За работа в страна членка се изисква А1.
Какво регламентира това магично А1? - Законодателството на коя държава ще се прилага при осигуряването на командированите. (Принципът за прилагане законодателството само на една единствена държава е утвърден и в новите регламенти, като е запазено основното правило да се определя за приложимо законодателството на държавата-членка, където лицето осъществява дейност като заето или самостоятелно заето лице)
До 30 дни - нашето законодателство
Над 30 дни - чл. 121, ал. 3 от КТ и осигурителните вноски се дължат върху получените, включително начислените и неизплатените брутни месечни възнаграждения или неначислените месечни възнаграждения, както и други доходи от трудова дейност в приемащата държава и в България, но върху не по-малко от минималните ставки на заплащане на труда в приемащата държава и върху не повече от максималния месечен размер на осигурителния доход по чл. 6, ал. 2, т. 1. В ал.2 е указано, че осигурителните вноски за лицата по ал. 1 се дължат в размерите по чл. 6, ал. 1 и се разпределят между осигурителите и осигурените по реда на чл. 6, ал. 3.

Относно необходимите документи - Hrili ги е описал/а
Имам нужда от разяснение какво се прави, когато се изпращат работници стоители в Германия, възможно ли е да се чуем  aztam, за да ми разясните какво да направим преди да изпратим работниците
Зависи дали сте трудов посредник или ги изпращате за работа от Вашата фирва, която си предполага, че има сключен договор с немска фирва за извършване на определени СМР. Какъв е конкретния случай?
Не виждам при Вас приложение на чл. 28, ал. 3 - непреодолима сила? технологичен брак? изтичане срока на годност?!
Скрит текст :
Вземания и задължения е прието да се отписват по сметки други приходи и други разходи, но трябва да спазите изискванията на ЗКПО за преобразуване на СФР или за временни данъчни разлики, както и изискванията на други норми от гражданското право за изискуемост и погасяване на вземанията и задълженията по давност.
вместо
Дт 701 (Приходи от продажба на продукция) / Кт 303 (Продукция) = 10000 кг х 0,20 лв. = 2000 лв.

пишете
Дт 701 (Приходи от продажба на продукция) / Кт 303 (Продукция) = 9600 кг х 0,20 лв. = 1920 лв.

Дневници не се попълват.
КИ се издава при намаляване обема или стойността на доставката, както и при развалянето на сделката. При Вас ще се яви последното основание.
Вместо да гадаете, обадете се на телефона на НАП, обяснете ситуацията и те ще Ви дадат указания как да процедирате.
За жалост сте длъжни да приложите закона.
Но после ще си търсите вземането на основание фактурата, ако трябва, и по съдебен ред.
Колкото по-ранна е датата на фактурата, толкова по-добре за Вас :smile1:
Скрит текст :
Освен сделките по събиране на вземания и факторинга, другите форми на прехвърляне на задължения са освободена доставка по ЗДДС.
При Вашия случай има цесия.
Прилагате чл. 46, ал. 1, т. 3 от ЗДДС.

А ето и едно разяснение на НАП, където е посочен и начина на документиране на такава сделка.
Скрит текст :
Няма да е нарушение.
Даже е длъжен да декларира по ддс получените фактури. Фактурата е за период, в който е развивал дейността и е правилно да я отчетете като разход за м. декември, а само като данъчна фактура да я включите в дневниците за м.януари. :good:
Не виждам в закона задължение за деклариране и облагане на доход от лихва от чужбина. :blink:
Задължени да удържат и внасят данъка върху доход от лихви по банкови сметки са самите банкови институции, а не ФЛ.

Скрит текст :
Първо се убедете, че ЕООД и наемателят са свързани лица съгласно §1, т. 3 от ДР на ДОПК.
Ако са такива:
1. Трябва да са спазени изискванията на чл. 15 от ЗКПО
Скрит текст :
2. Ако ЕООД е регистрирано по ЗДДС трябва да обърнете внимание на следните текстове
Скрит текст :
След като самото годишно приключване се прави от 01.01 до 31.03 на следваща година размерът на този данък се изчислява след 01.01, защо смятате,че е задължително начисляването към 31.12.-дайте ми правно основание.
НСС-12
Счетоводно отчитане
               7.1. (изм. - ДВ, бр. 86 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г.) Текущият данък от печалбата се отразява като задължение към бюджета и намаление на счетоводната печалба или увеличение на счетоводната загуба за периода.
Задължение за регистрация при доставки на услуги, данъкът за които е изискуем от получателя (Ново загл. - ДВ, бр. 95 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.)
Чл. 97а. (Нов - ДВ, бр. 95 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.) (1) На регистрация по този закон подлежи всяко данъчно задължено лице по чл. 3, ал. 1, 5 и 6, което получава услуги с място на изпълнение на територията на страната, които са облагаеми и за които данъкът е изискуем от получателя по чл. 82, ал. 2.
(2) На регистрация по закона подлежи всяко данъчно задължено лице по чл. 3, ал. 1, 5 и 6, установено на територията на страната, което предоставя услуги по чл. 21, ал. 2 с място на изпълнение на територията на друга държава членка.
Здравейте,
продажбата на тези два имота е необлагаема според подчертания текст:

Чл. 13. (1) Не са облагаеми:
1. доходите, придобити през данъчната година от продажба или замяна на
:
 а) (изм. - ДВ, бр. 95 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.) един недвижим жилищен имот, ако между датата на придобиването и датата на продажбата или замяната са изминали повече от три години;
б) до два недвижими имота, както и селскостопански и горски имоти независимо от броя им, ако между датата на придобиването и датата на продажбата или замяната са изминали повече от 5 години;

451 / 503 е плащането
трябва преди това да начислите 123 / 451 и да отразите задължението за данъка
На база документите, с които разполагате, това нито е внос (няма митническа декларация, защото стоката пристига от ЕС), нито е ВОП (доставчикът не е регистриран в друга държава членка).
Тъй като няма да ползвате ДК по фактурата, не виждам смисъл да издавате и протокол за самоначисляване (няма формално законово основание), чийто данъчен ефект е еднакъв при издаването му и при неиздаването му.
Аз бих осчетоводила фактурата като такава без право на ДК и бих си заприходила стоката по цена на придобиване.