Това  - до 15,03,2019 се подава старата декларация по чл. 73, а за изплатените доходи по трудов договор през 2019-  НОВА справка

Да, до 15,03,2019!  - декларация по чл. 73 ал.1
И искате да кажете, че се подава тази година и по чл. 73 ал. 6? или , че се подава през 2020 година за 2019?
Едно питане по поводн на сроковете и промените , касаещи подаването на справка чл. 73 от ЗДДФЛ.

Промените записани в ЗДДФЛ за декларация по чл. 73 - срок на подаване 28,02. и ал. 6. още една НОВА справка за осигурените лица по трудов договор - се подават тази година?
Или сега  - до 31,03,2019 се подава старата декларация по чл. 73, а догодина по новите правила?.......Вече съвсем се обърках............. :blink:
Благодаря Ви!

И за мен така би било логично.

Все пак ще съм много благодарна, ако още някой сподели мнение или опит по въпроса. :blush:
Фирмата,не е регистрирана по ДДС,какво друго трябва освен тези счетоводни операции?


Здравейте
1. Има значение с какво се занимава Вашата фирма - стоки или услуги продавата на фирмите от чужбина.
2, Къде в чужбина ЕС или трети страни
3.Може да се наложи да се регистрирате по ДДС,ако не сте на основание спец. член 97а, например
4, Щом получавате плащания чрез Pay pal, то трябва да си вземете касова апарат и да ги отчитате през него - http://accountingnews.bg//userfiles/PismoNapPaypal.pdf
Е....моля, за поне малка подсказка………... :blush: :blush: :blush:
Здравейте.

Фирма регистрирана по ЗДДС решава за Коледа да раздаде подаръци на служителите си - мобилни тел. апарати. Фирмата е взела фактура за това, платено е по банка.

Как следва да осчетоводя тази фактура? Като социален разход? Май не ми се връзва много с чл. 294 от КТ...?
Ясно е, че данъчен кредит няма да се ползва за тези стоки.

Моля ви за насоки

 Така е - но синът и ще ги даде след като ги получи от нея. Заемът на дружеството е от сина, а не от майката. От нея е произходът на средствата.
[/quote]


Имам подобен казус. Но не съм сигурна. че Ви разбрах правилно. Т.е. искате да кажете, че ако майката отпусне два безлихвени заема на синът си по 6 хиляди лева в брой (за да не се наруши закона за разплащане в брой), то те и двамата не следва ли да ги декларират с декл по чл. 50?
И след това синът ще може да докаже произход на средствата за финансиране дейността на дружеството по чл. 134 от ТЗ?
Някакъв вариант с вътрешна заповед?!  :question: :blink: :blush:
ама не "виждам" на основание ка кой член от КТ.....гледах 174 ./...но май  не става...уф.... :blink:
Добре!....май няма много да му хареса този варинат на управителя...
Ако реши да пусне всички в отпуск, как да го направим с тези, които вече нямат платен годишен отпуск за 2018 ?

 :question: :question:
Не намерих тук такава тема да е обсъждана. Ако все пак е, ще се радвам да ми пратите линк. Моля ви за насоки...... :blush: :blush: :blink: :blink:
Управителят на фирма е решил да даде почивка на служителите на 31,12,2018г.
Но как е най-редно това да стане?
Не всички имат право на платен годишен отпуск.
Пък и управителя иска просто да пусне хората да си почиват без да си харчат платения отпуск, т.е. този един ден ще им бъде платен като работен.
Как според вас да стане документално това? :blush:
Българска фирма, регистрирана по ДДС си купува чрез интернет дребни стоки за около 300 евро -  калъф за латоп, кабел, протектор, слушалки..и т.н. от фирма от ЕС, регистрирана по ДДС.-
БГ фирмата получава стоката си с куриер.
Издадената фактура към БГ фирмата е с начислен ДДС и липсва ДДС номера на българската фирма.

Мисля да си направя протокол по чл. 117, в който да си начсиля бг ДДС в-у цялата сума. Но да го включа само в дневниците за продажби. Т.е. без право на данъчен кредит.
Как мислите, правилно ли е това?
Здравейте. Моля за съдействие и насоки, понеже нещата съврзани с недвижими имоти са ми много неясни...
Фирма, регистрирана по ДДС, закупува апартамент от ФЛ(без ДДС) през 2015 г.
Сега иска да го продаде.
Във връзка с чл. 45, ал. 3 от ЗДДС, имота не е стар, тъй като не са минали 5 години от придобиването му или погрешно тълкувам?
 И Още един въпрос. Отново за същия имот: - ако имота се дари на съпругата на собственика, то разхода за фирмата е данъчно непризнат, няма ДДС, а съпругата трябва да плати 5% данък дарение? Така ли е или съм в погрешна посока?
Здравейте.

