Пише се датата, от която вече не е на работа. Както в заповедта е записано, че е освободено, считано от..... Тази дата се пише.
Задължително го освобождавате по чл.325, ал.1, т.4 /със завършване на определената работа/. После всичко започва наново: нов договор, ново уведомление, нов нач. инструктаж и т.н.
Аз съм издава всеки месец СИС и сл. бележка, и не смятам, че ми трябва такава обобщена. Пък то ще се чуе.
Само при промяна на длъжност и срок на договора се подава уведомление в НАП.
Най-чистият вариант е, след като работникът няма претенции да го получи, то тогава да подпише един разходен ордер поне, че го е получил, защото не се знае след време какъв акъл ще му дойде. Не знам има ли срок за потърсване на обезщетението, но мисля че до 3 години има право да го търси по съдебен ред.
Да, задължен е, НО при положение, че лицето подаде декларация след един месец, че не е започнало работа и удостовери това с труд. си книжка, в която следва да се впише основанието, сумата и периода, за който се плаща обезщетението. Ако в този срок работникът или служителят е постъпил на работа с по-ниско трудово възнаграждение, той има право на разликата за същия срок.
Ние не сме с Делта Про. Аз правя нов картон /с големи букви - да се сещам /. Попълвам всичко както е по стария - заплата, МОД и т.н. Различното е "дата на договора", "постъпил на" и "важи до" - там записвам първи ден, от който ще се изплаща обезщ. и последен ден. Добавяте си променливите за обезщ. по чл.222 и дните за самото обезщ., ако не е пълен месец на обезщ. ще имате и неработни дни. От бутон "проверка" на мен ми излиза: Внимание! Обезщетението по чл. 222, ал. 1 от КТ трябва да е включено самостоятелно в отделен месец и да бъде попълнена дата на прекратяване на осигуряването в поле 'Важи до'. Вижте при Вас как е. Съветът ми е за по-сигурно да звъннете на програмистите.
В Микроинвест при нас /ние работим с нея, но не е версия Про/, трябва да се направи отделен картон само за обезщетението по чл. 222, ал. 1 от КТ.
Не ги губи. Ако напусне, преди да е изтекла двугодишната давност на отпуската, ще му се изплатят като обезщетение. Мисля, че не е нужно да декларира, че няма да ги ползва.
За първи път се сблъсквам са такова "чудо". Много ти благодаря!  :give_rose:  :smile1:
има само здравно (зо непл.отпуск от осигурител) и данък в/у обезщ.
В такъв случай трябва ли въобще да подаваме декларация 1 , а декларация 6 ?
Лицето е в неплатен отпуск без право на стаж считано от 02.07.2013 до 17.11.2013.Освободен от 18.11.2013 .Има начислено обезщ-ие по чл.224 в месец ноември.При начисляване на декларация 1 ни дава следната грешка _
Неправилен избор при социалните осигуровки
Моля за съвет :)
Нямам шаблон.  :no: Нищо сложно не е . Стандартен договор, в който описване задълженията на мед. лице /по долу съм ги описала дословно от нашия/.
Странен въпрос!
 :hmmm:
Нищо особено не е. Нашият е стандартен договор между фирмата и медицинското лице, което се задължава да извършва всички предпътни медицински прегледи и проверка за алкохол на шофьорите на фирмата срещу заплащане. Самото лице трябва да Ви представи служебна бележка, издадена от СТМ, към която работи, че има право да извършва прегледите. На нас самото мед. лице ни предостави всичко  - договор и бележка. Това е. Заплащането ни е ежемесечно.
Борсата се признава за трудов стаж.

Време, което се признава за трудов стаж, без да е съществувало трудово правоотношение.

7. (изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., изм. - ДВ, бр. 2 от 1996 г.) работникът или служителят е останал без работа и е получавал обезщетения за безработица, или е бил включен в школи и курсове за преквалификация;
Фактура трябва да бъде издадена в срок от 5 дни от възникване на данъчното събитие /датата на акт Обр.19 /. Може датата да е една и съща.