Предприятието, ако извършва някакви разходи, срещу които няма още приходи, или има незавършено производство, или продукция. Те се отразяват в ОПР чрез съпоставяне на крайни с начални салда и могат да бъдат както приход - при увеличение на запасите от продукция и незавършено производство, така и разход - при намаление на запасите от продукция и незавършено производство.
Незавършеното производство се превръща в продукция, когато се завърши, а продукцията се изписва срещу приходите от продажби, когато се реализира.
Вижте, навярно имате доста повече практически опит от мен, но моите преподаватели в училище, и в университета също, са ме учили, че задължението се отразява по посочената сметка от мен, а и в счетоводните книги си е така записано. За справка: Счетоводство на предприятието, ГорексПрес, 2009, с. 78. :wink1:

Благодаря за комплимента, че имам повече опит от Вас. Отчитам, че Вие пък сте учили по по-модерни учебници от мен (връщам Ви комплимента).
Само искам да обърна внимание, че данъчните винаги реагират като бик на червено на с-ка 499 и при проверки, като я видят в оборотката, искат най-подробни обясненения за нея, а на 401 реагират спокойно. Но Вие сте подготвени и ще им цитирате учебника  :wink1:
Не е ли по-добре задълженията да се отчитат през с/ка 499 Други кредитори, вместо по с/ка 401 Доставчици?
а кокво е наемодателят според Вас, ако не доставчик на външната услуга "предоставяне на помещение под наем" или както е написала ХХХХХ "ползване на наето помещение"
Здравейте,
Имам следния казус: Физ. лице се регистрира по ЗДДС, вследствие заличаване на ЕТ. Физ. лице е получавало доход от наем в размер на 320 .00 лв. и продължава да го получава след регистрацията си по ЗДДС. Наемът се плаща от дружество, което не е регистрирано по ЗДДС т.е. не ползва ДК. В този случай физ. лице издава следната фактура:
266.67 лв. - данъчна основа
  53.33 лв. - ДДС
320.00 лв. - обща сума
Въпросът е върху коя сума наемателят трябва да приспадне 10% необх.прис.разх. и да удържи авансов данък по ЗДДФЛ? Другият въпрос е каква сума ще плати по фактурата издадена от физ. лице, след като удържи данъка и няма ли да остане незакрита част от фактурата при физ. лице наемодател?

Здравейте,

Облагаем е доходът без ДДС, който  е косвен данък.
Облагаемата основа по ЗДДФЛ ще е 266,67 - (266,67*10%) = 240
Дължим авансов данък 24,00

Записванията при наемателя, нерегистрирано по ЗДДС лице са:
Дт 602 / Кт 401 - 320,00 разход за наем
Дт 401 / Кт 454 -   24,00 удържане на данъка
Дт 454 / Кт 503 -   24,00 внасяне на данъка
Дт 401 / Кт 501 - 296,00 плащане към наемадателя

Записванията при наемателя, ФЛ регистрирано по ЗДДС са:
Дт 411            320,00
    Кт  703       266,67
    Кт  4532      53,33

Дт 501          296,00
Дт 454            24,00
    Кт 411      320,00

Наемателят ще има задължение по ЗДДС от 53,33 лв. и разчет за авнсово внесен данък по ЗДДФЛ от 24,00 лв.
Здравейте,
Мисля, че в първоначалния си отговор Magrat е на прав път.
Физическото лице по условие е местно за Б-я, т.е е данъчно задължено по смисъла на чл. 3 по ЗДДС.
Комисионните са с място на изпълнение по общото правило, а именно по чл. 21:
(2) Мястото на изпълнение при доставка на услуга, когато получателят е данъчно задължено лице, е мястото, където получателят е установил независимата си икономическа дейност. Когато тези услуги се предоставят на постоянен обект, който се намира на място, различно от мястото, където получателят е установил независимата си икономическа дейност, то мястото на изпълнение е мястото, където се намира този обект. Когато няма място на установяване на независима икономическа дейност или постоянен обект, мястото на изпълнение на доставката е мястото на постоянния адрес или обичайното пребиваване на получателя.

