Изменените образци са публикувани на Интернет страницата на НОИ, рубрика “За потребителя”, раздел “Формуляри” - “Формуляри и образци за временна неработоспособност и майчинство”.


Здравейте, декларацията до днес ли се подава или до утре?

Утре, 15 декември е последния срок за коригиране на авансовия данък за трето тримесечие, както и срокът за внасяне на дължимата вноска.
iva neicheva,

2) (Нова - ДВ, бр. 110 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г.) Авансови вноски не правят:
1. (изм. - ДВ, бр. 94 от 2012 г., в сила от 01.01.2013 г.) данъчно задължените лица, чиито нетни приходи от продажби за предходната година не превишават 300 000 лв.;


Искате да кажете, че сте имали за предходната година нетни приходи над 300000 лв и не сте попълнили част VІІІ от ГДД по чл92  за 2013 г?
"Факт е, че НАП задържа тази сума около два месеца."

НАП не задържа надплатени суми нито за един, нито за два месеца, освен ако с нормативен акт не е задължена. Във вашия случай, hrima, вероятно става въпрос за дадения срок от НАП, след отпадането на Единната сметка от съда, да определим надвнесените суми по кои от четирите параграфа да отидат.
срок за подаване 25 януари 2015
с код 8-данък по ЗДДФЛ
код 5- осигуровки всякакви
Спокойно, ще я обработи системата, изчакайте поне 24 часа. Аз подадох в намаление и след 24 часа всичко беше ок.
Много благодаря още веднъж !

С въвеждането на предстоящите новости съм "улеснена" от сега - ще попълвам на ръка Прил.15 ясно е .  :smile1:

В този ред на мисли, дали ще е възможно да се изпращат и по пощата, след като не носим нещо толкова "уникално" и важно като болничен лист? Или много леко ще ни стане, в предвид "намалената тежест при работодателите"  :wink1:
Ще прикача едно съобщение на НОИ, с което да ви уверя, че нямат право да ви връщат впредвид текста на съобщението:

"Поради това болничните листове с дата на издаване до 31.12.2014 г. вкл. следва да постъпват по досегашния ред."

И на вас хубав ден  :good:
Само ако е регистриран като СОЛ и подаде и във второто ОКД5.
Публикувана е допълнена Спецификация на входните файлове с данни от придружителните писма и описите за изплащане на парични обезщетения от ДОО в сила от 01.01.2015 г.

Ще има нова програма, която ще бъде подобна на сегашната, като от нея се махне раздела за болничните и ще сложат и 2015 г.
Имате два варианта:
1. Да изчакате публикуването на новата програма до крайния срок за подаване , тоест до 15 декември 2014
2. Да подадете специално за тази майка отделно на хартиен носител документацията.
За мен тестерите са чисти рекламни материали.

Да, наистина са рекламни материали, но въпросът е кога да ги изпишем на разход , с придобиването ли или с разходването им.
Като знам, че тестерите са си на едни сравнително високи цени, бих ги завела в материална сметка и при изпръскването им с искане бих изписала на разход.  Вследствие ползването на тестера, клиентът решава кой парфюм да закупи, напълно присъщ разход, свързан с продажбата на парфюмите. Подобен начин и със стъклениците, те на практика са амбалажа на наливния парфюм. При счупване, спиране продажба на наливен парфюм, или друга причина,  на разход, но отново с искане, подписано от МОЛ на магазина или управителя.
Ако бяха календари, да речем че сме ги раздали като рекламни материали, правим протокол и на разход, но тестера как ще го изпръскате наведнъж, освен ако са такива маломерни, които раздават на клиентите закупили стока като бонус. Въпрос за предназначението им.
Каквото и да кажем ще е в сферата на предположенията, най-добрия вариант е да ги попитате. Възможно е вторият номер в скобите да е инициализацията на стоковата разписка или проформа фактура или какъвто се сетите транспортен документ. Имам фактури от Германия, но такива с двойни номера нямам.
Като другите болнични, само че в приложение 15 трябва да чекнете в т. 1. "а" и "в"
Ето това ще е едно от предимствата на електронните болнични, няма да умувам дали бронхит и бронхиолит са свързани болести и едната не е ли следствие на другата, не е моя работа. Такива болнични /имам в предвид два първични с прекъсване събота и неделя/няма просто да се приемат от НОИ и вероятно ще има защита в програмата, не че не сме факири и това да бъгнем.
По скоро поредния номер е 58 и прагът на 1 е 1050

Дейността която извършвате е търговия, а не хуманно здравеопазване
Подавали ли сте по ел път декларации след промяната?
При мен освен кода за влизане в системата на ел услуги, за всяка услуга, която ползвам за първи път нова идентификация на ел подпис и подписване. Успешна идентификация ми изписва, ама колко да е успешна... При вас така ли е ?
Има ли писмен договор за управление с вписано възнаграждение в него ? Ако няма може да се осигурява като СОЛ и да управлява безвъзмездно.

Точно затова ви пита алфа в предния си коментар.
Вие сте СОЛ и ако искате и в това дружество да упражнявате дейност без да плащате осигуровки , то следва да подадете ОКД5, НО условието е в договора за управление да няма вписано възнаграждение.
https://inetdec.nra.bg/testservices.html

Тествайте и тук може ли да подписвате документи и файлове-втория вход, там задължително ви трябва Java-та.