Това обаче, според ЗДДФЛ са трудови правоотношения, независимо от основанието за възникването им и за тях не се признават НПР 25%.

из ЗДДФЛ
26. "Трудови правоотношения" са:
...
з) (нова - ДВ, бр. 113 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г.) правоотношенията по договори за управление и контрол, включително с членовете на управителни и контролни органи на предприятия;
и) (нова - ДВ, бр. 95 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.) правоотношенията, независимо от основанието за възникването им, със съдружници и член-кооператори, както и с акционери, притежаващи повече от 5 на сто от капитала на акционерното дружество, за полагане на личен труд в дружествата и кооперациите, в които те са съдружници, член-кооператори или акционери;
Това са тези предприятия, които попаднат в статистическа извадка. Обикновено от Статистиката пращат едни мили приканващи писма.

Ето това получихме на 07.01.2013:

Скрит текст :

А това е от днес:

Скрит текст :
За Център: подадено и платено в петък, днес не виси.
Има, но едва ли обслужвате такива лица:

Съгласно § 59 от ПЗР на ЗИДЗДДС внесеният през четвъртото тримесечие на 2012г. окончателен данък за начислени/изплатени доходи на чуждестранни лица по глава шеста от Закона за данъците върху доходите на физическите лица (ЗДДФЛ) се декларира в действащите към 31 декември 2012 г. срокове и ред на раздел ІІ от глава единадесета на ЗДДФЛ. Това означава, че в тези случаи се ползва образецът на декларация по чл. 55 от ЗДДФЛ, актуален към тази дата (образец 2030), който според редакцията на закона, действаща до 31.12.2012 г. се подава:

- от платците на доходи, внесли окончателен данък през четвъртото тримесечие на 2012 г. - в срок до края на месеца, следващ тримесечието на внасяне на данъка, т.е. до 31.01.2013 г.;

- от чуждестранните физически лица, които са внесли окончателен данък за придобити доходи през четвъртото тримесечие, в случаите, когато платецът не е задължен да удържа и внася данъка – в срок до 15-о число на месеца, следващ тримесечието на придобиване на доходите, т.е. до 15.01.2013 г.;

http://nap.bg/news?id=1668
Днес, от колцентъра на НАП на наш въпрос, защото стоят необвързани осигуровки, с падеж 25.01., които сме платили вече, ни отговориха следното: Имайте търпение, обвързват ги колегите - бавно става, но ще ги обвържат.

Забелязва се, че днес ДДС-тата повечето вече са обвързани.
Дай информация - кога е направен превода?
Мога само да предположа, че си още настройват системата.
И така, информация за Д6 от колегите ми в офиса:

Подадена Д6 за Декември.2012, подадена на 03.01.2013, потвърждението е от днес на 11.01.2013. В нея са декларирани за внасяне Осигуровките и ДДФЛ за декември. Висят и двете, като задължения в системата на НАП. Най-вероятно, защото НАП не са си обработили банките. И в графата “Срок за плащане” всичко е отразено правилно:
За осигуровките си пише 25.Януари
За ДДФЛ си пише 25.Февруари
--------------------------------------------------
Така, че по Вариант 2 е точно, както сме го предвидили в примерите в първия ми пост. Ако някой има желание да си плати ДДФЛ-то, с един месец по-късно от осигуровките, защото срокът го позволява, то ако не желае това ДДФЛ да му виси в системата цял месец, както ни посъветва Таня-ЛС, може да си подаде две отделни Д6 - една за осигуровките и в последствие втора за данъка. Ако все пак това задължение с ненастъпил срок на плащане в системата не го притеснява, може и с една Д6 едновременно за ДДФЛ и осигуровките за по-лесно, както го бяхме предвидили първоначално с Bubu17

В последствие, след като НАП си понастроят системата още малко, за подобен случай ще проверим с удостоверението по чл.87 ДОПК какво става, и какви усилия коства да го извадим чисто от тази година.

Приятен уикенд!
 :smile1:
Е ,сега какво сгреших ли,че платихме данъка за м.12.2012 на 08.01.2013 и на същата дата подадохме Декл.55?

Не, спокойно. Не си сгрешила. Прегледах публикацията на ТИТА. Малко по-нагоре е записано, че се подава и за окончателните данъци по чл. 38 до 31.01.2013. За авансовите данъци срокът беше до 10.01.2013.
- авансовият данък върху доходите от наем (без етажна собствeност с форма на управление общо събрание), изплатени през декември 2012 г. и подлежащи на внасяне по стария ред до 10. 01. 2013 г.
Това е от горното обяснение от Тита.Та не разбрах,защо с изключение на наема от Етажна собственост?Там какво става?
А аз бях толкова доволна,че подадох декларация чл.55 за ДОД за наем от Ет.Собственост и платихме данък.Е ,кое не е направена както трябва?

