Като собственик на ЕООД зависи как ще се осигурявате-по договор за управление или като самоосигуряващо се лице. От икономична гледна точка е желателно да сте като самоосигуряващо се лице/СОЛ/. И ако е така, следва в 7 дневен срок от започване дейност на ЕООД да подадете ОКД5 по местоживеене на СОЛ, като в него чекнете искате ли да се осигурявате за ДОО, ако ли не, не слагате никъде отметка и ще се осигурявате само здравно.
Относно трудовият ви договор, ще ви осигуряват както за ДОО, така и здравно, така е по закон. Но пък ще може с този стаж по трудовия договор да си увеличавате размера на пенсията.
Да, може, избройте институциите и правата ви. По този начин са съставени и "генералните" упълномощавания.
http://www.noi.bg/benefits/benefits

Първият, вторият и третият болничен лист се носят в НОИ в срок до 15 дни от издаването им/при СОЛ е така/. Ако ще ги носите без да ползвате програмата на НОИ, освен придружителното писмо трябва и опис на предаваните документи , както и попълнено приложение за банковата ви сметка и извлечение от банката /еднократно за банковата сметка/.Към всеки болничен се попълва и Приложение 15. Болничните листи са общо 135 дни.
След изтичането им имате право на още 275 дни /410-135/, които ще трябва да се заявят отново в НОИ с Приложение 2,пак в 15 дневен срок. След тяхното изтичане имате право на обезщетение до навършване на 2 год на детето-това отново се заявява пред НОИ с Приложение 3,отново в 15 дневен срок. Когато носите Приложение 2 или 3 напомняйте, че като СОЛ ги носите, за да не ви искат заповед за отпуска.
Относно осигуровките за това време са само за здравно и вие ги дължите и те са в размер на 420 х 4,8% или 20,16 лв. за сега.
"и в частта от името на ...........  - попълвам данните на физическото лице ли?"-Когато трябва да подавате данни от името на физическо лице следва да нанесете данните на физическото лице, а вашите от КЕП се акумулират автоматично в заявлението.
(4) Окончателният данък за доходите от ликвидационни дялове се определя върху положителната разлика между стойността на ликвидационния дял и документално доказаната цена на придобиване на дела в дружеството/кооперацията.
Първо- на НАП програма следва да направите 13-ката на физическото лице, без никъде да упоменавате фирмата, през която сте го осигурявали през годината-Марпан ви е посочила как.
Второ-щом сте упълномощени от ЕГН-в електронните услуги влизате при физическите лица където е ЕГН на сол и от там подавате д6.
Получих и аз КИ, един топ хартия разпечатвахме. Сега ще си платим ДДС както на продажбите, така и на тези КИ на достъпа, щото те на практика са ДДС за плащане, а парите ще получим -до 15 април/сещай се 15/.
И аз като beta 01 смятам да си осчетоводя КИ и закрия с плащането им.
Заради трудовия договор за стажуване, ще има актуализация, ама то това е вече резон, едно след друго изменения, толкова сме свикнали с тях, че ...
То и за авансовите вноски трябваше задължението да излезне вчера, но го пуснаха днес. Изчакайте, може системата да бави, постоянно има някакви извинения на сайта им, че се приключва годишно.
И те ли станаха дистрибутори на издателите на тези дневници? И на нас при проверка ни изискаха дневник, та преписвахме... Очаквах, че административната тежест ще намалее, отпадане на графиците за малките фирми, но....или  :noexpression:
И всички ТК описани си искат, а като не им дадеш, нали се сещате и ножа в тях и хляба...не ми се мисли от днес за глоби, ама...
Следва да имате пълномощно, макар да не го изискват винаги. В самата справка няма упълномощаване , както при някои други протоколи и тн
По-добре проверете направо в ел услуги на НАП. В подаване данни по д1 и д6-десния бутон "подадени данни" ще видите какво е прието , даже и съдържанието на приетото.

Не признават на лист, искат си дневник
Да, следва да има договор за наем по пазарни цени между управителят на ЕООД в качеството му на такъв и физическото лице.
А ЕООД ползва ли имота, собственост на физическото лице ?
Не, не е заличено тече 6-месечния период. Според мен ГДД трябва да е по общия ред, за календарната година (2013 в случая).

Правилно разсъждавате, дано да е само спор, щото времето за мислене изтече вчера  :smile1:
Здравейте, собственик на ЕООД получава рента (като физическо лице) за земя която се използва от дружеството, трябва ли да се попълва приложение 4?

Да разбираме ли, че ЕООД плаща рента на физическото лице, което е собственик на ЕООД?  И ако това е така, да, декларира се, ФЛ притежава повече от 5% от ЕООД.
 За справката по чл.73 фирмата си подава истинските цифри за доход и удържан данък.
Физическото лице обаче следва да попълни в приложение 4 в част ІІІ удържания авансов данък и за четвърто тримесечие в Таблица 1. В таблица 1,1 на същата част трябва да попълни данните за платеца на дохода , удържал данък през четвъртото тримесечие -ЕИК и наименование.
Днес сутринта по Нова ТВ в предаването "Събуди се-І част"- На изчезване ли са счетоводителите?- Коментар на г-н Бойко Костов, г-жа Мадлена Леви-Примо и г-жа Катя Крънчева. Вижте: http://play.novatv.bg/programi/subudi-se/374715?autostart=true

След рекламата вижте в 7,22 от там започва коментара