В МВР кучетата и конете се водят като "Продуктивни и работни животни".
Добре, че поне му се купуват храна и ваксини...
Не разбирам само защо ще начислявате ДДС на разходи във фактура, която е за освободена доставка и нямате данъчна основа, която да увеличавате с разходите по чл. 26, ал. 3. :hmmm:
Фактурата трябва да отговаря на нотариалния акт.
Таксите се включват при изчисляване на дължимия данък, но не се включват в крайната цена по продажбата. После нали купувачът ще завежда имота на база на фактурата и съгласно стандарта за ДМА, при първоначалното оценяване не се включват административните разходи по покупката на актива.
Таксите се плащат по отделни документи. Ако те са на името на Вашата фирма, а са заплатени от купувача, е редно да му ги префактурирате.
Здравейте,
публикацията е много полезна и отговои и на моите чудения, остава само въпросът:
юридическото лице, което е ЕООД , като получател на заема следва ли да го декларира, т.е Управителя на ЕООД,  следва ли да подаде декларация по чл.50 ЗДДФЛ, за това, че е получил заем? Повече си мисля, че нетрябва, но ще бъда Благодарна и на други мнения.
 :blush: хубав ден
Здравейте,
Юридическите лица декларират получените заеми в баланса си.
Декларацията по чл. 50 от ЗДДФЛ е за доходите на физическите лица.
Когато ЕООД е получило заем (от физически лице, друго юридическо лице или кредитна институция) не подава декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ.
За доход от наем не се удържат осигурителни вноски, защото наемоотдаването не е трудова дейност, която е правопораждащото основание за осигуряването.
Ако сте получили само доходи от рента, които са необлагаеми, сте освободени от подаване на ГДД по чл. 50.
Обърнете внимание, обаче, дали нямате остатъци по получени и предоставени заеми; или притежавате акции и дялови участия в дружества, място на стопанска дейност, определена база и недвижима собственост в чужбина; или сте придобили доходи от трудови правоотношения по § 1, т. 26, букви "е" и "и" от допълнителната разпоредба.
Скрит текст :
аз пак да попитам- мога ли да ги приспадна?
Вие майтап ли си правите с нас?
Обяснено Ви бе  по много начини, че ДА, ПРИСПАДАТЕ направените от СОЛ осигуровки.
ДФЗ не са освободени от спазване на законите и като платец на облагаеми доходи би следвало да ги декларират, нали...
От друга страна, едва ли НАП прави засечка на всички декларирани изплатени доходи на физически лица. Вероятно биха погледнали за такава информация при евентуална ревизия на ЗП, а последната е възможна единствено по донос и то по злостен.
Можете да започнете дейност без да сте регистрирани по ЗДДС.
После трябва да следите облагаемия оборот за задължителна регистрация.
Вижте този материал: http://www.bcci.bg/bulgarian/infobusb/year2007/number33/item6.htm
НАП получават ли справка от ДФЗ за субсидиите изплатени на регистираните земеделски производители ?
Абсолютно :good:
Не знам, замислих се, след като сме подали декларация, че в ЗП няма да се осигурява, но пък от друга страна физическото лице е едно и също и се колебая какво да направя.
1. Авансовите вноски се правят само на едно от основанията за самоосигуряване по избор на лицето. И да иска, не може да се осигурява през ЗП, след като е избрал да се осигурява през ООД.
2. Годишната основа за доходи по чл. 29 се определя по реда на чл. 30, в който изрично е записано, че "облагаемият доход по чл. 29, придобит през данъчната година, се намалява с вноските, които самоосигуряващото се лице е задължено да прави за данъчната година за своя сметка"

Какво още има да размисляте?! :smile1:
Тези разходи са разходи за дейността и съответно са данъчно признати.
А дори да не бяха данъчно признати, от счетоводна гледна точка са текущ разход :good:
Данъчно задълженото лице е едно и сметката е една.
Може с едно ПН.
А физическото лице трябва ли да подава ГДД?
Еднозначно НЕ!!!
Скрит текст :
Купен е автомобил и това трябва да се отрази, което няма как да стане при подаване на декларации за неактивност. Така, че - подайте си нормален отчет.
Понятието "дейност" е различно за целите на статистиката, счетоводството и осигуряването.
Ако предположим, че единствената дейност е закупуването на автомобила, то нямаме приходи и разходи от стопанска дейност, а имаме само разходи по прехвърлянето, някакви такси и платен данък. От тази гледна точка и в данъчната декларация ще има някаква сума, която, обаче, статистически погледнато, ако е под хиляда лева, няма да намери отражение в ОПР в НСИ. Оттам може да се каже, че няма дейност и да се избегне необходимостта от осигуровки и съпътстващата ги бумащина. Вероятността за глаби е почти нулева.
Здравейте, може ли лице което се осигурява като СОЛ в ЕООД с дейност обучение да декларира доход от земеделска дейност в декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ? Не е регистриран земеделски производител и не внасял осигуровки през годината?  Възможно ли е да се декларира доходът , да се начислят осигуровки и данък и да се внесат еднократно?
Здравейте,
Всяко физическо лице може да придобие доход от друга стопанска дейност и в този случай следва да го декларира. Когато лицето не е регистриран ЗП, от дохода се приспадат 40% НПР преди облагането. Осигуровки не се дължат, а се приспадат направените от лицето за негово сметка.
   
Скрит текст :
Фирма е закупила МПС от физ. лице. Колата е съпружеска собственост и в договора са вписани и двамата съпрузи. Въпроса ми е трябва ли да впиша в декл по чл. 73 и двете лица като разделя платената сума на две равни части или да впиша само първото лице.
При съпружеска общност включвате и двете лица, като разделяте сумата поравно.
Нали трактори, тракторни ремаркета и прикачен инвентар се регистрират само в КТИ и не се облагат с данък по ЗМДТ?
ДА
Питате откъде да започнете.
Попълнете им един отчет, като заведете в него автомобила като стока и не начислявайте амортизации, защото това само ще усложни положението да се чудите какво да правите с данъчно признати разходи без приходи. За подаването на отчета след датата ще има глоба, но ще е минималната, защото го правят по своя инициатива, а не при проверка от данъчните.

Обичайно е прието за започване на дейност да се счита издаването на първа фактура за приход и в съответствие на тази практика може да подадете декларация за започване на дейност в деня на издаване на фактурата за продажба на автомобила.

И, разбира се, не пропускайте сроковете за регистрация по ЗДДС.

От мен - толкова :smile1:
След като лицето има и ЕООД, може там да е имало приходи и разходи, което доказва дейност по безспорен начин. :smile1: