Здравейте,
Така описаната операция не е тристранна, защото стоката не се транспортира директно от Германия до България.
Вие предполагате, че е налице т.нар. “верижна операция”, при която режимът за облагане на доставките, извършени от всеки участник в операцията, се определя поотделно. За Вас в крайна сметка би следвало да се определи дали имате ВОП. Съгл. чл. 13 условие за ВОП е стоката да "се изпраща или транспортира до територията на страната от територията на друга държава членка, когато доставчикът е данъчно задължено лице, което е регистрирано за целите на ДДС в друга държава членка."
От значение е да се определи мястото на изпълнение на доставката към България. Съгласно чл. 17, ал. 2:
(2) Място на изпълнение при доставка на стока, която се изпраща или превозва от доставчика, получателя или от трето лице, е местонахождението на стоката към момента, в който се изпраща пратката или започва превозът й към получателя.
Значи стоката не се транспортира от друга държава членка, а от трета страна, но от ДЗЛ, регистрирано по ДДС в друга държава членка.

Случаят на пръв поглед е внос.

Обаче си струва да уточните с какъв митнически режим са стоките в Швейцария. Дали не е някакъв вид транзит? Имаше и разработки за ВОТ с напускане на данъчното пространство, но не помня къде ги четох.
Попитайте стоката облага ли се с мито при изпращане от Германия за Швейцария.
С Швейцария сме в единно митническо пространство и отчасти това обяснява преминаването на митница без да се облагат с ДДС стоките.
Случеят е интересен и се надявам да се вклчат колеги с практически опит.

