Категорично при сделка със зърно между двама регистрирани по ЗДДС получателят си самоначислява данъка с протокол и ползва същевременно данъчния кредит, така че за фиска ефектът от сделката е нулев и никой нищо не внася.
Според мен, няма значение, че застрахователят е платец - това са отношения между него и собственика, а услугата се предоставя на собственика, който е данъчно незадължено лице. В този случай съгласно чл. 21 услугата е с място на изпълнение на територията на България и Вие следва да начислите 20% данък.
Здравейте,
При цедента имате обезценяване на вземането и отчитате закриване на вземането срещу получената от цесионера сума до размера на тази сума, а остатъка се явява директен разход.
При цедента си завеждате вземането на стойност, на която е платено.

Ако имате вземане от 1000 лв., което цедента е продал на цесионера за 100 лв., ще имате:
1. При цедента:
498, партида на цесионера           100 лв.
629 други финансови разходи       900 лв.
              498, партида на длъжника    1 000 лв.

501 / 498 партида на цесионера     100 лв.

Получили сте сто лева, отписали сте на разход обезценката на вземането от деветстотин лева и нямате повече вземания.

2. При цесионера
498 партида на длъжника             100 лв.
              499 партида на цедента        100 лв.

499 партида на цедента/ 501              100 лв.

Ако цесионерът събере 300 лв., ще ги отчете:
501                                     300 лв.
             498 партида на длъжника             100 лв.
             729 др.финансови приходи           200 лв.

Според мен е така :good:
Здравейте,
Има различни мнения по въпроса, тъй като няма достатъчна яснота в законовите текстове.
Според някои мнения, ако обект на цесията е вземане по облагаема сделка (доставка на стока или услуга, например), то и цесията е облагаема, като ДО се формера от разликата мужду стойността на вземането и платеното от цесионера.  Този, който купува вземането (цесионерът), издава на този, който го продава (цедента), фактура за разликата и, ако е регистриран по ДДС, начислява върху нея данък. Данъкът се поема от цедента, който после си го приспада като данъчен кредит.

Добре, обаче, цесията е отделна сделка и не може да се поставя в зависимост от характера на сделката, която е формирала вземането, казват други експерти. Аз съм склонна да се съглася с тяхното мнение, защото сама по себе си цесията е финансова услуга. Съгласно чл. 46, ал.1, т. 3 от ЗДДС сделката, включително договарянето, свързана с платежни сметки, платежни услуги, електронни пари, плащания, дългове, вземания, чекове и други подобни договорни инструменти, е освободена доставка. Съгласно чл. 113, ал. 3, т. 2 от ЗДДС, при сделките, представляващи финансови услуги по чл. 46 от закона, фактура може и да не се издава. По желание на цедента или на цесионера такъв може да бъде издаден (чл. 113, ал. 6 от закона). В такъв случай фактурата не поражда задължение по ЗДДС, а се издава като документ за счетоводни цели по реда на чл. 7, ал. 1 от ЗСч.
Здравейте,
Попаднах на интересна тема за правото на командировъчни, когато се изпращат работници за извършване на услуга в друга държава членка за срок по-дълъг от 30 дни.
Практиката показва, че тези случаи се увеличават, а авторката на статията - доц. д-р Людмила Мермерска - подчертава, че още няма изработено единно становище на МТСП и НАП по въпроса.
Споделям линка към статията и я препоръчвам на всички заинтересовани :smile1:
http://www.tita.bg/page/404
Прочетете чл. 182 от ЗДДС.
ДЗЛ подлежи на санкция, ако "не издаде данъчен документ или не отрази издадения или получения данъчен документ в отчетните регистри за съответния данъчен период"
При Вашия случай Вие не сте нарушили нормите. :smile1:
Здравейте,

Съгласно чл. 13, ал. 1, т. 23 от ЗДДФЛ не са облагаеми с данък получените суми за командировъчни пътни и квартирни пари по правоотношения, които не са трудови, когато са за сметка на възложителя и са доказани документално по реда на действащото законодателство, както и дневните командировъчни пари, но не повече от двукратния им размер, определен за лицата по трудови правоотношения.

