Точно това ми е въпросът как да отразя от къде да вземат и кое да погасят като на практика има само един ред с име "вид на задължението" и сума?
Но не е ясно така - в случай че имам надвнесени по две пера как ще решат от кое да вземат ?
Реших да се възползвам от ел. форма на Искането, но как следва да се попълни формата, в случай че искам да прехвърля от фонд  ДОО във фонд ЗО ? Т.е. как да покажа от кой фонд искам намалението като може само положителни стойности да се въвеждат?
Получих болничен на наш служител, които е за период започващ от днес, а същият е бил първа смяна и си е изработил деня. Следва ли да изискам анулиране и преиздаване на болничния лист ?
Има ли специален ред,  по който от регистрация по чл.100 ЗДДС да премина по чл.97а ЗДДС ?
До момента дружеството не е получавало ВОП, нито е извършвало доставки.
 Елементарно ми е питането, но ме е за първи път и би било добре да съм сигурна .
Имам регистрация по чл.97а ЗДДС, дейност на дружеството - отдаване под наем на имот.
През периода имам получена фактура  от платформа за отдаване /което наложи и регистрацията по 97а/.
Сега въпросът: Създавам протокол към фактурата от платформата и си начислявам 20 % ДДС, същият го включвам в дневник продажби и покупки, т.е. резултатът ДДС е 0.
Дневниците ще ми вкл. по един запис с протокола. Не се вкл. записи по осъществените продажби в страната за периода, както и редовите покупки, без данъчен кредит.
Правилно ли е това?
Може би питането е за чл. 50 ЗДДФЛ ?
Как документално удостоверявате, когато къщата се ползва от приятели без заплащане?
Това разбира се няма да е честа практика, но на практика в случай че дойде проверка как да удостоверя, че гостите са приятели, а не са укрити доходи с нерегистрирани туристи?
 При отдаване на къща за гости от ЮЛ, нали е приложима 20 % ставка, а само за хотиелиери е намаленият размер?
Ако пуска ОКД-5 трябва да отбележа за кои рискове ще се осигигурява, а той на практика няма да се осигурява?!
От друга страна нали А 1 се издава от НАП, когато за лицето е приложимо българското законодателство, а в случая за лицето ще бъде приложимо френското законодателство?
Повдигам една старичка тема, но за мен актуална :)
Както в наръчника, така и в поста по - горе е посочено имам идентичен случай: български гражданин, който е заето лице в ЕС  / тр. правоотношение в страна от ЕС/, ще регистрира фирма в БГ.
Сега въпросът - след като за него е приложимо законодателството на страната, където полага труда си, как ще се документира това тук в България? В смисъл как ще пусна ОКД 5? Как и с какъв документ ще докажа, че СОЛ е заето лице в държава членка? За лицето остава ли ангажимент да декларира нещо по чуждото законодателство, след като няма да внася нищо?! :hmmm:
Т.е физическото лице е получило уведомително писмо за регистрацията, но в него не е посочен ВАТ номера, под който е регистрирано. При проверка с BG === и ЕГНто дава, че е невалиден ВАТ номер.
И още нещо - има ли специфика при проверкката на ВАТ номера на ФЛ ?
Може ли да се подадат СД на ФЛ с ПИК на лицето ? Не виждам изобщо ДДС в профила ..
Имаме бракувано ДМА, чийто части в резултат на ликвидаяация ще продаваме. Въпросът ми е следва ли да облагам продажбата по чл.163а ЗДДС, след като при придобиването на актива не е имало право и не е ползван ДК? 
Имаме назначен служител по заместване до завръщане на титуляра: Дафинка Стоянова. Подадено е уведомление с основание на договора 04  и срок на договора 13.10.2023г.
Със завръщане на Дафинка Стоянова,  Капинка Драганова, на същата длъжност  излиза в отпуск и назначения служител с доп. споразумение започва да замества Капинка. Уведомление не е подавано за промяна в срока на договора.
Платения отпуск на Капинка е до 10.11.2023г. и би следвало заместващият служителят да се прекрати от 11.11.2023г., но Дафинка излиза в болничен от 13.11.2023 й и е необходим отново заместник.
Правилно ли е отново с доп. споразумение да я оформим като заместваща Дафинка ?
Трудовият договор на заместващия служител е по чл.68 ал.1 т.3 КТ , но замества различни лица. Превърнал ли се е в безсрочен въпреки основанието си след като срокът му в Уведомлението е изтекъл и ТД не е прекратен ?
Може би имате предвид 10%, а не 101 ?
В същност как проверяват дали е обитаемо жилището от собствениците, търсят адрес ли? И дали ще избегна хипотезата за отдаване от търговец със СО и данък 15% в случай, че не се отдава целия имот, а се отдава да кажем без една стая, която да стои когато решат собствениците да отидат там :) ??
 :hmmm: