Извинете, че се намесвам, но нека си изясним някои базови положения.
По смисъла на ЗДДС данъчно задължени лица са всички, които извършват независима икономическа дейност, а това са някои физически лица и всички фирми. Друг е проблемът, че не всички ДЗЛ са регистрирани по ЗДДС, тъй като има различни прагове за задължителна регистрация при натрупване на обороти от доставки на стоки или услуги, като при услугите има значение и това дали се получават или предоставят от и на контрагенти от ЕС или от трети старни.
От това следва, че фактура не само може, но и трябва да се издава от всяка фирма доставчик, независимо дали е регистрирана или не по ЗДДС.
Отделен е въпросът, че нерегистриран доставчик няма право да начислява ДДС, в т.ч. и нулево при ВОД. В този случай, когато получателят е регистриран, а нерегистриран е доставчикът, ДДС се начислява от получателя на стоката по данъчната ставка, която се прилага в страната на получаването й.

За този конкретен казус е в сила законовия текст:
         чл. 25. (7) (Изм. - ДВ, бр. 113 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г., доп. - ДВ, бр. 106 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г., предишна ал. 6 - ДВ, бр. 95 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.) Когато, преди да е възникнало данъчно събитие по ал. 2, 3 и 4, се извърши цялостно или частично авансово плащане по доставка, данъкът става изискуем при получаване на плащането (за размера на плащането), с изключение на получено плащане във връзка с вътреобщностна доставка. В тези случаи се приема, че данъкът е включен в размера на извършеното плащане.
          (8) (Предишна ал. 7 - ДВ, бр. 95 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.) Когато нерегистрирано по този закон лице получи авансово плащане по облагаема доставка и фактически извърши тази доставка след датата на регистрацията си по този закон, смята се, че полученото авансово плащане съдържа данъка, който става изискуем на датата, на която става изискуем данъкът по доставката.

Много добре е разработен въпросът в една статия от Баланас.БГ:
Скрит текст :
Не подлежи на деклариране.

     чл. 50. (1) (Изм. - ДВ, бр. 113 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г.) Местните физически лица подават го-дишна данъчна декларация по образец за:
................
5. (нова - ДВ, бр. 99 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.) предоставените/получените парични заеми, както следва:
                    а) непогасената част от предоставените парични заеми през данъчната година, ако размерът им общо надхвърля 10 000 лв.;
                    б) непогасените към края на данъчната година остатъци от предоставени през същата и през предходните пет данъчни години парични заеми, ако размерът на тези остатъци общо надхвърля 40 000 лв.;
                    в) непогасената част от получените парични заеми през данъчната година, ако размерът им общо надхвърля 10 000 лв., с изключение на получените кредити, предоставени от кредитни институции по смисъла на Закона за кредитните институции;
                    г) непогасените към края на данъчната година остатъци от получени през същата и през пред-ходните пет данъчни години парични заеми, с изключение на получените кредити, предоставени от кредитни институции по смисъла на Закона за кредитните институции, ако размерът на тези остатъци общо надх-върля 40 000 лв.
нашият клиент  купува плата от производителя и след това ни го префактурира /ВОД/.
От това следва, че вашият клиент се явява доставчик на плата и питам този клиент/доставчик от ЕС ли е или е местен?
Ако е от ЕС (защото пишете, че после реализцията на готовата продукция за вас е ВОД), то да, имате ВОП и трябва да самоначислявате с протокол дължимия данък.
Хубаво е въпросите да се задават по начин, който изключва отгатване и правене на предположения от желаещите да отговорят :smile1:
Не съм много сигурна, но мисля, че трябва да го изпишете това право на ползване:
Д-т Амортизация
Д-т Обезценка
Д-т Други разходи –  с остатъчната стойност
              К-т ДНМА право на ползване
Кой Ви фактурира платовете? От кого ги получавате и от къде?
Според ЕКОС канализацията е съоръжение  - 1 51 0000 Строителни съоръжения водоснабдителни, канализационни и пречиствателни.
Аз бих го завела като съоръжение :smile1:
Здравейте,
До получаването на разрешението за строеж, отстъпеното право на строеж е освободена сделка по ЗДДС:
Скрит текст :
До момента го завеждате като приход от дарение.

Пример:
1. Лични разходи на собственика
Собственикът си е купил шапка и е платил от фирмената сметка.
За отразяване на разхода 493 / 401
За плащането 401 / 503
За възстановяване на сумата от собственика 501 / 493

2. Разходи, несвързани с дейността и поради това непризнати данъчно.
Разходите за бензин за служебния автомобил, ползван за управленски нужди.
Съгласни сме, че въпреки, че тези разходи не са данъчно признати, те са за сметка на предприятието. В този случай не ги плаща собственикът и не намесваме разчет с него като физическо лице.
За бензина 609 / 501
В края на годината 123 / 609
но преобразуваме в увеличение преди данъчно облагане.

Разходите за осигуряване растат, обезщетенията се замразяват ... Не звучи мотивиращо. :(
Учтиво Ви моля да ми отговорите дали настоящата темата се отнася и за:
1. ЗП, което е ФЛ, рег по ДДС и ще получава субсидия от ДФЗ за закупуване на ДМА-машини в размер на около 150 000 лв. При физическо лице-ЗП мога ли да осчетоводя получената субсидия като финансиране 503/753. Така субсидията ще се облага на части, а не на веднаж.
2. ЗП-ФЛ може ли да се възползва от преотстъпване на данък по чл.189б от ЗКПО?

ЗП-ФЛ е регистрирано по ДДС. Подадена е декларация че ще се облага по реда на чл. 29а от ЗДДФЛ.
1. След като ФЛ е избрало облагане по реда на ЗКПО, значи прилага СС-20 и там в т.3.2, б."а" е записано, че финансирането за ДМА се признава за приход пропорционално на разхода за амортизация през годината.
2. За 2014 година изрично не можеше да се ползва преотстъпване на данъка по чл. 189б от ЗКПО вр. чл. 48, ал. 6 от ЗДДФЛ от физически лица земеделски производители, избрали облагане като ЕТ-ци. Дали ще има изменение за 2015 година не съм чула.
За това, което наричате "удръжки", а е по същество продажба на продукция, следва да отразите в отчет продажби и да го включите в съответната СД по ЗДДС.
Осчетоводяването, както сте го описали, е правилно.
За рентата в натура може да вземете:
602 / 499 за начислената рента
499 / 701; 4532 за раздадената рента и също да я отразите в отчет продажби, който включвате в дневниците и СД по ЗДДС.
Има и вариант да издадете фактура за раздадената рента в натура като посочите като получател МОЛа (домакина), който с искане отчита излязлата от склада продукция. Правила съм го в земеделска кооперация по този начин и проверяващите са го приемали за перфектно документиране.
Ако нямате домакин, действайте с ОП.
Регистрирани сме по ДДС и извършваме стр.дейности в Германия. Наехме през този м. подизпълнител немска фирма също регистрирана по ДДС . Мястото на изпълнение  е Германия Как да отчета ф-рата от подизпълнителя към нас? В дневника за покупки в коя клетка? ВОП ли е? Основание за неначисляване на ДДС чл.84 ли
Малко късно отговарям, но въпросът е важен.
Често бъркаме ВОП/ВОД и доставките на услуги, а правилното дефиниране на същността на стопанската операция е важно за коректното определяне на мястото на сделката.
В случая имаме доставка на услуга от подизпълнител, мястото на изпълнение е извън страната
Скрит текст :
и съгласно чл. 86, ал. 3 не се начислява ДДС :smile1:
Санкции има за не отразен в срок документ, но не и за технически грешки.
Не си го слагайте на сърце :smile1:
За нощувките - датата от фактурата.
За дневните - датата на изплащането им.
Здравейте,
Логиката на данъчните е да съставят актове с постъпления в бюджета.
Логиката на фирмите е да си защитят интереса и да оспорят акта. Данъчните трябва да докажат твърдението си, а това не е възможно за минал период и актът ще падне при обжалване.
Вземете си добър данъчен адвокат.
Амортизациите са разход, който намира отражение в счетоводната печалба :smile1:
Здравейте,
Няма основание да го правите. Вие използвате хартията за дейността и ако тя е заприходена като стока, може да я изпишете както при продажба, така и при потребление за нуждите на дейността.