Възниква въпросът може ли да приемем апартамента, който се отдава под наем за постоянен обект.
Според определението в ДР към ЗДДС по-скоро не виждам такава възможност.
10. "Постоянен обект" е търговско представителство, клон, офис, кантора, ателие, завод, работилница (фабрика), магазин, склад за търговия, сервиз, монтажен обект, строителна площадка, мина, кариера, сонда, петролен или газов кладенец, извор или други подобни, целящи извличане на природни ресурси, определено помещение (собствено, наето или ползвано на друго основание) или друго място, чрез което едно лице извършва цялостно или частично икономическа дейност на територията на една страна.

И остава да приемем, че мястото на получаване на комисионната е "постоянния адрес или обичайното пребиваване на получателя". Т.е. трябва да се регистрира по чл. 97а.

Не съм категорична в мнението си. Надявам се да се появят още разсъждения по темата.
Обжалвайте :good:
Има практика на Съда на ЕС, която казва, че добросъвестния получател на доставки с право на данъчен кредит не може да бъде санкциониран заради недобросъвестен доставчик.
Разбира се, трябва да имате доказателства за реалност на доставката. Да не се окаже някоя консултантска услуга или от рода.
Здравейте,
За внасянето на данъка има значние само дали сте формирали в предходните преди 2019 г. години данъчна загуба и дали 2019 г. е първата с данъчна печалба, слез данъчна загуба. Ако е така, приспадате от данъчната печалба данъчната загуба до изчерпването и.
Здравейте,
Извършвате услуга с място на изпълнение по чл. 21, ал. 2, т.е. там където получателят е установил независимата си икономическа дейност.
Основанието за неначисляване е чл. 86, ал. 3.
Издавате фактура с обратно начисляване и я включвате във VIES декларацията.
Освободени от ДДС не означава данъчно незадължени.
Вашите контрагенти ще трябва да си самоначислят ДДС и да включат протокола в дневника за продажби. Какво прао на ДК имат зависи от датското законодателство.
Здравейте,
Отдаването под наем е дейност за фирмата и поражда задължение за осигуряване.
Не би било пораждащо осигуряване събитие, ако се отдава под наем от ФЛ. Собственикът може да продаде автомобила на себе си.
Здравейте,
А ЕООД-то продължава ли да работи?
В Тази връзка и аз искам да попитам. През 2019 г. съм продала в ОЛХ старата си кола за 600 лв. и стария си диван за 180 лв. Аз мисля, че не трябва да подавам годишна декларация позовавайки се на необлагаемите доходи в чл.13 от ЗДДФЛ.
Правилно ли мисля?
Правилно :good:
Изплащате му равностойността в лева от левовата каса по курса на еврото 1.95583 и нищо не обменяте.
Как е по правилно да се осчетоводят лихвите за просрочени осигуровки  по с-ка 609 или 621
Здравейте,
Няма задължително правило за осчетоводяването им. Важното е да имате подходяща аналитичност, която да Ви дава възможност да виждате в ОВ данъчно непризнатите разходи, представляващи постоянна данъчна разлика, за да преобразувате лесно СФР за данъчни цели.
Внос и ВОП са покупки, а Износ и ВОД - продажби

Покупки: Дт 304/ Кт 401

Продажби Дт 411/ Кт 702
Не. По Приложение 2 нямате задължения. Освен, ако нямате доходи, които подлежат на деклариране по другите приложения, няма да подавате ГДД по чл. 50 от ЗДДФЛ.
Здравейте,
Може да включите фактурата в следващ период, когато сте открили грешката, със знак минус.
От НАП предпочитат тази практика пред завеждането на преписка по въпроса.
В крайна сметка ние се самооблагаме, самоконтролираме и самокоригираме :smile1:
Здравейте,
Зависи дали разходите, които правите, отговарят на критериите за отчитане на едно действително увеличаване на очакваните икономически изгоди спрямо първоначално предвидените.
Изброените от Вас разходи за паркети, фаянс и мебели по-скоро са разходи за привеждане на имота в съответствие с предназначението му да бъде отдаден под наем. Нито увеличават полезния срок на годност, нито използваемостта, качеството или възможностите за ползване на имота.
Здравейте,
В дневниците се отразяват само данъчни документи по смисъла на ЗДДС, а фактурите от доставчик, нерегистриран в България не са такива документи. Можете, обаче да поискате ДДС от Румъния през системата на НАП по Наредба Н-9/16.12.2009 г.
Не е длъжно.
Вижте глава четиринадесета, чл. 131 от ЗДДС.
Задължението за начисляване на ДДС във Вашия случай би възникнало за ЧСИ, ако е упражнено правото на избор доставката да е облагаема.