Важно е кога започва 45 дневния болничен, а не раждането.
Вижте случаите, в които следва да изпратите уведомление по чл.62 КТ
Чл. 3. (1) (Предишен текст на чл. 3, доп. - ДВ, бр. 1 от 2006 г., в сила от 01.01.2006 г.) Уведомлението съгласно приложение № 1 се изпраща:
1. в тридневен срок от:
а) сключване на трудовия договор;
б) изменение на трудовия договор, с което се променя длъжността и/или срокът на договора;
в) издаване на постановлението по реда на чл. 405а от Кодекса на труда;
2. в седемдневен срок от прекратяване на трудовия договор;
Ето правното основание
Скрит текст :
В Търговския регистър има справка, при която ако изпишете точно името на фирмата и без да знаете булстата ще ви отвори необходимата информация.
Справка по физическо или юридическо лице- изписвате името на фирмата, булстата не попълвате защото не го знаете, отгоре има контролни числа и букви-изписвате и тях, чеквате на влючи история и след това търси.

https://public.brra.bg/CheckUps/Verifications/VerificationPersonOrg.ra
Чл. 40. (*) (Изм. - ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 34 от 2011 г., в сила от 03.05.2011 г.) Предприятията публикуват годишния си финансов отчет и консолидирания си финансов отчет, годишния доклад за дейността и годишния си консолидиран доклад за дейността, приети от общото събрание на съдружниците/акционерите или от съответния орган, както следва:
1. чрез заявяване и представяне за обявяване в търговския регистър публикуват:
а) едноличните търговци - в срок до 31 май на следващата година;
б) дружествата с ограничена отговорност - в срок до 30 юни на следващата година;
в) всички други търговци по смисъла на Търговския закон - в срок до 31 юли на следващата година;
........................ ....

(8) (Доп. - ДВ, бр. 34 от 2011 г., в сила от 03.05.2011 г.) Алинеи 1 - 7 не се прилагат за бюджетните предприятия, едноличните търговци, чиито годишни финансови отчети не подлежат на задължителен независим финансов одит, както и когато в закон е предвидено друго.
И аз подавам по ЕГН декларацията по чл.55, но като погледна в справката за задълженията излиза и в ЕИК и на ЕГН, само че при мен не е ЗП а Своб професия.
За съжаление, след като въведоха новите 4 сметки в единната сметка, платежните стават повече, но за размера на банковата такса зависи от обслужващата ви банка.
Говорете с обслужваща ви банка как да намалите разходите, има варианти при които ако сам си разпечатвате извлеченията да се намали месечната такса за обслужване.  :smile1:
Не е така за ОЗМ, трябва да е в код 551111 и стават три платежни. Ще ги направите общо за фонд пенсии и озм.
Като сме почнали с кодовете, ще прикача и новите сметки да е пълно инфото.
Благодаря, savov1977!
А кодовете как са:
за фонд "Пенсии"   12.80 %   
за фонд "Общо заболяване и майчинство"   3.50 %   
за фонд "Допълнитeлно задължително пенсионно осигуряване" в УПФ   5.00 %   
за фонд "Здравно осигуряване"   8.00 %   ​
Ако питате за кодовете в платежното към бюджета:
ДЗПО        581111
ДОО    551111
Зо        561111
И сега ако допълня и в Статистиката - Декларация за неактивност, човекът ще закрие ЕООД-то си , но това са законите. :smile1:
Търсете го по инвойса като вариант VAT и отпред инициалите на държавата и номер. Понякога е най отдолу на инвойса с много ситни цифри, но на всяка цена го има.
http://ec.europa.eu/taxation_customs/vies/
А тук може да проверите валиден ли е.
Вече не влизам да гледам често единната сметка, само притеснения ми образуваше и в болшинството случаи напразни. Направих си схема, след като получа на пощата писмо , че са постъпили суми по сметката на еди коя си фирма-влизам и гледам закрити ли са задълженията.  :smile1:
Разсъждавам само логически, че следва да си платите авансовия данък до 15 април, а с подаването на ГДД например на 28 април ще се закрие плащането без да се начисляват лихви.
Обърнете внимание на неразпределената печалба от минали години. Рано или късно върху нея ще трябва да платите 5% данък дали ще бъде дивидент или ликвидационен дял все тая. ЕТ плащат данък годишен 15%, а ЮЛ 10% годишен и 5% дивидент или ликвидационен дял, така че все някога тия 5% ще се дължат.
Независимо дали сега ще изчистите касата по какъвто и вариант да е, този данък ще се дължи във времето.  :smile1:
siska, това  не е юридическо лице, за да прави протоколи на общо събрание, едноличния търговец си е физическо лице и ако му трябват средства за произход може да си вземе направо печалбата от ЕТ.
ot kade da polu4a pomo6t ili upatvane pri popalvane na dokumentite koito pridrujavat bolni4niqt list b NOI ednoli4en targovetc sam i se osigurqvam v/u 420 lv.predvaritelno vi blagodarq

Едноличния търговец е самоосигуряващо се лице, за него ли става въпрос за болничния или за назначен при него работник? И ако болничния е за СОЛ, то той осигурява ли се за ОЗМ, за да има право на обезщетение от НОИ?