Чл. 3. (1) (Доп. - ДВ, бр. 49 от 2010 г., в сила от 29.06.2010 г., изм. - ДВ, бр. 48 от 2011 г., в сила от 24.06.2011 г., доп. - ДВ, бр. 102 от 2012 г., в сила от 21.12.2012 г., изм. - ДВ, бр. 40 от 2013 г., в сила от 30.04.2013 г.) Всяко лице е длъжно да регистрира и отчита извършваните от него продажби на стоки или услуги във или от ТЪРГОВСКИ ОБЕКТ чрез издаване на фискална касова бележка от ФУ или касова бележка от ИАСУТД, освен когато плащането се извършва чрез внасяне на пари в наличност по платежна сметка, кредитен превод, директен дебит или наличен паричен превод, извършен чрез доставчик на платежна услуга по смисъла на Закона за платежните услуги и платежните системи, или чрез пощенски паричен превод, извършен чрез лицензиран пощенски оператор за извършване на пощенски парични преводи по смисъла на Закона за пощенските услуги.

Чл. 7. (1) (Изм. - ДВ, бр. 49 от 2010 г., в сила от 29.06.2010 г., доп. - ДВ, бр. 40 от 2013 г., в сила от 30.04.2013 г.) Лицата по чл. 3 са длъжни да монтират, въведат в експлоатация и използват регистрирани в НАП ФУ/ИАСУТД от датата на започване на дейността на ОБЕКТА.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 40 от 2013 г., в сила от 30.04.2013 г.) Не се допуска извършване на продажба на стоки и услуги от лицата по чл. 3 без функциониращи ФУ/ИАСУТД, освен в случаите, посочени в тази наредба.
Нищо не се представя.

п.п.

Какво толкова смятате? Този отпуск е точно определен - до 2-годишна възраст на детето.

Включващ и деня в който е родено детето, тоест от следващия ден-на работа.  :smile1: Единственото нещо, което е свързано с завръщането на майката на работа, е поне да се обади по телефона на работодателя си от гледна точка на това, че ако има назначен на нейното място заместващ, а и заради добрите взаимоотношения.
Когато разходът не е признат за данъчни цели, тогава и ддс не е разход. ЗКПО чл.26.

Трябваше да пиша отпред "САМО", за да не се разбира погрешно. В случая интернет услугите на питащата най вероятно са присъщи за дейността й.  :smile1:
Когато разходът не е признат за данъчни цели, тогава и ддс не е разход. ЗКПО чл.26.
Независимо кога, сумите са внесени ефективно. Ако ги виждате чрез електронните услуги в 111111, то тяхното приспадане е възможно.
Прикачвам Ви го становището
Щом сделката е бартерна, то значи , че е с прихващане. Много често обаче в практиката, независимо от това, че е бартер, и двете страни издават касови бележки, все едно че са отделни сделки, за по-лесно или защото такава е уговорката.
Да, така е, и за трудовата медицина също. Най-точен отговор е този на хиксовете "Просто приемете факта, че имате две различни предприятия и сама си отговорете на въпросите."
Благодаря! А ведомостта за заплати по тази логика и тя ли ще е 2 броя - с новия и стария булстат? За служителите съм подала уведомление по чл. 123, ал. 1, т.5

Да, това е логиката, и декларации 1 и 6 следва да са от името на едната и другата фирма, както и плащанията на осигуровки и данъци....
СПРАВКА ЗА ВЗЕМАНИЯТА И ЗАДЪЛЖЕНИЯТА, РАЗПРЕДЕЛЕНИ ПО ИНСТИТУЦИОНАЛНИ СЕКТОРИ *
КЪМ 31.12.2013 ГОДИНА

Това е справката към статистическия отчет, от нея всеки ред трябва да разбиете по контрагенти и видове данъци.
 Нямате избор, освен да му приготвяте документите всеки месец и да го пращате да си ги носи сам в НАП с надеждата да му омръзне.  :smile1:
За ЕООД трябва да си подадете от 01/05/2014 до 21/05/2014 и за ЕАД от 21/05/2014 до 31/05/2014. ЕООД и ЕАД са с различни булстати , ДДС номерата също са различни, а СД и дневниците се подават по тези идентификации.
Внимавайте каква молба пишете, за да не вземат да издадат на това основание заповед назад, че сте ползвали отпуската.
Да, 20 лв е по електронен път и 40 лв, ако се носи на ръка в Агенцията по вписванията.
В дневниците след това ще посочите пак Митническата декларация, за фактурата от вноса няма инфо в системата на НАП. Следва да си е в описа МД, според мен, за да няма излишни въпроси.
Отново стигаме до закръглянето, има си програми , които закръглят 5,725 на 5,72, а други на 5,73. Или пък сбора на данъчната основа и ДДС се разминават с 1 ст./най-често когато се правят отстъпки от данъчната основа на много артикули/. Ако е в сбора разминаването, закривам с толкова колкото ми се получи в 411. В дневниците записвам това, което е по  фактурата/макар, че не се знае как го е разнесъл колегата, издаващ фактурата/.
Последващи разходи
6.1. С последващите разходи, свързани с отделен материален дълготраен актив, се коригира балансовата стойност на актива, когато е вероятно предприятието да има икономическа изгода над тази от първоначално оценената стандартна ефективност на съществуващия актив. Всички други последвали разходи трябва да се признават за разход в периода, през който са направени.

 
6.2. Разходите, които водят до подобряване на бъдещите икономически изгоди, са:
а) изменение на отделен актив, за да се удължи полезният срок на годност на актива или да се увеличи производителността му;

б) осъвременяване на машинни части, за да се постигне значително подобряване на качеството на продукцията и/или услугите;

в) разширяване на възможностите за нови продукти и/или нови услуги;

г) въвеждане на нови производствени процеси, които дават възможност за съкращаване на производствените разходи;

д) икономически по-изгодна промяна във функционалното предназначение на актива.

На това основание бих сложила това допълнително оборудване към стойността на автомобила, като се мотивирам с това, че този автомобил разширява възможностите си, вероятно и за нови видове услуги, както и за неговото осъвременяване, най вероятно и бъдещи икономически изгоди и т.н. А и в крайна сметка това именно предопределя и неговото предназначение не само като транспортно средство а и като "подвижна лаборатория"  :smile1:
 
След като сте формирали файл от друга програма и сте изтеглили тази от сайта на НАП, следва да влезнете в НАП-ската програма и от "Четене от файл Обр.1" посочвате файла . Отваря се колко декларации са приети и на каква стойност и колко са отхвърлените и на каква стойност. Ако всичко е наред, при затваряне се появява в десно "Изчисли"-така се получават стойносттите за ДОО,ДЗПО и ЗО, но без данъка- Така може да сравните тези във вашата Д6 от вашата програма.
Подавате редовна декларация в увеличение само с тази разлика.
НСИ са затворили страницата за подаване на ГФО с КЕП, сега опитвах , не става.