Много Ви благодаря на всички!  :flowers:
Изясних си нещата.  :thumbup: Въпросът е, че имаме такъв механик, но искаме да го освободим и да не назначаваме нов.  :smile1:
До тук добре. Но, на пътните листи има място за подпис на механик. Кой ще се подписва там?
Здравейте!
Имаме камиони, които използваме за собствени нужди. Притежаваме лиценз за превоз на товари на фирмата и на камионите, за които е нужно това. Назначихме си Ръководител транспорт с удостоверение за професионална компетентност. Имаме сключен договор за предпътни медицински прегледи. Въпросът ми е: Длъжни ли сме да имаме Механик, назначен на трудов договор?
Времето, през което се ползва отпускът поради временна неработоспособност, се признава за трудов стаж. Размерът на платения годишен отпуск, на който има право работникът или служителят, се определя пропорционално на времето, което му се признава за трудов стаж. Размерът на основния платен годишен отпуск е не по-малко от 20 работни дни.
Около тези запори споровете са МНОГО големи. НЕ КАЗВАМ, ЧЕ АЗ СЪМ ПРАВА! Спорен е въпросът, когато на лицето има наложен повече от един запор. Има ли поредност на изплащане или се изплаща пропорционално? Аз смятам да приключа с писането и разсъждания, защото не искам да изпадам в спорове за нещо, което не е ясно уредено със закон.  :smile1:
"За да усложни допълнително и без това неясния въпрос за секвестируемостта на най-ниските доходи, Данъчно-осигурителният процесуален кодекс (ДОПК) въвежда друга долна граница:Принудителното изпълнение се насочва върху цялото имущество на длъжника, с изключение на трудовото възнаграждение, обезщетението по трудово правоотношение, пенсията или стипендията - в размер до 250 лв. месечно (чл. 213, ал. 1, т. 5 ДОПК). Това ограничение не кореспондира по никакъв начин с МРЗ: към момента на приемането на тази разпоредба в ДОПК МРЗ за страната е била под 250 лв., а сега е по-висока. Изобщо липсата на съгласуваност в уредбата предопределя сериозни затруднения в практиката и създава несигурност както за самите длъжници, така и за работодателите, които трябва да изчислят размера на удръжките."
Като се замисли човек, при МРЗ от 310 лв., вземането по  чл.446, ал.1, т.1 - до 300 лв. месечно /след приспадане на данъци и осигуровки/ се обезсмисля. Има много различни тълкувания, решения и т.н., които са абсолютно противоречиви. Аз лично съм питала ЧСИ и той ми е казвал, че този несеквестируем доход се отнася само за пенсиите. Много е спорен този член. Аз лично, не знам какъв съвет да Ви дам.
Аз заварих практика, при която на самата заповед за освобождаване, която остава при работодателя, служителят собственоръчно си написва, че е получил трудова книжка, служ. бележка по чл.45, УП /2или3/. Имали сме проверки и не е имало проблеми.
Благодаря за бързите отговори, изпратих писмен отговор на ЧСИ, с обяснение и че вноските за възобновени от м. 09, надявам се да нямам проблеми... четох много из форумите и ГПК, нещата са написани толкова оплетено, че няма как да не се заблудиш, не знам кой ги мисли тези закони  :no: 
Когато получиш отговор, би ли споделила с нас какъв е той!
Случвало ми се е, когато съм удържала запор, но поради финансови проблеми не сме го внесли на време, да получа заплашително писмо от ЧСИ. В него искат да им посочиш причините, трите имена и адреса на виновното лице. Голяма глупост - виновно лице! Като не ми е дал пари шефа, за да го внеса, аз каква вина имам?!? Да извадя от джоба си, та да го платя ли?
До колкото съм запозната, трябвало да удържите сумите по запора.

