Коментар на магистър Евгени Рангелов по въпроса:
Скрит текст :
http://ekspertis.bg/document/view/qanda/150615/5281756/803d6ea9566004e4993b7ed6972dca01_da64149bde3d5140e4615be6633dfa81
Да се оправя китайската фирма.
Вие сте действали според наличната информация.
Пускате вярната декларация и тя е валидна като последна. Предшестващите не се вземат под внимание.
Здравейте,
Поставеният от Вас въпрос е твърде обширен.
Вашата фирма може да извършва строителни услуги по конкретни договори с възложител от Белгия. Вие може да бъдете главен изпълнител на строителен обект или подизпълнител.
Приходите от дейността трябва да фактурирате в съответствие с НСС. Аванси или строителни услуги съгласно протоколи за извършени работи. Фактурите за тези услуги са без начисляване на ДДС, но фактурите се отразяват във VIES декларацията. Ще имате право на данъчен кредит за ползваните стоки и услуги във връзка с дейността.
Работниците се командироват задължително със съпровождащ формуляр-разрешение А1, който се получава от съответната ТД на НАП. За гр. София документите се подават на ул. Аксаков. В набора документи се изисква оборотна ведомост, попълнена анкета за фирмата, действаща счетоводна политика, актуална справка за действащите трудови договори и др. документи по списък. Фармуляр А1 се представя пред контролните органи на Белгия в доказателство, че работниците са осигурени и работят по трудово правоотношение. Ако ги изпращате за време до 30 дни може да ги осигурявате според възприетите във Вашата фирма трудови възнаграждения. Ако, обаче, ги командировате за повече от 30 дни, трябва да ги осигурявате на база минималната ставка в Белгия, но не повече от максималния осигурителен доход за България. Съответно, за командировка над 30 дни се изисква и писменото съгласие на работника.
Няма да продължавам, защото темата е безкрайна.
Задавайте конкретни въпроси, ако възникнат :smile1:
Здравейте,
По т.1 - ДА
По т.2 - ДА
По т.3 - ДА, доколкото описаните от Вас услуги, предмет на договора, отговарят на определението за техническа услуга, дадено в т. 9 на §1 от ДР на ЗКПО:
Скрит текст :
Здравейте,
както можете да предположите, не сте единственият с подобен проблем и темата е дискутирана доста добре в следната публикация:
https://www.kik-info.com/forum/index.php/topic,15637.msg94213.html#msg94213

Ако след прочитане остане нещо неясно, задайте въпросите си  :smile1:
Не може да има различни тълкувания на НАП и в този случай проблемът си е очевидно за юрист.
Да им дадем нещо и на тях да поработят все пак  :wink1:
Не става ясно от въпроса тези пари какъв статут имат :)
на присъдено вземане или на вземане по съдебни спорове?
Здравейте,
В случая не виждам връзката с цитирания чл. 37, ал. 1, т. 1 от ЗКПО.

Съгласно НСС-18 Приходи, следва да признаете прихода от неустойка при следните обстоятелства:
3. Глоби, неустойки, лихви и други.
Приходът се признава след установяване на правото за тяхното получаване съгласно договор или чрез съдебен иск.
Всичко е както сте го написали  :good:
Лихвите се актуализират непрекъснато,дори и главниците да са погасени.
Това не е вярно, защото лихва върху лихва не се начислява.
Здравейте,
правилно сте се ориентирали, че при аванс по ВОД на стоки не е необходимо да издавате фактура.
Колкото до плащането, мисля, че копие на нареждането на английския клиент към чейндж бюрото ще свърши работа. То дава достатъчна информация, че нареждането за превода към Вашата фирма идва от клиента, с когото е сключен договора за доставката.
А пък и лихвите се актуализират всеки ден.Така че като давност няма да отпаднат.
След издължаване на главницата, натрупаната, до момента на издължаването на главницата, лихва престава да се променя.
Не си остават едни и същи главници.А плащанията,както пишете,ще покрият главниците по новите задължения,а лихвите си вървят ежедневно.Така че лихвите няма как да отпаднат по давност.
За всичко има давност  :smile1:
Просто, ще плащат пет години само главници, няма да имат никога чисто удостоверение за наличие и липса на задължения, но след 5 години могат да отпишат лихвите.
В тази тема съм дала разяснение на юрист за процедурата
http://www.kik-info.com/forum/index.php/topic,15015.msg89600.html#msg89600
По т.1 и 2:
По ЗДДС съгласно разпоредбите на чл. 21, ал. 2 мястото на изпълнение при доставка на услуга, когато получателят е данъчно задължено лице, е мястото, където получателят е установил независимата си икономическа дейност. В случая  следва да начислите данък за получената услуга по реда на чл. 82, ал. 2, т. 3 от ЗДДС.  Издаденият протокол задължително се включва в дневниците за продажби, но може да се включи и в дневниците за покупки само при положение, че получената услуга ще се използва или се използва за извършване на облагаеми доставки и е с право на пълен или на частичен данъчен кредит.

