Трябвало е във вносната бележка като вносител да пишете името на фирмата, която Ви е дала парите на ръка /нищо, че Вие ги внасяте/ и да им дадете тази бележка на тях, а Вие да си напишете едно нареждане разписка, че сте ги изтеглили /да е видно, че парите са минали през банковата Ви сметка/. Така практикуваме ние и всичко е "чисто".
А защо трябва да има такава заповед? Това си е тяхно задължение да пишат пътни листи всеки ден при излизане. Още повече, че би трябвало това им задължение да е упоменато в в длъжностната характеристика.
Моят съвет е да си направите една заповед, в която да пишете:

На основание чл. 403 а, ал. 2 от Кодекса на труда определям ...................... / изброявате няколко имена, ако трябва/ за Длъжностно лице в предприятието, което  в мое отсъствие да ме представлява пред контролните органи на Инспекциите по труда в цялата страна за всички обекти на фирмата.
С такава заповед сме проверявани в три различни града от ИТ и нямаше никакви проблеми. :thumbup:
По принцип сме строителна фирма и на всички техници има издадена такава.
Работил/ла ли е предходни години? Ако е назначен/а от 2013 г. не му/й се полага обезщетение, защото няма право на такова. Ако е работник/чка преди 2013г. съгласна с dalila.
Аз ползвам само този и съм МНОГО доволна! Всички си помагаме взаимно. :smile1:
Радвам се! Просто исках да помогна, до колкото мога и съм информирана. :flowers:
Р.Р. Само ме е яд, че не се включиха мъже на помощ, относно масите на автомобилите и прочие!
Ако наистина самосвалът е с товароподемност по талон над 12 и повече тона, то тогава кодът по НКПД трябва да е 83322008 - Шофьор, тежкотоварен самосвал - 12 и повече тона, и категорията труд ще е втора. Но в случая питащата е посочила друг код по НКПД, по който не е втора. Хубав ден от мен! :smile1:
Да, така е, именно затова посъветвах да видят талона там пише максималната маса /това е камиона + товара/ и самата маса на камина. Като извадите от общата маса тази на камиона, ще се получи колко тона е допустимо да превозва този камион. Така разсъждавам аз. Вие кажете правилно ли е? Ако има мъже във форума, нека се включат, ако могат!
Моят съвет е да видите какво пише в големия талон. Ето и нещо, което намерих:
Според мен най-добре вижте на гърба на големия талон и характеристиките там. Масата на автомобила и товароподемността му.
Назначен по този код е трета кадегория, а по код 83322005 - Шофьор, тежкотоварен автомобил - 12 и повече тона е втора. Съжалявам, но с това мога да помогна. Нека и други да се включат.
Трета. Шофьорите на товарни автомобили с товароподемност 12 и повече тона са втора.
Промяна има в МОД-а, но тя е от началото на 2013 г.

2012 г. МОД   55 - Хотелиерство 0.4 %

1   2   3   4   5   6   7   8   9
860 лв.   780 лв.   590 лв.   470 лв.   430 лв.   270 лв.   510 лв.   510 лв.   380 лв.


2013 г. МОД   55 - Хотелиерство  0.4 %

1   2   3   4   5   6   7   8   9
905 лв.   780 лв.   610 лв.   485 лв.   430 лв.   310 лв.   515 лв.   510 лв.   385 лв.


ЗУКТС
Чл. 18. (1) (Изм. - ДВ, бр. 27 от 1991 г.) Работникът не получава трудово възнаграждение за времето, през което поради участие в стачка е преустановил изпълнението на трудовите си задължения. За това време той може да получи обезщетение за сметка на специално обособен стачен фонд. Фондът се създава по желание на работниците с техни средства или със средства на професионалните организации.
(2) Забранява се блокирането на стачните фондове по време на стачка.
(3) За времето, през което участвува в законна стачка, работникът има право на обезщетение за сметка на общественото осигуряване по общия ред, а ако стачката е призната за незаконна - само ако е доброволно осигурен.
(4) Времето на участие на работниците в законна стачка се зачита за трудов стаж.
(5) На работник, който не е участвувал в стачка, но поради стачката на други работници не е могъл да изпълнява трудовите си задължения, се заплаща трудово възнаграждение както при престой не по негова вина.
Чл. 19. (1) Работникът не отговаря дисциплинарно и имуществено за участие в допустима от този закон стачка.
(2) За участие в незаконна стачка работникът отговаря дисциплинарно и имуществено съгласно разпоредбите на Кодекса на труда и на другите закони.
В такъв случай - няма пречка да я освободите веднага след отпуската.