Чл. 33, ал. 1, т. 1 от ЗКПО регламентира, че счетоводните разходи за пътуване и престой на физически лица, които са в трудови правоотношения с данъчно задълженото лице или са наети от него по извънтрудови правоотношения, се признават за данъчни цели, когато пътуването и престоят са във връзка с дейността на данъчно задълженото лице.
Ако изпълнителят не е осигурен на друго основание, не може ли заплащането да е под МРЗ на месец след приспадане на НПР и да не се налага осигуряване?
А няма ли вариант изпълнителят, ако е осигурен на друго основание, да се регистрира като СОЛ по БУЛСТАТ и да подлежи на годишно изравняване?
Задавам тези въпроси, защото физическото лице изпълнител е по-вероятно и друг път да подпише ГД, докато възложителят ще се регистрира като осигурител само заради един ГД :hmmm:
Когато продавате на нерегистрирани лица стоки от приложение 2, документирате продажбата с отчет продажби по обичайния ред :smile1:
Здравейте,
това е доход от друга стопанска дейност по чл. 29, който се облага авансово и тъй като платецът на дохода е чуждестранно юридическо лице, което съгласно определението за предприятие по смисъла на § 1, т. 33 от ДР на ЗДДФЛ не е предприятие (дружеството от друга държава), задължението за удържане и внасяне на авансовия данък и за деклариране е на физическото лице получател на дохода.

Щом живее и ще работи в Италия, там е "центърът на жизнените му интереси" и ако настъпят осигурителни рискове, те ще настъпят в Италия.
Преди да умувате дали да му се издава на албанеца ЛНЧ, помислете за какво му е и къде ще се лекува, както и кой ще му плаща болнични, ако се разболее?
Доколкото си спомням имаше юридически тълкувания за невъзможността собственик на ЕООД да сключва договор със себе си като ФЛ. :hmmm:
Имате в случая две фирми , регистрирани по ЗДДС и двете български. Мястото на изпълнение е България / чл.21 ал.2 ЗДДС / и ставката е 20 % .
Мястото на изпълнение е в България, но това не предопределя автоматично ставка от 20%.
Какво казва ЗДДС?
     
Скрит текст :
И ето какво казва Ивайло Кондарев по аналогичен въпрос:
 
Скрит текст :
Паркоместата счетоводно са обекти като апартаментите.
Според мен в 203 "сгради" и 4% амортизация.
Точно по темата :good:
Скрит текст :
То чл. 25, ал. 4 е валиден, ама е свързан и с други алинеи :smile1:
Например с ал. 7:
          (7) (Изм. - ДВ, бр. 113 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г., доп. - ДВ, бр. 106 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г., предишна ал. 6 - ДВ, бр. 95 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.) Когато, преди да е възникнало данъчно събитие по ал. 2, 3 и 4, се извърши цялостно или частично авансово плащане по доставка, данъкът става изискуем при получаване на плащането (за размера на плащането), с изключение на получено плащане във връзка с вътреобщностна доставка. В тези случаи се приема, че данъкът е включен в размера на извършеното плащане.
ЗДДФЛ, ПЗР:
     § 10б. (Нов - ДВ, бр. 49 от 2010 г., в сила от 01.07.2010 г.) В облагаемия доход по трудови правоотношения не се включват изплатените възнаграждения съгласно § 22о, т. 1 от преходните и заключителните разпоредби на Кодекса за социално осигуряване.

КСО:
     § 22о. (Нов - ДВ, бр. 49 от 2010 г., в сила от 01.07.2010 г., изм. - ДВ, бр. 98 от 2010 г., в сила от 01.01.2011 г., изм. - ДВ, бр. 100 от 2011 г., в сила от 01.01.2012 г.) За периода до 31 декември 2012 г.:
               1. осигурителят изплаща на осигуреното лице за първия, втория и третия работен ден от временната неработоспособност 70 на сто от среднодневното брутно възнаграждение за месеца, в който е настъпила временната неработоспособност, но не по-малко от 70 на сто от среднодневното уговорено възнаграждение;


Ако сте обърнали внимание, договорът за правна защита е пронумерован автоматично от кочан. Това е документът, който адвокатите издават за приход по такъв договор. Изплащате го и после го включвате в справката по чл. 73, както е отбелязал колегата от горния коментар.
Вижте във форума. Вече беше подробно разискван въпросът.
Понякога човек трябва да отиде в търсачката :smile1:
http://www.kik-info.com/forum/index.php/topic,9469.msg55497.html#msg55497
Отговор на НАП по въпроса:
Скрит текст :