Имаме внос на стоки, осъществен в месец септевмри. Разполагам с митническа декларация, инвойс, транспортни документи и платени митни сборове.
Тъй като м. септември излизаме на възстановяване,  може ли данъния кредит от митническата декларация да го ползвам октомври или ноември за да не излизам на ефективно възстановяване? Те.е правилото за 12-те поседователни периода отнасят ли се и за вноса
Здравейте!

С молба за помощ по следните два въпроса:
    1, Един служител на фимра е помолил да му се изплати заплатата не на 5-то число както е обикновено а сега на 28,09,2018, т.е. същя месец. Заплатите се изплащат  единствено и само побанков път. Какво трябва да направя? Отделна ведомост за него, осигуровки Д1 + Д6? Или може да си го вокюча във ведмостта, която изготвям на 5,10,2018? :blush: :blink:
    2, Управителят иска да раздаде бонуси на всички служители за добре свършена работа. Заплатите се плащат  по банка. Иска бонусите да ги даде в брой на тим билдинг.  Плащането на заплатите и бонусите ще е в един и същ месец но с разлика от около 3-4 дни. В този случай как да изготвя ведомостта?  Бонусите се добавят към общата сума в-у която се начислявт осигуровки и данък, или бъркам? :blush: :blush: :blush:
Според мен трябва да заличите подаденото приложение № 10 с грешните данни и да подадете отново редовни данни.
[/quote]

OK,Благодаря Ви много! А трябва ли да пиша писмо до НОИ за да доизплатят обезщетението на майката? (плати са й частично за м. май и изцяло за м. юни, т.е. за м. 6,2018 - 190,00 лв)
Здравейте.

Подадох документи в НОИ средата на м. май за една майка за отглеждане на дете до новършване на 2 годишна възраст. Майката ще си го гледа у дома, няма да работи и детето няма да посещава детско заведение. Обаче, на майката й изплащат половината обезщетение. Подозирам, че съм направила много голяма грешка и в уведомлението сум подала чл/ 54!!! Ужасно съм притеснена. Много, много тъпа грешка. Просто трябваше да си проверя нещата отново, но........
Моля кажете ми как и дали може да поправя това?
Здравейте.

Лице, което се осигурява като ДУК на МАКСИМАЛНИЯ осигурителен доход, а в друга фирма е собственик на ЕООД и там получава доходи от личен труд. Освен това през годината има и доход от 1 граждански договор. ТРЯБВА ли да подава годишна декларация образец 6?
Здравейте!

БГ Фирма регистрирана по ДДС разработва соф. приложения за фирма от САЩ. Издава фактури без ДДС (сделките не са в станата и за това не се начислява ДДС) . Така ли е ?

Плащанията от клиента от САЩ ги получава чрез Paypal ( акаунта е регистриран на името на БГ фирмата)
Според Указания от НАП при плащане в Pay Pal  трябва да се пускат касови бележки. https://www.correctaccountbg.com/sites/default/files/uploads/watermarked_doc04208920171101130340.pdf
Обикновено преводите надвишават 10 000 лева. Тази касова бележка какво да я правим?  Освен това БГ фирмата е длъжна да си регистрира акаунта в Pay Pal  в БНБ, като сметка в чужбина.
Как мислите? Или аз не разбирам правилно указанията или стават твърде много противоречията.
Друг вариант - превели сте по погрешка сума по дебитната карта на собственика , след това сте видяли грешката и собственика връща парите в касата на фирмата с ПКО :)

Аз имам  почти същия проблем. Само, че сумата е 10 000 лв, преведена началото ан 2017 г. Освен това, фирмата не е плащала фактури в брой, а само по банка и 1-2 с фирмена дебитна карта. Т.е. май няма какда го осчетоводя като служебен аванс за покупка на материали. Няма как и да ги отчета като върнати в борй като грешен превод , защото са 10 000 лв, и ще съм в нарушение на Закона за пл. в брой......Моля, дайте съвет как да  постъпя