Здравейте.
Благодаря за отговора, НО:
   - Регистрация в държавите от ЕС, където ще се извършва продажбара насто се прави след достигане на определеня за целта праг от всяка една от държавите, т.е. дистанционни продажби
   - Понеже чета ЗДДС в момента и не успях да открия къде точно е указано, че за да извъшваш продажби на стоки в страни от и извън ЕС на физически лица задължително трябва да си регистриран по ДДС в България. ( оборота от 50 000 лв не едостигнат).
Бихте ли ме насочили къде да чета. Тъй като получавам доста разнопосочна и противоречива информация от няколко счетоводителя

   -
Здравейте.

Българска нерегистриранана фирма по ЗДДС иска да продава стоки (играчки)  на физически лица в  ЕС и извън него (т.е. износ). Трябва ли да се регистрира по ЗДДС за да може да упражнява тази дейност или може да си чака достигане на оборот 50 000 лв?

Благодаря
Объркала съм, исках да кажа, че:

За код 5 -  25-то число на сл. месец, а за код 8 - 31 (30) число . :blink:

Ами..голяма грешка си намерих, и то доста късно. :blush: :blink:
 От началото на годината подавам декларация 6 с код 5 - за дата съм посочвала 25-то число на сл. месец, а за код 5 - 31 (30) число .
Трябвало е и за код 5 да посочвам последната дата на месеца.... Заплатите са начислявани и изплащани.... Какво да правя? Корекция ? или?
Отново много Благодаря  за отговорите.
Не, не ни проверяват в момента. Независимо от това искам да коригираме тази сериозна грешка въпреки, че сумите са малки.
Понеже не съм извършвала корекции по декл. 1 и 6 в НАП. След като си подам молба до НАП за извършване на корекция по декл 1 със задни дати след тяхното одобрение трябва ди ги подам или ?
И тази молба би ли предизивкала проверка от НАП, щото собственика е позанемарил плащането на осигуровки (за да е още по-цветна картинката...)
OK, Много благодаря за отговора.
Ако до края на този месец се изплати разликата във възнагражденията  на въпросният ощетен служител (коригирани ведомости за РЗ с верните суми + РКО) и след това се подаде молба до НАП за декларция 1 с код корекция какви санкции освен лихви за просорочие биха се наложили от НАП или Инспекция по труда?
При проверка от Инспекция по труда налага ли се глоба за неначислен клас прослужено време на служител? И ако да в какъв размер?
Става дума за голямо недоглеждане и техническа грешка, която се е влачила около 2 години. Как може да се поправи ази грешка? Деклрация 1 и 6 с код корекция или?
Дамм...четох го, но чл. 31 от наредба Н-18,но нещо се опетох в тълкованието
Т.е. и в двата случая се издава сторно касова бележка ?
Здравейте.

Имам затруднение относно следните въпроси съврзани с издаване кредино известие:
1. Ако се издаде КИ за цялата сума по фактура, платена в брой издава ли се и сторно касова бележка или само РКО?
2. Когато се издаде КИ в брой за част от сумата по фактура в брой се издава сторно касова бележка от кочана за сторно бележки или само РКО?


 Здравейте.

Ей сега ми дадоха една фактура за извършена сервизна дейност (сервиз на машина, доставена от БГ фирма) на сръбска фирма, извършена на територията на Сърбия.
В БГ фактурата няма ДДС.
И понеже съвсем се омотах, моля за помощ. Трбява ли да правя протокол?
Здравейте.

Поради ред причини (вътрешноорганизационни) на 3 пъти от миналата година до сега ми се случи да въведа една и съща фактура за покупки 2 пъти в дневниците по ДДС. ( Лошото е, че погрешно въведените фактури са и с голямо ДДС (около 1000 - 1500 лв). В следващия месец си го корогирма това, но като въведа номера на фактурата и сумите със знак минус. Но НЕ съм УВЕДОМЯВАЛА НАП с писмо за това. ...:-((((( ...Какво би последвало при евентуална ревизия.
Моля ви не ме укорявайте, съзнавам грешката.............
Личен отговор
Трябва да направим доброволна регистрация по ДДС на едно ЮЛ (съвсем нова фирма, ей сега се е регнала в ТР).
Казаха ми, че имало нов формуляр на " декларация относно липсата на влязла в сила присъда или на образувано наказателно производство за престъпления против данъчната система от лицата по чл. 176а, ал. 1 от закона"
Та от къде мога да си го изтегля този документ?
Здравейте.

Българско физическо лице получава през 2015 година на два пъти доходи от Американска компания в размер на 2 х 1200 долара.
 Които представляват хонорар за водене на лекции в чужбина (Украйна).
Иначе лицето си работи в БГ на тр. договор, където го осигуряват на макс.
Питането ми е трябвало ли е да се направи регистрация по ДДС , чл. 97?
И някакви други декларации за авансов данък трябвало ли е да се подават?
Все си мисля,че само ГДД по чл. 50 се подава, ама да не пропусна нещо.
МОЛЯ ПОМАГАЙТЕ
Здравейте.

Собственик на ЕООД е внесъл парични средства съгл. чл 134 от ТЗ ( за захранване на каса) ПАрите са около 35 000 хиляди. Трбява ли да ги декларира с декларация по чл. 50  като физическо лице? И още трябва ли фирмата да декларира тези папри излироч някъде в ГДД или друга декларация?
Здравейте.

Моля, кажете какво точното пишете в протокола по чл. 117 за самоначисляване на ДДС за "данък уикенд" Те. в програмата ми иска да напиша получател...кого да посоча??? - името на фирмата, лицето използвало актива ???
Отчиташ ги като представителните разходи, свързани с дейността.
Защо като представителни?
ППЗДДС: Стоки и услуги, предназначени за представителни или развлекателни цели
Чл. 62. (1) Представителни или развлекателни цели по смисъла на чл. 70, ал. 1, т. 3 от закона са: посрещане, престой и изпращане на гости и делегации; нощувки; консумация на храна и напитки; организиране на делови срещи; тържества, развлекателни мероприятия; екскурзии.
(2) Алинея 1 не се прилага по отношение на организиране на симпозиуми, конгреси, конференции и други подобни мероприятия, които са пряко свързани с представяне или тестване на предлаганите от лицето стоки или услуги в рамките на независимата му икономическа дейност.

Здравейте.

Фирма рег. по ДДС, занимава се с продажба на техника, е получила фактура за цитирам "фирмена презентация, отдаване на рекламна площ, дисководещ, кетърнинг" за 12000 лв с ДДС. Има и договор за организиране на фирмена презентация и среща с настоящи и бъдещи клиенти и контрагенти. Събитието е било организирано в столичен хотел. Според вас ще има ли проблем с ползването на ДК по тази фактура? Т.е. има ли варинат да бъде отказан ДК при евентуална проверка от НАП?
Притеснява ме този "кетърнин и дисководещ"........
Здравейте.
 Имам служителка, която има ТЕЛК 55 %, за различни заболявания. Представя ми болнични за онко-операция (мн. неприятно), но в документите за болничния, които представям в НОИ не описвам, че има ТЕЛК.... Това голям проблем ли  е?  Понеже тя ще минава отново на ТЕЛК и след това и ще се пенсионира по болест, това, че не съм описвла съществуващото решение на ТЕЛК в болничните до сега ще създаде ли проблеми?
Питането ми по-скоро е може ли да си подам ДДС-то за м. декември и след това да представя в НАП описа на активите (до 25,01,2016 Г - 45 дневен срок след рег. по ДДС) и в следващите периоди  - след декември да ползвам данъчен кредит за активите по описа?