Принципът е, че данъчно задължение за ФЛ се поражда към момента на получаване на прихода, а не към момента на начисляването му. :smile1:
След като помощтта не е свързана с условие, признавате на приход в периода на получаването. :good:
Дъщерната фирма е самостоятелно юридическо лице и се регистрира по ЗДДС като отделна фирма.
Не усещате ли, че цялата тази тема е СПАМ?!
Здравейте! Как се осчетоводява ДДС по фактурите по описа за активите преди регистрация по ДДС. Това ДДС кога може да бъде искано за възстановяване-веднага или след 3 месеца.Фирмата е ново регистрирана- доброволно и досега е трупала само разходи.
Няма да преразказвам - посочвам изключително ясния текст от закона по въпроса:
Скрит текст :
Има значение регистрирани ли са по зддс доставчикът и получателят на услугата.
Има значение и видът на услугата, например, свързана ли е с недвижим имот...
И кое не може да попълните? ДДС декларацията или VIES.
Нерегистрирано по ЗДДС данъчно задължено лице няма право да начислява данък до достигане на облагаем оборот 50 000 лв.
Здравейте,
1. При сто процента финансиране на ДМА няма да го завеждате в ДАП и да начислявате данъчна амортизация, защото съгласно ЗКПО:
"Чл. 53. (1) Данъчната амортизируема стойност е историческата цена на актива, намалена с включените в нея начислени провизии и дарения, свързани с актива.". А счетоводно ще признавате на приход, годишната начислена счетоводна амортизация.
2. Доколкото съм се сблъсквала с финансирания, не съм имала случай да бъде оставена "за каквото там искате" неусвоената част. Или трябва да я върнете по договор, или да я преориентират пак към бенефициента за други цели :smile1:
Здравейте,
Да попитам, как трябва да коригирам Д1 и Д6 за обезщетение по чл. 222, което е за периода 18.04 - 17.05. Поискано е днес.
Моля за указания стъпка по стъпка  :smile1:
По 302 е нормално да се водят само материали в складово помещение. Не знам как е организиран бизнеса с фрешове, но се надявам, че не ни пробутват залежали плодове и в този смисъл мисля, че няма условия да се заприхождават и после да се отписват плодовете. Поне не ги виждам като салдо в края на годината :)
До 25-то число мислите ли, че няма да е издаден болничния?
Според мен е по-добре да изчакате получаването на документа.

След датата на сключване на договора за особен залог няма промяна по договора за заем от 2014. Страните не са се споразумявали за спиране на начисляване на лихва или намаляване в размера й. Заемът не се е променил също. Не е начислявана лихва, защото липсва яснота по въпроса дали се дължи.
Учредяването на особения залог не погасява вземането на кредитора и задължението на длъжника, а само дава възможност за евентуално удовлетворяване на кредитора чрез вещ, която принадлежи на длъжника. От това следва, че счетоводно не се е променило нищо по балансовите позиции, нито в прилагането на счетоводните политики, свързани с тяхното движение.

........... Тъй като заемополучателя дава продукцията си в момента на договора за залог, това не е ли погасяването на договора за заем от 2014г. ? Всички рискове свързани с продукцията не са ли вече за заемодателя? Заемодателя след датата на договора за залог прави разходи свързани с добиването, опазването на продукция и плаща такси към държавни институции.
Ето какво казва по въпроса д-р Иван Златков в своя статия от 2012 година:
 "Кредиторът, в чиято полза е учреден особеният залог, е отразил своето вземане, което е обезпечено със залога. Ето защо той не следва да отразява придобитите права вследствие на учредяването на залога по балансови сметки. Защото би се получило двукратно отразяване на едно и също вземане по тези сметки. Има ли основание обаче той да отрази заложената вещ чрез задбалансови сметки. По наше мнение има. Защото по своята същност правата върху заложената вещ, придобити чрез учредяване на особения залог, представляват условен актив. В приложимите счетоводни стандарти (НСС 37 Провизии, условни задължения и условни активи и МСС 37 Провизии, условни пасиви и условни активи) условният актив се определя като възможен актив (ресурс), който е възникнал като последствие от минали събития и чието съществуване може да се потвърди от настъпването или ненастъпването на едно или повече несигурни бъдещи събития, които не могат да бъдат напълно контролирани от предприятието.
В интерес на заложния кредитор е да следи движението на заложеното имущество. За постигане на тази цел според нас не е достатъчно само оповестяване на учредения особен залог в приложението към периодичния финансов отчет. В случая ползата от създаването на информация за заложеното имущество е по-голяма от евентуалните разходи, които могат да се направят за нейното генериране и поддържане. Така че при евентуално отчитане на обезпеченото с особен залог вземане изискването за съпоставимост между полза и разходи ще бъде спазено. Затова нашата препоръка към предприятията, в чиято полза има учредени особени залози по реда на разглеждания по-горе закон, е, че могат да заведат придобитите права по този залог в задбалансови сметки. Така ще се поддържа необходимата статистическа отчетност до погасяването на учредения залог. И ще се избегне двукратното отразяване на едно и също вземане по балансови сметки. При учредяването на особен залог в счетоводството на заложния кредитор може да се открие сметка Дебитори по вземания, обезпечени с особен залог.
Каква оценка би могла да се даде на условното вземане? Според нас, тъй като това е задбалансова сметка, може да се направи по-свободно оценяване на условния актив, а именно:
- ако предмет на особения залог е стоково-материален запас или друго движимо имущество (нетекущ актив), може да се приложи справедливата стойност или пазарната цена на заложения актив;
...................
Пример: Търговско дружество “Хризантема” ООД е заложило в търговско дружество “Доверие” АД товарен автомобил срещу 30 000 лева задължение. След изтичане на срока кредитът не е погасен и банката получава заложения автомобил.
Отчетната стойност на автомобила е 50 000 лева, начислените амортизации - 10 000 лева, а балансовата стойност - 40 000 лева.
За отразяване на приетия в залог автомобил срещу предоставения заем ще се състави следната статия:
Дт с/ка Дебитори по условни вземания 40 000
Кт с/ка Разни пасивни задбалансови сметки 40 000
Статията се съставя с балансовата стойност на приетия в залог автомобил.
След като “Доверие” АД получи предоставения кредит, ще се състави статията:
Дт с/ка Разни пасивни задбалансови сметки 40 000
Кт с/ка Дебитори по условни вземания 40 000
Ако предоставеният кредит не се върне обратно и залогополучателят прибере заложения автомобил, в счетоводството на “Доверие” АД ще се състави статията:
Дт с/ка Транспортни средства 40 000
Кт с/ка Предоставени заеми 30 000
Кт с/ка Други приходи 10 000
Пояснение: “Доверие” АД отчете текущи приходи от 10 000 лева, защото срещу отписан предоставен срещу залог заем от 30 000 лева получи автомобил с балансова стойност 40 000 лева. Поради трудности в определянето на друга цена залогодателят е приел балансовата стойност на автомобила за негова справедлива стойност.


