Въпрос на счетоводна политика.
Може и на директен разход, а може и като материали и да ги изпишете на разход при замяната им с нови.

В тази дискусия има и писмо на МФ - ГДД:
http://www.kik-info.com/forum/index.php?topic=2563.0
Осигуровките се внасят минимум върху МОД, а заплащането може да е по-ниско.
„Да бъдеш силен е като да бъдеш дама. Ако трябва да обясняваш на хората, че си, значи не си.“
                                                    Маргарет Тачър :smile1:
Всъщност явно издават от НАП някакво удостоверение - че фирмата извършва САМО дейност като земеделски производител, но след справка с подадена годишна декларация. Не знам като все още няма подадена ГДД - какво може да ви издадат.
Сблъсках се с това като заверявах осигурителна книжка на ЕТ - земеделски производител, който се е осигурявал на прага на ЗП, а не на СОЛ-ЕТ.
Може би СОЛ е трябвало да пише в Окд-5 - ЗП.
И завериха ли му по този начин ОК?!?
Скрит текст :
Фактурата осчетоводявате като разход, а ако сте ДЗЛ и фактурата е от ДЗЛ, съставяте протокол по чл. 117.
Рори,
Ако разходите не са били към Вашата фирма, начинът да си ги възстановите е да Ви издадат кредитно известие и да Ви върнат парите. А доставчикат да адресира разходите към правилния получател на услугата.
Ако Вие сте получател на услугата, то можете да "префактурирате" разходите, като ги включите в продажната цена на стоката, която фактурирате, както е предложил bobo.
Здравейте, и аз имам един въпрос. :noexpression: Имам нова фирма ЕООД, която се регистрира като ЗП, и кандидатства по мярка 6.1, стартирана е дейноста на фирмата 22.07.15 като СОЛ, обаче от Земеделие искат справка от НАП, че фирмата е стартирала дейност като земеделски производител а не като СОЛ.Какво да направя моля ви се дайте съвети?
Зеленото картонче не върши ли работа?
Не ми е известно от НАП да дават стравка каква дейност извършва дадена фирма.
Не дочаках разяснението Ви и сама си намерих отговора. :smile1:
Да, следва да начислите ДДС за ВОП, но все пак обърнете внимание на прага за ВОП във Франция и проследете, ако платите и там данък, да анулирате впоследствие протокола.
Ето едно подробно писмо на НАП по ВОПа http://www.tita.bg/page/113
Разходите, които сте описали, трябва да са по-високи от цената на мострата :blink:
Защо се налага да ги префактурирате?
Здравейте,
1) Определяте цена, каквато би платил някой друг за точно този бус :smile1:
2) Да.
От "Аксаков" ли го казаха?
Поискайте, все пак, писмено становище.
Не ми стана ясно как точно първият вариант кореспондира с основната идея на директивата, че ДДС е косвен данък на потреблението и се събира там, където се потребява съответната стока/услуга. :hmmm:
Мисълта ми е, че не разбрах защо трябва да самоначислявате с протокол данък, който е извън територялния обхват на ЗДДС и този данък на какво основание ще се плати на българския бюджет?!
Трябва да следите дали достигате прага за регистрация по ВОП във Франция, а до тогава от Испания трябва да Ви начисляват данъка.
Когато регистрирано за целите на ДДС лице доставя стоки в друга държава членка и получател е нерегистрирано за целите на ДДС лице в тази държава членка, не може да бъде приложен режимът на вътреобщностно придобиване от получателя преди достигане на определения праг за регистрация за вътреобщностно придобиване. В тези случаи ДДС се начислява от доставчика в държавата членка, от където са изпратени стоките.
пасат,
Според мен - по Булстат. Защото намаляваш авансовата му вноска от дейността му като ЕТ, а той може да е задължен като СОЛ да внася авансово за нещо друго по ЕГН с декл. по чл. 55.
и за колко години
40 месеца = 3 години и 4 месеца :smile1:
Не ми се вижда вероятно описаните от Вас съоръжения да имат полезен живот 25 години :hmmm:
Защо не ги сложите в категория ІІ - "Машини, производствено оборудване и апаратура" с 30% амортизационна норма?!
Вижте дали това ще Ви свърши работа:
Скрит текст :
Чл. 176 не е основание за дерегистрация.
Здравейте,
Всяко едно лице, извършващо независима икономическа дейност е данъчно задължено лице по ЗДДС.
Всяка една дейност, която се изпълнява редовно или по занятие срещу възнаграждение се счита за независима икономическа дейност.
Всяко данъчно задължено лице, което не отговаря на изискванията за задължителна регистрация може да се регистрира по желание. За целта отива в НАП, попълва заявление по образец и оттам му изпращат искане за представяне на документи. :smile1:
Съпътстваща доставка
     чл. 128. Когато основната доставка се съпътства от друга доставка и плащането е определено общо, приема се, че е налице една основна доставка.

След 01.01.2010 г. услугата, представляваща работа по движима вещ, е мястото, където е установен нейният получател, ако последният е данъчнозадължено лице.
Мястото на изпълнение на услугата се определя по общото правило на чл. 21, ал. 1 и 2 и е в България. Следва да си начислите данъка с протоколо по чл. 117.
Няма значение, че обучаваният не е работник на дружеството, защото явно е командирован от дружеството за да бъде издадена фактура към Вас.