При нас също няма такава практика за попълване на това обезщетение /не казвам, че е правилно/.
Намерих нещо интересно. Мисля, че е по темата и може да Ви е от полза: http://www.ue-varna.bg/uploads/news/scan0004.pdf
Чл. 42 (3) (Изм. - ДВ, бр. 54 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г., предишна ал. 2 - ДВ, бр. 21 от 2011 г., в сила от 15.03.2011 г.) Работникът и служителят имат право на парично обезщетение за неизползван платен годишен отпуск, когато е придобил поне 1 пълен месец трудов стаж. Последният месец при трудов стаж повече от 1 месец се счита за пълен, ако работникът и служителят са прослужили най-малко половината от работните дни на месеца.
А за колко дни ? Един?
Трябва ли да се начисли обезщетение за неизползван отпуск на служител с първи раб.ден 22.04.2013 и освободен, считано от 20.05.2013 / 28 дни трудов стаж за периода/? Според мен - НЕ.
Работодателят е длъжен да подава ежемесечно Декларация 1 с информация за внесените или дължими осигуровки за всяко заето лице. Ако той е подавал тази декларация, то няма проблем за получаване на  обезщетение за безработица.
Странно! А, той има ли право изобщо на борса? Осигуряван ли е за 9 месеца през последните 15?
Ние освен този текст си пишем, че към момента за ....г. придобит стаж - ....% клас.
При нас в строителството са към отдел механизация и транспорт, и съответно това е място на работа в договора. За сега сме нямали проблеми при проверка от ИТ с такъв договор /да чукна на дърво/.
И аз така мисля. А дали не е възможно например, в трудовият договор да се пише нещо от рода на :" За всяка придобита година трудов стаж и професионален опит ще бъде начислявано по 0.6 %? Това дали няма да е достатъчно да се избегнат допълнителните споразумения или заповедта по чл.118?
И за двете е допълнително споразумение по чл.119 от КТ. Само за промяната на длъжността се подава уведомление в 3 дневен срок от подписването/както при сключване на тр. договор/.
Обезщетение по чл.224 от КТ – за неизползван платен годишен отпуск /ако има/
Обезщетение по чл. 220, ал.1 от КТ – за неспазено предизвестие /ако такова не е отправено и работникът или служителят не го е отработил/.
Да, срокът за оспорване на уволнение е 2 месеца.http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=989226
Стига работодателят да няма нищо против да ползва 10 вместо 8, колкото му се полагат - няма проблем.