Здравейте,
Предвид твърде неясните перспективи за развитие на бизнеса, моят съвет е земята да се купи от физическото лице.
Наличието на склад не е от значение.
Щом стоката влиза в Б-я, покупката е ВОП, а продажбата съм Албания ще е износ, оформен със съответните митнически документи.
За ВОП ще имате самоначисляване на ДДС с протокол по чл. 117 и с право на ДК, който ще се включи в двата дневника.
За износа ще начислите нулева ставка на данъка.
Пак не е малка сумата.
Но щом това  е волята на съдружниците, няма пречка да вземат решение на ОС да увеличат капитала за сметка на неразпределената печалба.
Здравейте,
От момента, в който вие получавате стоката от гръцкия клиент, който се трансформира в доставчик, до продажбата на друг гръцки клиент имате сделки с място на изпълнение извън страната. Щом гърците са Ви издали фактура без начислен ДДС, това означава, че ще включат фактурата във VIESа. Ще попаднете в хипотезата на т.нар. "ВОП по идентификация" и ще трябва да си начислите ДДС с протокол по чл. 117, но без право да го включите в дневник покупки. Ще го отразите само в дневник продажби. А доставката към последния клиент не е ВОД, защото не извеждате стоката от страната. Ако нямате задължение да се регистрирате по ДДС в Гърция, ще трупате оборот за регистрация там и няма да начислите данък на основание чл. 86, ал. 3.
Здравейте,
Съдружниците убедени ли са, че искат ограничената им отговорност да възлиза на един милиард?
Първо да проверят дали наистина искат да минат през тази врата, а после вече - как да я отворят. :smile1:
Здравейте,
На първо четене движението на стоката е извън териториалния обхват на ЗДДС. Означава, че нямате задължение да отразявате сделката в нашите дневници и в декларацията.

Замислям се доколко е приложим текста на чл. 58, ал. 1, т. 6, защото има известно покриване с описаната от Вас ситуация:

"Чл. 58. (1) Освободен от данък е вносът на:
........
6. (изм. - ДВ, бр. 94 от 2010 г., в сила от 01.01.2011 г.) стоки, когато вносът е последван от вътреобщностна доставка и когато вносителят представи следните данни:
а) идентификационния си номер по чл. 94, ал. 2;
б) идентификационния номер по ДДС на клиента, за когото се доставят стоките, издаден в друга държава членка, или собствения си идентификационен номер по ДДС, издаден в държавата членка, в която завършва изпращането или превозът на стоките;
в) доказателство, че внесените стоки са предназначени да бъдат превозени или изпратени до друга държава членка по ред, определен с правилника за прилагане на закона;
"

Вече продажбата на стоките в Италия към крайните клиенти от склад е продажба извън територията на България, защото мястото на изпълнение на доставката (МИД) съгласно чл. 17, ал. 1 е мястото, където се прехвърля собствеността върху стоката. Трябва да следите дали не надхвърляте оборот за задължителна регистрация в Италия.
Не само, че може, но и трябва.
Много пъти вече сме посочвали в този форум, че съгласно чл. 126 от закона
- неотразен документ се включва в дневниците в периода, в който е забелязан пропуска
- за грешно отразен документ се уведомява писмено контролния орган, който нанася корекцията.
Можете да продадете УПИ на каквато цена договорите с купувача.
Следва да начислите ДДС върху продажната цена.
Особените правила за определяне на данъчна основа касаят сделките със свързани лица.
До година, след датата на регистрацията по ЗДДС може да се упражните това право на ДК.
При условие, че са включени в описа :wink1:
Грешно е създадена и съответно грешно е отразена в дневниците!
Когато фактурата е сгрешена, на това основание се анулира. Съставя се протокол и оригинала с копието се съхраняват при издателя.
В дневниците се отразява със знак минус.
Здравейте, имаме активи, придобити два месеца преди регистрацията по ЗДДС - машини, които са под прага - по около 500-600 лв. едната. Не са заведени като активи, а са изписани на разход - по с-ка 601. Може ли да се приспадне данъчен кредит за тях?
Ако ги заведете като материали, можете да ползвате данъчен кредит.
Грешно е създадена фактурата или е грешно отразена в дневниците по ЗДДС и в счетоводството?
Да, благодаря и това го помислих за отразяване със знак - и после с +. Но при мен случая е ощетяване на бюджета и това ме притеснява.
Определено няма да сте нанесли значима щета. Дествайте смело с + и - :good:
Здравейте,

Покупката на стоки от фирма А ще се третира като ВОП за фирма Б, поради факта, че то е посочило ДДС-номер от тук. На основание чл.62, ал.2 ЗДДС мястото на изпълнение на ВОП ще е в България, независимо че стоките не пристигат в страната. Българското дружество следва да си самоначисли ДДС с протокол по чл.117 ЗДДС, който да отрази в дневника за продажби. В цитираните от Вас писма изрично е прието, че за това ВОП, когато стоките не пристигат и превозът им не завършва на територията на страната, не възниква право на данъчен кредит за българската фирма  - купувач. Това е т.нар. "ВОП по идентификация" :smile1:

Последващата продажба на стоките за трета страна не представлява износ по смисъла на чл.28 ЗДДС, защото стоката не тръгва от България. Тази доставка представлява доставка с място на изпълнение в страна А, от където започва транспорта на стоката (чл.17, ал. 2 ЗДДС). За тази доставка не се начислява ДДС на основание чл.86, ал.3 ЗДДС, защото е с място на изпълнение извън България, но следва българското дружество да се запознае със законодателството в съответната европейска страна, от която тръгва стоката, защото този износ най-вероятно формира оборот за регистрация по ДДС там.

Здравейте,
Правилно се насочвате към основанието по чл. 21, ал. 4 от ЗДДС.
В случая трупате оборот за регистрация в Австрия. Проверете какъв е прагът и дали стойността на извършената от Вас услуга не го надвишава.
Много благодаря. Ако отразя сега въпросната фактура в м.10 - грешната със знак минус и след това отразя коректната при проверка/ревизия би ли следвало да има някаква санкция?
Не. Санкциите обичайно се отнасят за действия, ощетяващи фиска. В случая Вие сте кредитирали фиска за известно време.
Може да ползвате тази характеристика като шаблон.
Здравейте,
Заявление за регистрация по избор може да се подаде във всеки момент без значение от оборота.
Значи може да осчетоводите по следния начин:

За заприхождаване на лаптопа
Дт гр.20 за сумата на ДА
Дт 4531
     Кт 401 Доставчика

За отразяване на лизинга
Дт 401 / Кт 159

За отразяване на цената на лизинга
Дт 652 / К-т 159Д

При плащане на главницата
Дт 159 / Кт 503

При получаване на фактура за лихвата
Дт 159
Дт 4531 /ако има/
    Кт 401

Признаване на лихвата
Дт 621 / Кт 652

Плащане на лихвата
Дт 401 / Кт 503
Съгласна съм с колегата tihomir.petrov.
Наистина няма как да "намерите" сграда, защото няма как да я пропуснете.
Ще трябва да намалите неразпределената печалба или да увеличите непокритата загуба, защото този актив се е появил в резултат на друг изходящ поток от ресурси.