Концентрирайте се върху чл. 73 от ЗДДС :smile1:
А от данъчно-осигурителната сметка колко остават за внасяне за м.12 в справката за задължения с възможност за плащане?
Здравейте,
Като за Вас простичко идеята е:
1. Когато извършвате облагаеми доставки, имате право да ползвате данъчен кредит за вложените в дейността по тези доставки материали и услуги.
2. Условията са много, но валидното за всички случаи е наличието на редовен данъчен документ. Оттам нататък има много подусловия - не става да се обясни простичко.
3. Данъчният документ да бъде включен в съответния дневник и в ДДС декларацията в срок до 14-то числа на месеца, следващ отчетния период по ЗДДС.
4. Ако имате повече от 50% от доставките облагаеми с нулева ставка, можете да възстановявате данък всеки месец. Иначе на тримесечен период по процедура.

Давам прикачен файл за отнасяне на стойностите на фактурите в дневниците според вида на доставката.
Здравейте,
в справката по чл.73, ал.6 лицата със сключен договор през м,12,2019г и изплатени заплати през м.01,2020г не се включват нали?
Не. Не се включват. Включват се изплатените в годината доходи от трудови правоотношения.
 ЗКПО  - чл.4.ал.4............... ...Липсата на фискална касова бележка от фискално устройство или на касова бележка от интегрирана автоматизирана система за управление на търговската дейност, когато е налице задължение за издаването им, е основание за непризнаване на счетоводен разход за данъчни цели.
Според мен- по фактура, с която е отчетен счетоводен разход, платена е в брой, но липсва касовия бон, с разхода се увеличава счет.фин.резултат
И къде пише, че плащането трябва да е в брой и да има ФБ ?! Може да е по друг начин. Щом не се дължи, значи е платено.
И аз съм ЗА дейност.
Имате загуба за деклариране, защо да я губите?
Бихте ли обяснили от счетоводна гледна точка израза "амортизацията ще изчезне" :blink:
чл.92 (4) (Изм. - ДВ, бр. 95 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г., изм. - ДВ, бр. 97 от 2016 г., в сила от 01.01.2017 г., изм. - ДВ, бр. 92 от 2017 г., в сила от 01.01.2018 г., доп. - ДВ, бр. 98 от 2018 г., в сила от 01.01.2019 г.) Годишна данъчна декларация и годишен отчет за дейността не подават данъчно задължените лица, които през данъчния период не са осъществявали дейност по смисъла на Закона за счетоводството. Годишна данъчна декларация се подава, когато за данъчния период, през който не е осъществявана дейност по смисъла на Закона за счетоводството, възникне задължение за корпоративен данък или данък върху разходите, както и когато данъчно задължено лице желае да декларира други данни и обстоятелства, предвидени в образеца на декларацията.

Не пречи да подадете декларация, в която да отчетете загубата, за да си я ползвате при приспадане в следващ период.
Документалната обоснованост е основание за признаване или непризнаване предимно на приходи и разходи, които оказват влияние върху финансовия резултат и задължението към бюджета.
Плащането се отразява върху междуфирмените задължения. Една справка от последния период, най-често от фактура със задължения от минали периоди, като не показва задължения, значи е платено.
Здравейте,
Предимство на съдържанието пред формата :smile1:
Щом телефонът не е закрит, значи е платен. Закривайте салдата. :good:
И на двата въпроса - НЕ. (от практическа гледна точка)
Здравейте,
Независимо, че ЗП са по НПР, трябва да представите отчет в статистиката:
Скрит текст :

Независимо от горното, може и да не подавате този отчет, ако ГДД няма да включва Приложение 2, което изисква валиден номер на отчет от НСИ.

За субсидиите попълнете ГДД на основание извадката от ДФЗ за това, кой какво е получил. Това се засича.
Здравейте,
Договорите за наем се сключват по ЗЗД, а не по регламенти и инструкции.
Гледайте да го съобразите с пазарните цени, защото сделката е между свързани лица. а и да не беше, все пак имайте предвид чл. 16 от ЗКПО.
Ограничението не се прилага за сметката на ЕТ. Той не е отделен субект от регистрацията си като търговец. В този смисъл тегленето на пари от сметката е теглене от лична сметка
Аз дори не минавам такива операции през касата.
Когато ЕТ тегли пари за лични нужди, операцията може да бъде отразена с:
Д-т Неразпределена печалба / К-т банкова сметка с основание "теглене за лични нужди"
ЕТ, плащайки 15% данък върху печалбата е платил данъка за дивидент, който трябва да заплащат собствениците на дружества с ограничена отговорност при разпределение на печалбата за лично потребление.
Само декемврийските ОВ на СОЛ ли?...Че то така е по-изгодно фирмата да си плати големия данък печалба без никакъв личен труд
В крайна сметка ще се приспаднат и останалите осигуровки и ще намалят данъка, но през ГДД по чл. 50 от ЗДДФЛ. И ще е на възстановяване на данъка.
Вадите внесените осигуровки като СОЛ за месец декември, а не за цялата година. Да не се объркате. Най-лесно е да си го впишете във ведомостта и там да направите конкретните изчисления.
Ако на лицето това е единственият доход през годината, с ГДД по чл. 50 ще излезне на възстановяване на данък.
Но, както е писала по-горе ХХХХХ, до утре трябва данъкът да е деклариран и внесен.
Д6 с код 8 и дата 31.12.2019
Подавате корекция само за лицето, за което тя се налага.
Много Ви благодаря за помощта. Без вас нямаше да се справя.
Няма за какво. Щяхте да се справите, защото си бяхте намерили самостоятелно верните отговори. От мен само малко подкрепа и потвърждение :smile1:
Харесах :good:
Изцяло споделям мнението на ХХХХХ
И данъкът се внася по ЕИК на дружеството, а в справката по чл. 73, ал. 6 се отразява на кого е изплатен трудът и какъв данък е удържан и внесен.