Дицве, този данък върху на доходите на етажната собственост, не е авансов, а е окончателен. Сигурно това са искали да кажат. Сега ще погледна в публикацията на ТИТА.
чл. 38 (12) (Нова - ДВ, бр. 99 от 2011 г., в сила от 01.01.2012 г.) С окончателен данък се облагат доходите от наем или друго възмездно предоставяне на имущество в режим на етажна собственост с форма на управление общо събрание на собствениците, начислени/изплатени от предприятия и самоосигуряващи се лица.
Пипат нещо в системата. Ще я пуснат, спокойно.
Пиша си 10.01.2013 г. и я подавам ....

Потвърждавам така е. В одита дори някои бяха написали погрешно, че тази дата трябва да е 31.12.2012. Даже ми посочиха линк с неприятни подмятания за публикациите на нашите членове, точно за датата на т.18 от Д6.  Но както обикновено се оказа, че са сгрешили.
Защо да подавам Д55, за удържаните през м.12 данък в/у ГД и наем и внесени през м.01, след като пише че за 3то тримесечие НЕ СЕ ПОДАВА таза декларация???

Оказа се, че тази Забележка важи за 4-то тримесечие на 2013 и натам (а не 3-то) ...
Токущо говорих с кол центъра и ми казаха, че ако данъкът за декември си е внесен в декември-не се подава декл по чл 55. Същото важи и за ддфл, удържано и внесено по ГД. Тоест декл. по чл55 се подава за дължими данъци, а не за внесени :smile1:

Да, в колцентъра, като цяло бяха малко по-наясно още от самото начало.
Супер, това е добра новина. В кой НАП се случва тази добра организация?
Вижте тук, в тази статия ТИТА: http://www.tita.bg/news/426
са обяснили също кога се подава новата Д55 (обр. 4001), кога се подава старата Д55 (обр. 2030), срокове и тн. И те много "навременно" на 09.01 са пуснали статията си, но е полезна.

Пасат, не са указания, както lorenca писа - "новинки" са :)
lorenca, точно чаках да напишеш нещо такова  :wave:
Виждам, че си "фен" и на СУП, и на НАП, и на единната сметка, а преходният период 2012-2013 ти е любим момент!

Но нека да направим нещата по-ясни, че лудницата е пълна. От съседната тема виждам, че има хора, за които тази новина в сайта на НАП е силно изненадваща, а ние тук нищим въпроса от миналата година.
А освен това казаха, че осигуровки за декември - до 25,01 - поне така го разбирали те :no:


Тук вече са уцелили :)
Вчера от НАП Плевен казаха, че декл.55 не се подава за гр.договори, а само за наеми, а за гр.договори - декл.6???
Аз ги изключих от Д55, а не ги включвам в Д6, защото ми казаха, че се подават в спр.73. Направо се обърках тотално :'(


Удържаният данък по ГД, също се декларира в Д55, ако не е внесен към 31.12.2012. Той не се декларира в Д6. Декларирането му в справката по чл. 73, е за да може да се направи засечка с декларираното от лицето. Забележете, че справката по чл. 73 се попълва лице по лице, а в Д55 данъкът е обща сума по видовете доход и не се описват лицата.
Чета и не разбирам.... :hmmm: Защо за изплатените ГД и наеми за м.12.12, говорите за декл. 55, след като за тях се подава декл. по чл.73?

Заради самите членове 55 и 56 на ЗДДФЛ. Има изменения, прочетете в закованите теми в раздела.
Днес, от три офиса на НАП са давали дезинформация, че и за ВНЕСЕНИЯ данък през Декември, който се отнася за Декември, също се подава Д55. Най-вероятно, това е защото не са съобразили в указанието си от вчера, че Д55 е за дължими данъци, а не за внесени данъци. В него само са упоменали, че срокът за внасяне е 10-ти, без да коментират, ако данъкът е внесен през Декември какво правим. Явно в офисите на НАП още не са чели параграф 60 на ЗДДФЛ и указанията в самата декларация, а само спуснато така “навременно” указание.

На телефона от колцентъра на НАП, обаче ги опровергават и отговарят, че не се подава за внесените през Декември, защото цитирам “ще си формирате ново задължение”.