Направихме протокол за бракуване на перилни и почистващи стоки и начислихме ДДС по чл.79 от закона. Как да докажем, че стоките са унищожени? Става въпрос за малки количества, на обща стойност под 500 лв.
Това авторско право ли е или не?

Да, сродни права на артисти дубльори на филми.
ЕООД изплаща възнаграждение на артист-изпълнители по граждански договор, сключен по чл. 42 от ЗАПСП . Дължи ли осигуровки, ако лицето работи другаде на трудов договор или е пенсионер?
https://nra.bg/wps/portal/nra/osiguryavane/zdravno-osiguryavane/osiguritelen-dohod
*Годишния осигурителен доход на самоосигуряващите се лица:
определя се за периода, през който е упражнявана трудова дейност през предходната година;
формира се като разлика между декларирания или установения от органа по приходите при условията и по реда на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс облагаем доход от упражняване на съответната трудова дейност и сбора от доходите, върху които са внасяни авансово осигурителни вноски.
Не определят окончателен размер на осигурителния си доход и годишен осигурителен доход:

-собственици или съдружници в търговски дружества и физически лица, членове на неперсонифицирани дружества, за които не е възникнало задължение за подаване на данъчна декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ;
-регистрирани земеделски стопани и тютюнопроизводители, произвеждащи непреработена растителна и/или животинска продукция не определят окончателен размер на осигурителния доход за тази си дейност и не попълват Справка за окончателен размер на осигурителния доход, но подават годишна данъчна декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ със съответното приложение.
Осигурителен доход на самоосигуряващите се лица, които не са осигурени на друго основание и внасят здравноосигурителни вноски за своя сметка (безработните, които не получават обезщетение за безработица; студентите във висши училища, които не са редовна форма на обучение независимо от тяхната възраст, както и тези редовна форма на обучение над 26 – годишна възраст; докторантите, които не са държавна поръчка и редовна форма на обучение; ученици, навършили 18-годишна възраст и др.).

Дължат здравноосигурителни вноски авансово върху не по-малко от половината от минималния размер на  осигурителния доход за самоосигуряващите се лица (т. е. в размер не по-малък от 325 лв. за периода от 1 януари до 31 март 2022 г. и  355 лв. – за периода от 1 април до 31 декември 2022 г.) В случай, че през предходната година са получили доходи, подлежащи на данъчно облагане (например доходи от наем или друго възмездно предоставяне за ползване на права или имущество, и/или  доходи от авторски и лицензионни възнаграждения), те трябва да извършат годишно изравняване на осигурителния си доход в Таблица 2 от Справката за окончателния размер на осигурителния доход за 2021 г. към годишната си данъчна декларация за облагане на доходите на физическите лица по чл. 50 от ЗДДФЛ. В случай, че  не реализират доходи, подлежащи на данъчно облагане през годината, не трябва да извършват годишно изравняване.
СОЛ, който се осигурява върху МРЗ и има доход само от дивидент, трябва ли да попълва таблица 1 и 2 за окончателния размер на осигурителния доход?
Лице, упражняващо свободна професия, прекратява дейността  и ще подаде  декл. обр. 7 за здравни вноски, до 25-то число на месеца следващ месеца, от който възниква задължението за осигуряване. Необходимо ли е всеки месец  да подава декл. обр. 1 за внесените здравни вноски? Ако няма реализирани доходи през година, смятам, че не трябва да попълва таблица  2. Правилно ли е?
Не намирам информация, дължи ли се здравна вноска  на чужденец от трета страна, назначен на граждански договор и ако не се дължи, как да оформя сметката за изплатени суми. През софтуера, който ползвам нямам такава опция.
Лице,  упражняващо свободна професия получава доходи в GBP. Издава фактура, която отразяваме по фиксинга. Когато парите постъпват по сметката фиксинга е различен.
Съгласно СС 21 3.1. Сделките в чуждестранна валута, с изключение на тези за покупка и продажба на валута, се вписват в левове при първоначалното счетоводно отразяване, като към сумата в
чуждестранна валута се прилага централният курс към датата на сделката.
На упражняващите свободна професия се признават нормативно признати разходи за дейността.
Коя сума  лицето  ще обложи на датата на фактурата или на датата на заверяване на сметката.
Служител получава възнаграждение по граждански договор под МРЗ. Ако  в същия месец получава  възнаграждение по граждански договор под МРЗ при друг работодател , следва ли да  начислим осигуровки?
Лице, упражняващо свободна професия извършва услуги /клинични изследвания по безопасност/ на фирма, регистрирана в трета страна. Следва ли да се регистрира по ЗДДС  и на какво основание.
Българска фирма започва дейност и не е регистрирана по ДДС. Ще извършва услуги на ДЗЛ и ДНЛ в трета страна /пише статии за местната преса/ . Следва ли българската фирма да се регистрира по ЗДДС?
Българска фирма започва дейност и не е регистрирана по ДДС. Ще извършва услуги на ДЗЛ и ДНЛ в трета страна /пише статии за местната преса/ . Следва ли българската фирма да се регистрира по ЗДДС?
Лице с двойно гражданство /украинско и българско/ е сключило трудов договор с украинска фирма.  Работи онлайн. Постоянно живее в България. Възнаграждението след удръжки получава
по банковата му сметка в Украйна. Следва ли да подаде декларация по чл. 50 за получения доход.
Какъв процент за допълнително трудово възнаграждение се начислява на медицинска сестра , работеща при личен лекар. За тях важи ли колективния договор на браншово равнище, според, който  е 1 % или 0,6 % съгл. КТ?
Здравейте! Подадох уведомление за назначаване на чужденец. В разрешението за пребиваване има 4 имена, от които не става ясно кое е лично, бащино или фамилно име. Върнаха ми уведомлението  с некоректни данни за фамилия. Как да го подам?