Здравейте,
По силата на чл. 97а ЗДДС на регистрация по ДДС подлежат:
- Съгласно ал. 1 - получателите на услуги с доставчици от ЕС или от трета страна;
- Съгласно ал. 2 - доставчиците на услуги с получатели от страни-членки на ЕС;
Следователно на регистрация по реда на чл. 97а, ал. 1 ЗДДС не подлежат български данъчнозадължени лица, които извършват доставки на услуги към трети страни, какъвто е Вашият случай. :smile1:
Не би ли следвало ние да гледаме ал.1 на чл. 21:
Мястото на изпълнение при доставка на услуга, когато получател е данъчно незадължено лице, е мястото, където доставчикът е установил своята независима икономическа дейност.
По-горе Ви писах, че по смисъла на ЗДДС данъчно задължено лице е това, което извършва независима икономическа дейност, а независима икономическа дейност е дейността на производители, търговци и лица, предоставящи услуги, както и всяка дейност, осъществявана редовно или по занятие срещу възнаграждение, включително експлоатацията на материално и нематериално имущество с цел получаване на редовен доход от него.
По този начин всяка фирма е данъчно задължено лице по смисъла на ЗДДС, независимо дали е или не е регистрирана по този закон.
Прочетете и скрития текст :smile1:
Принципно съм съгласна със Султана Българенска и Петър Петров, но практиката да се получават субсидиите в следващ период ги прави неопределими за периода, за който се отнасят. Няма гаранция, че ще получите като субсидия това, което декларирате. А колко ще получите разбирате едва като Ви преведат субсидията.
Клиент е физическото лице и фактурата издавате към него.
Застрахователят плаща по силата на договор с лицето.
А какво се случва ако прекратим д-ра за наем и ни върнат автомобила?Какви са законовите последици за фирмата наемдател?И въобще има ли такива?
По кой закон какви са последиците?
Може да има последици по ЗЗД - неустойка, компенсация...
Преди да мислите КАК да направите нещо, е добре да си зададете въпроса ДАЛИ да го правите. :smile1:
Ако лицето не е пенсионер, може да регистрира ЕТ. Това е удачен вариант за дейност с малки обороти, защото ще ползва данъчното облекчение и ще приспада осигуровките преди облагане.
мислъта ми е следната- водене на счетоводство на ЕООД- досега се подписваше собственика, а сега вече няма да е възможно, така ли? де факто искат на излязат на бяло доста счетоводители, които обслужват малки фирмички за 20 лв месечно...правилно ли мисля?
И по действащия сега ЗС е нарушение счетоводството да "се води" от собственика, освен, ако той не отговаря на изискванията на чл. 35:
Скрит текст :
Какво общо има това с "излизане на бяло" на счетоводители не проумявам.
Може да има лица, които отговарят на изискванията на чл. 35, но укриват доходи и оказват ниско платени счетоводни услуги без да подписват. Отговорността за нарушението се поема от подписалия, който е собственикът.
След като Ви е платено през юли, дори да подадете сега декларация в НОИ, в срок до 25-ти август фирмата възложител ще декларира дължимите осигуровки с Д1, които са помесечни.
Скрит текст :
Здравейте,
Проблемът е, че т.нар. ДЗЛ веднъж се определя в зависимост от регистрацията, а друг път - на основание чл. 3 от ЗДДС.
В случая с услугите за ДЗЛ се приема определението от чл. 3 и във връзка с това за определяне на мястото на изпълнение на услугата се прилага ал. 2 на чл. 21, което значи, че доставката е с обратно начисляване и трябва да се регистрирате по чл. 97а, ал. 2 преди да осъществите доставката.
Може да Ви е по-изгодно просто да се регистрирате по желание на основание чл. 100, ал. 1 и да ползвате данъчен кредит, въпреки, че при подобен род дейност покупките не са значими.
Копирам едно резюме по въпроса, което може да Ви е от полза:
Скрит текст :
МОЛЯ Ви кажете ми каво да правя СЕГА как трябва да я осчетоводя  :noexpression: :noexpression: :noexpression:
осчетоводете я 304, 4531/501
точно това Ви писахме, че по този начин:
1. изправяте пропуск
2. няма отражение върху финансовия резултат
3. няма отражение върху сумата на баланса
 :smile1:
Какво казва Вашият адвокат? Няма ли да предприеме действия, които да ограничат щетите от бурната активност на ЧСИ-то?!
Здравейте,
Проблемът няма да възникне на третия месец, когато очаквате авансовите плащания да достигнат 50 хиляди лева, а още преди първото плащане :)
Запознайте се с подобна подробна дискусия от нашия форум и ако останат въпроси, които не сте си изяснили, задайте въпрос. :smile1:
http://www.kik-info.com/forum/index.php?topic=8242.0
значи обикновена операция да пусна 304/4531//501   
нищо че е за 2014  ???
:good:
Ако беше отчетена през 2014-та щяхте да имате само по-висока стойност на материалните запаси и по-ниска на паричните средства, но без да се промени общата сума на актива на баланса.  :smile1:
От датата, която е отбелязана в изречението "Днес, ... 2015 г. ..... наричан за кратко продавач, прехвърля собствения си автомобил на .... наричан за кратко купувач", имате право да ползвате данъчен кредит. :smile1:
Проверете първо фактите.
Те ще Ви дадат основанията за осчетоводяване.
ditzve,
Доколкото разбирам са запорирани сметките заради някакъв РА, за който не ставаше дума в първоначалното обсъждане. РА отразявате по 609 и "когато разходът от стопанската операция, с която е свързан данъкът върху добавената стойност, не е признат за данъчни цели" с него увеличавате ФР. С лихвите - също.
А по цесията продължавате да осчетоводявате както до сега. Не се разбра имало ли е дело, дали е приключило и с какъв резултат. :blink:
Според мен. щом имате договор с физическото лице трябва да издавате служебна бележка както и да му удържате данък и да го внасяте на тримесечие. Да не забравяме и декл. по чл.55:)
Само да отбележим, че всички самоусигуряващи се лица са физически лица :smile1:
Физическите лица, от своя страна, могат да бъдат самоусигуряващи се, могат и да не бадат.
Дали едно ФЛ е СОЛ има значение за авансовото облагане на доходи от друга стопанска дейност (граждански договор). В този случай ФЛ декларира, че е СОЛ пред платеца на дохода и последният не му удържа авансов данък и не му издава служебна бележка.
За доходите от наем, обаче, няма значение дали ФЛ е СОЛ или не. Ако платецът на дохода е ЮЛ или СОЛ, при всички случаи трябва да удържи, внесе и декларира авансово данък върху платения наем.