За първи път ползвам бланката за УП-2 и в упътването за попълването му пише: "В случаите, когато удостоверението за осигурителния доход обр. УП-2 е изготвено на отделни страници, на всяка следва да са посочени личните данни на лицето, за което се отнася (ЕГН, име), да е заверена с подписите на главен счетоводител и ръководител и да е подпечатана с печата на фирмата, организацията или институцията, която го издава". Когато я разпечатах,  УП-то излиза на 2 страници, но на първа страница не е спазено това изискване за подписи на гл. счетоводител и ръководител, както и печат. Това дали ще бъде проблем в последствие?
Използвам темата, за Ви споделя едно писмо, което получих от съдия-изпълнител, във връзка с поредността на изплащане на запорите. Не е официален документ, но може да Ви е от полза някой ден.
Само с писмено желание от работника може да му се направи ТД от безсрочен в срочен. Не знам фирмата им с какво се занимава и коя точка от чл.68 могат да използват.
Работника подава молба и съответно работодателят разрешава.
Да, права си!
Това е възможно но само с молба от работника.
Как само от страна на работника? Предложението може да е от работодателя или от работника, но трябва да е подписано от двете страни. Не е ли така?
Здравейте, колеги ще бъда благодарна ако някой може да сподели опит.
Имам работник с 10 години стаж без прекъсване във фирмата, който иска да напусне. Как да го освободя, че да може да взима обезщетение за безработица според стажа- а именно по-дълъг период. Не мога да го съкратя по чл 328 от КТ, защото ще бъде назначен друг човек на неговото място.
 :bow:
Ако има възможност с доп. споразумение му сменете длъжността със срок на изпитване в полза на работодателя и го освободете после по чл.71, ал.1 .
Да не би да имат предвид личните здравни досиета на работниците.? Ние имаме издадени такива от СТМ.
Радвам се, когато мога да бъда полезна!  :smile1:
В случая не визирах Бюрото по труда. Естествено, че те не са контролен орган, занимаващ се с причините за прекратяване. Имах предвид при евентуална проверка от ИТ. Най-вероятно трябва да има някакво предписание от здравните органи. Това е мое мнение, просто разсъждавах.
Аз май бях до тук, не се сещам да предложа друго. Лека вечер и до утре!
Прекратяване на трудовия договор от работника или служителя без предизвестие

Чл. 327. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., предишен текст на чл. 327, доп. - ДВ, бр. 58 от 2010 г., в сила от 30.07.2010 г.) Работникът или служителят може да прекрати трудовия договор писмено, без предизвестие, когато:
1. (изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) не може да изпълнява възложената му работа поради заболяване и работодателят не му осигури друга подходяща работа съобразно предписанието на здравните органи;. Тук е сложното, че трябва да има такова.
Щом е така, няма да стане. Не знам как го тълкувате вие този чл.328, ал., т.12 и тези в бюрото по труда?
Другият вариант според мен е смяна на длъжност със срок на изпитване в полза на работодателя. После освобождавате по чл.71 ,ал.1.
Винаги съм си задавала въпроса, какво означава да освободиш работник по чл.328, ал.1, т.12 - при обективна невъзможност за изпълнение на трудовия договор?
Естествено, че е по преценка на собственика. При нас ги плаща фирмата, а после ги удържат от шофьора, управлявал автомобила.
Ами ние сме строителна фирма, а не транспортна. Автомобилите ни имат лиценз за превоз на товари /въпреки, че е за собствена сметка /, както и фирмата . Имаме и ръководител, транспорт,  и този договор за предпътни. Такова било изискването.
Ние имаме договор за предпътни медицински прегледи, сключен с медицински фелдшер срещу заплащане. Той е служител в една СТМ. Към самият договор имаме прикрепена и  служебна бележка от СТМ, удостоверяваща, че лицето има право да извършва тези прегледи.
До колкото ми е известно и мога да бъда полезна, първо се иска мнението на ТЕЛК и тяхното становище /разрешение/, а после се отправя писмено искане за разрешение от ИТ като се прилага копие от становището от ТЕЛК. Като имате двете разрешения - вече освобождавате.
По взаимно съгласие също.
Знаех си аз! И още нещо да попитам: След като го назначим отново на същата длъжност, пак ли следват - начален инструктаж, инструктаж на работното място, нова длъжностна характеристика....? За молбата за назначаване е заповедта е ясно.