По т. 3:
Редът за данъчно третиране на платеното на италианската фирвма възнаграждение зависи от това дали извършената  услуга е техническа по смисъла на ЗКПО или не. Дефиницията на понятието „възнаграждение за технически услуги“, дадена в т. 9 от §1 на ДР от ЗКПО е: „Възнаграждения за технически услуги“ са плащанията с източник Република България за монтаж или инсталиране на материални активи, както и всякакви услуги от консултантско естество и маркетингови проучвания, извършени от чуждестранно лице."
По мое мнение и от информацията във въпроса, следва да приложите чл. 195от ЗКПО.
Основанието за искането е в чл. 129, ал. 3 и 6.
Преценете дали може да ползвате бланката за искане по чл. 129.
Ако българската фирма не е регистрирана по ЗДДС и ще извършва строително-ремонтна услуга на физически лица в Германия, следва ли да се регистрира по чл.97а, след като се касае за услуга по чл.21 ал.4 и би трябвало да е извън обхвата на българския ЗДДС?
Българската фирма следи за оборот в Германия? Така ли е?
Така е :good:
Зависи какво продава и на кого.
Ако продава на фирма за скрап - ще се обложи.
Ако не е за отпадъци и е трактор, който е придобит преди по-малко от година, пак ще се обложи.
В останалите случаи продажбата е необлагаема.

Чл. 13. (1) Не са облагаеми:
.....................
2. доходите от продажба или замяна на движимо имущество, с изключение на:
а) пътни, въздухоплавателни и водни превозни средства, ако периодът между датата на придобиването и датата на продажбата или замяната е по-малък от една година;

б) произведения на изкуството, предмети за колекции и антикварни предмети;
в) акции, дялове, компенсаторни инструменти, инвестиционни бонове и други финансови активи, както и доходите от търговия с чуждестранна валута;
г) движимо имущество, предадено на лица, които имат право да извършват събиране, транспортиране, оползотворяване или обезвреждане на отпадъци в съответствие със Закона за управление на отпадъците;
Доходи, които не подлежат на облагане, не подлежат и на деклариране:

Данъчно задължени лица
Чл. 3. Данъчно задължени лица по този закон са:
1. местните и чуждестранните физически лица, които са носители на задължението за данъци по този закон;
2. местните и чуждестранните лица, задължени да удържат и внасят данъци по този закон.
Как гръцката фирма ще издава фактура за нещо, което Вие им доставяте?
Когато регистрирано по ддс лице от една държава членка е получател на зърно от нерегистрирано по зддс данъчно задължено лице по смисъла на ЗДДС от друга държава членка, получателят е длъжен да начисли данъка с протокол и да го включи в своя дневник за покупки и продажби.
Ако сте земеделски производител, който няма счетоводител, се обърнете към счетоводител да Ви обясни какви са правата и задълженията Ви. Може да потърсите и съдействието на съответната НАП. Или нещо не Ви е ясно, или гръцката фирма търси начин да не Ви плати.
Пак Ви казвам, че ако за последните 12 месеца нямате продажби за над 50 000 лв., то не сте задължени да се регистрирате.