Здравейте,
Според становище на д-р Али ВЕЙСЕЛ – д.е.с., регистриран одитор, наличието на фактура за покупка, пък била тя и без начислен данък, е основание за прилагане на чл. 50, ал. 1, т. 1
За да докажете износ, трябва да сте вписани в ЕАД (митническата декларация), а това няма как да стане, защото изпращач ще е литовската фирма. Тя ще фактурира към Вашата фирма машината с нулева данъчна ставка, а не с "обратно начисляване" като при ВОД, защото машината напуска ЕС.
Вие трябва да се снабдите с копие на ЕАД, за да докажете напускането на машината от Общността.
За Вас доставката няма да е износ, а “доставка с място на изпълнение извън територията на страната”.
Във фактурата няма да начислите данък. При това, като основание за неначисляването му, ще посочите чл. 69, ал. 2 във връзка с чл. 28, т. 2 от ЗДДС. Фактурата се включва в колона 23 на Дневник продажби.
 След като няма такава уговорка между страните, счетоводителят следва да начисли лихви.
??? откъде черпите информация, че не е уговорено друго?!
Законът дори дава право на страните по задължението да уговарят намаляване на отговорността за длъжника, ако това не представлява явна злоупотреба с интереса на кредитора и не накърнява добрите нрави, освен когато длъжникът е публичен възложител.
Счетоводителят работи по документи.
Тъй като не сте ползвали данъчен кредит при покупката на автомобила, по отношение на начисляването на данък при продажбата ще приложите чл. 50, ал. 1 от ЗДДС като основание за неначисляване:
Скрит текст :
Не е необходимо да издавате изобщо фактура при продажба на физическо лице, освен ако то не пожелае това. Имате задължение да издадете фискален бон и да включите продажбата в отчет продажби.
Аз бих препоръчала, обаче, да издадете една фактура на основание на нотариалния акт за прехвърлянето на МПС-то и със същата дата. Така ще следите погасяването на вземането. За първата вноска, за която ще получите парите в брой, трябва да издадете фискален бон. Останалите плащания ще отразите когато получите парите по сметката.
Само трябва да имате предвид, че частично в брой може да се плати само за сделка до 9 999, 99 лв. :smile1:
 

Търговски закон
НЕИЗПЪЛНЕНИЕ НА ПАРИЧНО ЗАДЪЛЖЕНИЕ

Чл. 309а. (Нов - ДВ, бр. 20 от 2013 г.) (1) Когато кредиторът е изпълнил задълженията си, а длъжникът е в забава за плащане, ако не е уговорено друго, кредиторът има право на обезщетение в размер на законната лихва от деня на забавата, както и на обезщетение за разноски за събиране на вземането в размер на не по-малко от 80 лева, без да е необходима покана. Кредиторът може да търси обезщетение за действително претърпените вреди и направени разноски за събиране в по-висок размер съобразно общите правила.
От въпроса на колегата arnaudova не личи да са стигнали до принудително събиране :smile1:
Доколкото договорът за залог обезпечава вземането, както и всички лихви и неустойки върху него, той сам по себе си не променя условията на сключения през 2014 година договор за заем.
В този смисъл, на какво основание е прекратено начисляването на лихва? Някакъв анекс?
днес получих фактура от 07,2015-покупка .Отнася се за материал, вложен в обект през 2015г.Няма ДДС /нулева е/, защото е приспадане на аванс.
Как да я осчетоводя и с разхода трябва ли да увелича фин.р-т за 2016г.?
Прилагате чл. 75 от ЗКПО.
Съгласно ал. 3 пишете писмо до НАП да коригират в намаление данъчния финансов резултат за миналата година.
Отразявате разхода в текущата година и съгласно ал. 7 с него преобразувате в увеличение счетоводния финансов резултат.
Здравейте,
Не посочвате дали българската фирма ще фигурира в ЕАД (митническа декларация), нито при какви условия е извършена сделката.