Освен утре пак да проверите.
:good: Ще проверявам, пък то ще си покаже.
Проверила съм. Всичко си е едно към едно.
Правилно е. Може да се подаде уведомление днес.

 :good: Аз обаче имам проблем! Вчера сутринта подадох за прекратяване с дата 01.01.15, върнало ми го е чак снощи след 19.00 часа, че е ПРИЕТО. Влизам днес в справката за действащите трудови договори и ..... изненада! Въпросният служител си стои чинно в редицата. Какво правя? Има ли място за притеснение от моя страна?
КСО

Уважителни причини за неявяване в дирекцията "Бюро по труда" са:

задържане от органите на властта;
явяване в съд или друг държавен орган;
участие във военноучебен сбор или преподготовка;
заболяване
други, за които директорът на дирекцията "Бюро по труда" е уведомен своевременно.
Фирмите с нова електронна услуга за осигуряване на служителите си
19 Декември 2014

От днес НАП пуска в употреба нова електронна услуга за осигурителите, която дава достъп до обобщени справки за актуалното състояние на осигурителните декларации  за всяко осигурено от тях лице, както и възможност фирмите да получават информация за декларираните от тях задължения за осигуровки. Компаниите, които имат клонова структура ще могат да получават информация за декларираните задължения за осигуровки както за тях, така и за техните клонове. Новата услуга е създадена по искане на бизнеса и ще може да се използва както с електронен подпис, така и с персонален идентификационен код (ПИК). До тази услуга ще имат достъп всички осигурители, които имат права да ползват данъчно-осигурителна информация.
НАП е водеща администрация в страната, която активно развива електронните си услуги. В момента Агенцията предлага над 50 електронни услуги, които могат да се ползват свободно, с електронен подпис или ПИК.

Първата електронна услуга, която НАП представи на своите клиенти през 2003 г. беше подаването на ежемесечните справки-декларации по ДДС. Днес почти 100% от всички регистрирани по ДДС компании подават месечните си декларации по електронен път. Две трети от фирмите подават също и годишните си декларации за корпоративен данък чрез Интернет.

Годишно в НАП постъпват над 70 милиона електронни документа – декларации, справки, искания за издаване на удостоверения и други, като употребата им спестява на бизнеса и гражданите 350 млн. лв. годишно. 

Повече за електронните услуги, както и отговори на други въпросите си данъците и осигуровките, граждани и фирми могат да получат на телефона на Информационния център на НАП 070018700 или по електронен път на infocenter@nra.bg

http://www.nap.bg/news?id=1928
След като му връчите заповедта за освобождаването, лицето има срок от 7 работни дни, за да се запише на бюрото по труда. В самата заповед няма как да се впише нещо, което ЕВЕНТУАЛНО може да се случи. След един месец идва при Вас, декларира, че не е започнал работа, Вие му изплащате обезщетението и го вписвате в трудовата книжка. Така с попълнената трудова книжка отива в НОИ и удостоверява пред тях, че му е изплатено. Това е! Никаква друга заповед не пишете.
И УП2
:good: Точно така! Попълва се в УП-2 на отделен ред.
Лицето си представя трудовата книжка, за да удостовери, че не е започнало работа и декларира в писмен вид това. Брутната сума на обезщетението се записва в трудовата книжка на стр. 26 мисля, че беше и се издава УП-3 за този период.
Днес, в сайта на НАП са публикувани нови образци на документи. http://www.nap.bg/news?id=1913
Да Светла и мен нещо ме човърка от вътре, че това не са съвсем независещи от двете страни обстоятелства, трябва да ги докажем. Как да ги докажем, ако ли не с декларация от майката. Следователно като декларира, че не може да се върне на работа следва да си подаде молба за напускане иначе се води самоотлъчка и там вече става още по-сложно.
Като декларира, че не може да се върне на работа и какво? Подава си молба за напускане по взаимно съгласие, защото инициативата е нейна. Преназначаването със срок на изпитване в полза на работодателя е най-чистият вариант според мен и според другите колеги, които са Ви отговорили преди мен.
Този член е по инициатива на РАБОТОДАТЕЛЯ и аз на това хоро НЕ бих се хванала! Да не говорим, че е майка с дете под 3 г.
Според мен, този член, който цитирате не може да го използвате. По този член се освобождава, когато работникът НЕ се справя с възложената му работата, а не по негови лични причини /живее в друг град, няма кой да й гледа детето и т.н./. Това е мое лично мнение! Сега е съгласна с това прекратяване, но не се знае един ден какъв акъл ще й "дойде" в главата.
Калкулаторът в този сайт също изчислява тр. стаж на 5м. и 28 д., а в УП-2 5м. и 26д.
Идея си нямам! Аз  също работя с Microinvest, но НЕ Про и там сумата на запора се въвежда ръчно.
Според възнаграждението за месеца на напускане.
п.п. интересно защо програмата ми изчислява 33,32лв а не половината от запора...
Това не го разбрах!
Ако получава до 300 лв. месечно му удържате - 1/4, ако е без деца или 1/5, ако има деца, които да издържа. Вашата сума е 150 лв. нетно - 37.50 лв. без деца или 30.00 лв. с деца. Според мен е това!
Сметнете си колко трудов стаж ще има за 1 година и съответно на колко дни отпуск ще има право.

р.р. При договорът по чл. 114 отпадна ограничението за работа до 40 часа на месец /5 работни дни.