Имаме бракувано ДМА, чийто части в резултат на ликвидаяация ще продаваме. Въпросът ми е следва ли да облагам продажбата по чл.163а ЗДДС, след като при придобиването на актива не е имало право и не е ползван ДК? 
Имаме назначен служител по заместване до завръщане на титуляра: Дафинка Стоянова. Подадено е уведомление с основание на договора 04  и срок на договора 13.10.2023г.
Със завръщане на Дафинка Стоянова,  Капинка Драганова, на същата длъжност  излиза в отпуск и назначения служител с доп. споразумение започва да замества Капинка. Уведомление не е подавано за промяна в срока на договора.
Платения отпуск на Капинка е до 10.11.2023г. и би следвало заместващият служителят да се прекрати от 11.11.2023г., но Дафинка излиза в болничен от 13.11.2023 й и е необходим отново заместник.
Правилно ли е отново с доп. споразумение да я оформим като заместваща Дафинка ?
Трудовият договор на заместващия служител е по чл.68 ал.1 т.3 КТ , но замества различни лица. Превърнал ли се е в безсрочен въпреки основанието си след като срокът му в Уведомлението е изтекъл и ТД не е прекратен ?
Може би имате предвид 10%, а не 101 ?
В същност как проверяват дали е обитаемо жилището от собствениците, търсят адрес ли? И дали ще избегна хипотезата за отдаване от търговец със СО и данък 15% в случай, че не се отдава целия имот, а се отдава да кажем без една стая, която да стои когато решат собствениците да отидат там :) ??
 :hmmm:
Малко не ми изглежда  прагматично  - даваш един апартамент под наем и получаваш средно 500 лв от краткосрочното настаняване. От друга страна за този лукс трябва двамата съпрузи да станат самооосигуряващи и да внесат 2*283 лв соц. осигуровки и то за данък няма да остане, а не да имат печалба...
Не, не живеят там. Четох едно указание на Лилия Панева, че според това обстоятелство дохода им трябва да се обложи като търговци с 15%, но СО не се дължат. После обаче със статията в НАП вече не мога да разбера къде късам нишката
Имот в режим на СИО и със статут на жилище ще се отдава под наем чрез платформи. От всичко изчетено разбрах, че двамата съпрузи трябва да се регистрират по чл.97а ЗДДС, да подават  декл. чл.55.
Придобитият доход ще се обложи с 15 % данък /защото се приемат за търговци/ ли или с 10%?
ОТ сайта на НАП обаче ме обърква секцията, че е необходимо да се самоосигуряват. Нали доходът от наем не е трудово правоотношение, кое го налага това осигуряване ?

https://nra.bg/wps/portal/nra/taxes/godishen-danak-varhu-dohdite/kratkosrochno.otdavane.pod.naem.online.platform
В смисъл, че корекцията трябва да се подаде след  изтичане на допустимия в Наредбата срок, но от друга страна изменението на Нар. 4 се обнародва през септември и влезе в сила от 01.01.23г. Подавате ги на гише ли ?
Как подавате Д1 и 6 за корекция, която идва в резултат на увеличението със задна дата - 01.01.2023?
Да, но Наредбата е отново само за педагогически персонал.
Точно така служителят е работил по основния ТД огт 01,01-до 31,07,23. И още един въпрос -сега ли изчислявам и изплащам разликата или когато се върне ?
В  НСОРЗ членът е 21 ал.1 и 2 е регламентирано само за платен отпуск.
Имаме служител, който работи по основен ТД / в неплатен отпуск/ и втори ТД /до конкурс/. Въпросът ми е свързан с актуализацията на учителските РЗ със задна дата - следва ли да направя ДС за увеличението на основния ТД и да изплатим изравняването по време на НО ? За втория ТД не се дължи преактуализация .
Никой ли не изплаща пътни от местоживеене до раб. място на непедаг. персонал ?
 Как оформяте изплащането на транспортни разходи на непедагогическия персонал, предвид, че не е вкл в изключенията на НЕВДПОВ ЧЛ.1 АЛ.8 т.19?

Имаме решение на Общински съвет за правото на извършване на разхода, но предходната колежка ги е изплащала въз основа на заповед на директора, директно  в брой. Като се разрових виждам, че върху дохода се дължат СО, но не и ДОД и се обърках вече :blink:.
Назначавам служинел на втори ТД -8ч като по 1вия ТД лицето е в неплатен отпуск.
Следва ли да се начислява клас по втория ТД ?
Допустимо ли е при условията на работа от разстояние, работното време на служителя да приключва след работното време на фирмата работодател?
Извинявам се неясно съм се изразила - дневният им размер е по наредбата, но поради продължителността на командировкана над 30 дни не им е редуцирана сумата с 25%.
Как следва да се третират командировачни, които не са намалени с 25 % при командировка над 30 дни? Размерът им е наредбата.
Обърква ме, че хем не превишават двукратния размер, хем от друга страна не е спазено изискването на наредбата.
В дружество А, където е натрупало задълженията е нямало личен труд, но в сегашното полага, т.е остава положението да се внасят от къде си избере.