Аз идвам по-рано на работа, заради липса на транспорт в града.Мъжът ми е на работа от 7:30 и не съм в нарушение.Идвам по своя (не)воля.Не мога да си позволя таксита всеки ден.
За това време работодателят ми не носи отговорност, както и не може да има претенции да работя до началото на работния ми ден.
Не разбрах каква е връзката на въпроса с коментара Ви!
Те пък тези не спят ли - 6 часа? Може и да Ви се размине! Дано не са заядливи /както се казва/ и си затворят очите! Зависи от инспекторите. А, санкциите са доста големи.
Скрит текст :
Работниците, наети на работа по чл. 68, ал. 1, т. 2 / до завършване на определената работа/, трябва ли да бъдат включени в графика?
Пример:
Сключен договор с фирма Х за полагане на тротоарни плочки за срок от 1-2 месеца. Сключени са договори с работници до завършване на СМР за този обект.
И аз това си мисля, но исках да чуя няколко мнения.
Здравейте!
Предлагаме работа на 4 часа на лице, което в момента получава обезщетение за безработица. Към момента му остава да получава още 9 месеца обезщетение. Заплатата ще бъде 280 лв. При това положение, ще се прекрати ли борсата или ще му изплащат 50 на сто от полагащото му се парично обезщетение за оставащия период на изплащане?
Чл. 56б, ал. 6 от КСО
Скрит текст :
Благодаря ти, Алфичка! Разгледах я, но нещо не ми се връзва тази длъжност! В голяма чуденка съм!  :cray:
Моля за съвет! С какъв код да назнача служител за полагане на тротоарни плочи?
Аз също си мислех за нов договор, защото няма как да стане с анекс, по простата причина, че анексът трябва да е подписан от двете страни, сключили договора /едната вече е починала/.
Здравейте!
Имаме сключен договор за наем на офис с двама съпрузи. Жената почина /Бог да я прости!/.
Въпросът ми е:
Какво следва да направим сега - нов договор или някакъв анекс към него? Какви документи трябва да му изискам?
Съпругът й дойде при нас и ни каза, че дъщеря му получава 1/6 и тази част от наема вече ще се изплаща на нея.
Наемът е за 225.00 лв. На него ще се плащало 187.50, а на дъщеря му 37.50 лв.
Моля за съвет!
Щом е ЕООД и към 31.12 е нямало нает персонол не се подава.
Трима инженери и трима счетоводители пътували с влак.
- Билетът ми е невероятно скъп - казал единият счетоводител.
- Петдесет долара за такова сравнително кратко пътуване.
- Трябва да правите като нас - посъветвал го главният инженер.
- Ние тримата винаги пътуваме заедно, обаче си купуваме само един
билет. Така всеки плаща една трета от цената.
Счетоводителят се озадачил.
- Но как пътувате само с един билет? Нали кондукторът ще ви хване?
- Лесна работа - отвърнал инженерът. - Само гледайте.
Кондукторът наближил техния вагон и тримата инженери се затворили в тоалетната. Когато кондукторът почукал на вратата и извикал „Билета, моля", отвътре се подала ръка, която държала билет. Кондукторът го продупчил и отминал.
Счетоводителят се впечатлил и тъй като знаел едно-друго за парите, с двамата си колеги решили да опитат същия номер. Когато се случило пак да пътуват заедно, те си купили само един билет. Във влака обаче отново пътували тримата инженери и за изненада на счетоводителите, изобщо нямали билет.
- Няма да ви се размине - казали счетоводителите.
- Само гледайте - отвърнали инженерите.
Когато наближил кондукторът, двете групи се натикали в различни тоалетни. После един от инженерите почукал на вратата на счетоводителите и казал:
- Билета, моля.
И лозенце има, и винце има, и мръвка има, но и мотика 10 номер има. Ще почерпи, ние сме гостоприемни хорица, ти само ела!  :wink1:
Избира от двете "злини" по-малка  :smile1:

Права си, Таня!  :good:  :smile1:
За да се пенсионира трябва да прекрати поне за един - два дни договора си. След това щом си внесе в срок документите ще я пенсионират от датата на прекратеното осигурялане. В този смисъл новият ТД ще е сключен след придобито и упражнено право на пенсиониране и ще може шефката да си я освободи когато си поиска по реда на чл. 328,1,10а.
Това, че ще направи след година 10 г. стаж в градината не означава още нищо. 1. те до тогава може и да са отменили тези обезщетения - хипотеза; и 2. Ако преди това е работила същата работа при същите условия може и да е сменяла работодателят и пак не губи правото (може да има прекъсвания и общо да събере 10 г.трудов стаж за 13 календарни, но просто не трябва да има друг вид работодател между бюджетните, които са разписани в постановление 31/94г.) ДГ са в отрасъл просвета си мисля ДЯ са здравеопазване така, че може да е била в у-ще после в ДГ или ДЯ не би трябвало да губи правото си...но 1 ден да е работила в Търг.Др-во или на частно - край!
Що касае изчисляването на пенсията вече са ти напомнили как ще се отрази това.

По принцип, ако напусне и се пенсионира - изобщо повече няма да я вземат отново на работа. Така си мисля аз. Тогава борбата за мястото ще придобие други размери.
Така е! По принцип си е на 100 % решила да се пенсионира, за да си "няма проблеми" и да не си "създава врагове". Баща ми шеговито се опитва да я успокои, като й казва, че от тяхната градина /цветната и зеленчуковата/ няма кой да я изгони и пенсионира.
Благодаря за отговорите и съветите Ви!
Така е. Дилемата е гадна! Все си казваме, че трябва да се дава път на младите, но, когато става въпрос за близък човек сме на друго мнение. През 2015 г. /не знам кой месец/ ще навърши 10 г. в тази детска градина и тогава ще има право на това обезщетение с 6 брутни заплати.
Премиер, прав си, че ще я "намрази" селото. Натискът от определена политическа партия върху директорката е на лице /все пак живеем в България/. Тя, директорката и кметът са от една партия, и въпросните кандидатки за мястото й също. В случая, ако подпише и остане на 4 часа, реално майка ми ще загуби. Нали?
Здравейте!
Майка ми през м. Май 2014 г. има право да се пенсионира / навършва 60г. и 4 месеца и има 37 г. осигурителен стаж/. Тя НЕ желае да се пенсионира и иска да продължи да работи още. Работи на село, в една детска градина като хигиенист /т.н. "лелка"/. Директорката на градината и е казала, че имало 13 молби подадени за нейното работно място. Ако искала да остане да работи, щяла да я "мине" на 4 часа, за да назначала още една жена /също на 4 часа/, защото искала да им "затвори устите". По принцип знам, че без нейно съгласие, това НЕ може да се случи.
Моля Ви, дайте ми съвет как да постъпи?
Имайте в предвид, че при гражданските договори НЯМА работно място и работно време.
Именно! Съветът ми е да изчакат да получат ново запорно съобщение.