Несеквестируем доход

Чл. 446. (1) (Изм. - ДВ, бр. 50 от 2008 г., в сила от 01.03.2008 г.) Ако изпълнението е насочено върху трудовото възнаграждение или върху друго каквото и да е възнаграждение за труд, както и върху пенсия, чийто размер е над минималната работна заплата, може да се удържа само:
1. ако осъденото лице получава до 300 лв. месечно - една четвърт част, ако е без деца, и една пета, ако е с деца, които то издържа;

Само когато пенсията е под МРЗ не се удържа запора. Оттам идва заблудата Ви. Трябвало е да направите удръжката според чл.446, ал.1, т.1 от ГПК /във вашия случай/.
Така мисля аз. Нека и други да се включат.
Цитираното в горния пост се отнася до труд.правоотношения по друг член от КТ - напр. чл.114. Така че, да, дължат се пълни осигуровки за трите дни.
Сега като се замисля, може би си права!
Осигурени лица

Чл. 4. (1) (Изм. - ДВ, бр. 109 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г.) Задължително осигурени за общо заболяване и майчинство, инвалидност поради общо заболяване, старост и смърт, трудова злополука и професионална болест и безработица по този кодекс са:
1. (доп. - ДВ, бр. 119 от 2002 г., в сила от 01.01.2003 г., изм. - ДВ, бр. 68 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г., доп. - ДВ, бр. 99 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г., изм. - ДВ, бр. 49 от 2010 г., в сила от 01.07.2010 г., доп. - ДВ, бр. 100 от 2010 г., в сила от 01.01.2011 г.) работниците и служителите, наети на работа за повече от пет работни дни, или 40 часа, през един календарен месец, независимо от характера на работата, от начина на заплащането и от източника на финансиране, с изключение на лицата по чл. 4а, ал. 1. Лицата, включени в програми за подкрепа на майчинството и насърчаване на заетостта, не се осигуряват за безработица, ако това е предвидено в съответната програма;
(2) (Изм. - ДВ, бр. 64 от 2000 г., изм. - ДВ, бр. 1 от 2002 г., в сила от 01.01.2002 г., изм. - ДВ, бр. 100 от 2010 г., в сила от 01.01.2011 г.) Работниците и служителите, наети на работа при един работодател за не повече от 5 работни дни (40 часа) през календарния месец или наети на работа при повече работодатели - при всеки от тях за не повече от 5 работни дни (40 часа) през календарния месец, се осигуряват задължително за инвалидност, старост и смърт и за трудова злополука и професионална болест.
Според цитираното - не би следвало да е осигурено за безработица.
Работодателят няма право да задържа трудовата книжка. При неизпълнение на това задължение от страна на работодателя, за работника съществува правна възможност да се обърне за съдействие към съответната териториално компетентна Дирекция „Инспекция по труда”, на територията на която е седалището на предприятието-работодател. А заповед за прекратяване имате ли? Как сте напуснали?
Детските заведения на пълна държавна издръжка са: специализирани институции за отглеждане на деца на пълна държавна издръжка по смисъла на § 1, т. 4 от Закона за семейните помощи за деца. Такива са заведенията, в които на децата се осигуряват жилище, храна и облекло за сметка на държавния и общинските бюджети, без да се заплаща такса.
Детски заведения, които не са на пълна държавна издръжка са: детските ясли и градини, за които се заплащат такси за издръжката на децата.  :thumbup:
Сега ми отговориха от НАП, че само с Искане за прихващане след съответна ревизия, каквото и да означава това. Не ми се иска да предизвикам ревизия. Дали е по-добре да си внеса сумата по правилната сметка - не е голяма 48 лв. и да оставя онази надвнесената по сметката на ДЗПО да си стои до ...докато пак започнем някаква дейност и имаме вноски...
Май, че така ще е най-добре. Аз така бих постъпила.
Преди време преведохме сума вместо по Булстат по ЕГН на управителя. Писахме писмо до НАП и от там ни отговориха, че няма как да стане прихващане. Парите по ЕГН-то останаха надвнесени и ги ползвахме за здравни осигуровки на управителя, а фирменото задължение го внесохме отново, но този път по Булстата. В писмото пишеше, че вноската преведена по ЕГН-то НЕ може да се прехвърли по Булстата. Недължимо платените суми за данъци и осигуровки по ЕГН МОГАТ да бъдат възстановени след подаване на искане за прихващане или възстановяване, съгласно чл.129, ал.1 от ДОПК. Дано съм Ви била полезна!
Да се включа и аз. И за мен в случая предизвестието става 1 месец. Дали не е възможно обаче, в самото предизвестие за прекратяване да бъде вмъкнато като текст, че клаузата в договора за 6 месечният срок на предизвестие е противоречаща на законовите разпоредби и поради тази причина се отправя се едномесечно такова?