Калина,
Темата не се усложни, а първоначално тръгна смесване на два казуса - облагане на доход от ликвидационни дялове и облагане на доход от продажба на дялове. Аз през цялото време мислех по втория казус, защото него поставяте в началото като въпрос, а Вие непрекъснато ни връщате към изчисляването на ликвидационен дял.
Тъй като няма да признаете Разходът за бъдещи периоди като текущ Разход за външна услуга, не е правилно да го "отписвате" като Друг текущ разход.
Вземете обратната операция за закриване на салдата, защото с отпадането на задължението по застрахователната полица, отпада и бъдещият разход.
Предлагам 495 / 651
А кое лице е "Данъчно задължено" ?
Всеки, който извършва някаква дейност срещу пари :smile1:

Скрит текст :
621 / 496          16 000
629 / 50              5 800
123 / 621          16 000
123 / 629            5 800
А при продажба на дялове е в сила съвсем друг текст от ЗДДФЛ!
   
Скрит текст :
             
Калина Петрова започва темата с:
"Здравейте,
съдружник напуска доброволно ООД и продава дяловете си на другия съдружник. "


Трябваше да спрем да четем до тук и нямаше да се развие съвсем ненужната, по отношение на основния въпрос, дискусия.

1. облага се разликата между нетните активи и сумата, която е внесъл съдружника при учредяването.  Ставката е 5% ако разликата е положителна величина. В някои статии пише 10% ....... не знам защо. В чл.46 ал.3 си пише 5 на сто

:question: :question: :question:

И къде го пише това?
Доколкото се употребява терминът "нетни активи", с него се обозначават Активи минус Привлечен капитал, което на практика е Собственият Капитал. В него освен вноската на съдружника влиза неразпределена печалба/непокритата загуба и резерви. Интересно ми е, според Вашето разбиране, какво ще се облага при отрицателна стойност на "нетните активи" и продажба на дялове срещу сумата от 10 000 лв, които са купени за 500 лв?

Нека пак си припомним текста:
Окончателният данък за доходите от ликвидационни дялове се определя върху положителната разлика между стойността на ликвидационния дял и документално доказаната цена на придобиване на дела в дружеството (чл.38, ал.4)
Ликвидационният дял е паричната равностойност на дела от имуществото, начислена на съдружник при прекратяване на членство в дружество. (ДР)

Продава се за сума "Х" нещо купено за сума "У". Облага се "Z"= Х - У, когато е положителна величина. :smile1:
Приспада се данъка по покупките с право на данъчен кредит за данъчния период.

Личното ми мнение е, че в обучението трябва да наблегнат на приложното законодателство, а не на зазубрянето на формули, които могат и да подведат в практиката. :smile1: Аз формули не знам.
Това е пример за понятието "Що е то ДДС?"
В примера са посочени етапите на добавяне на стойност от производството през търговията на едро и дребно до достигане на продукта у крайния потребител.

Показано е, че данък се начислява върху цялата стойност, но се дължи само върху добавената стойност при преминаването на продукта от един на друг етап.

На отделните етапи, тези, които са данъчно задължени лица (производители и търговци), превеждат в бюджета дължимия данък.

Общата сума на всички вноски се заплащат от крайния потребител. :good:

По-простичко не мога да го кажа :smile1:
Колибри,
Щом желаят да закрият сметка 493, това не е грешка. Не разбрах мотива за възражението Ви, още повече, че привеждате в негова подкрепа текст, който аргументира, че средствата на ЕТ са капиталови. Къде да прехвърли ЕТ направената ДПВ? В коя капиталова сметка според Вас? :smile1:

Лично аз се стремя да давам мнения по конкретен въпрос.
или ... тъй като има неразпределена /неизплатена печалба натрупана през годините след 2007 мога ли да взема операция дт493/кт122 със сумата от 2007 г
иска ми се да я изчистя тази 2007 година, моля дайте ми съвет как да постъпя
Това, което аз разбрах от въпросния текст на чл. 20 е, че задължения по ал. 3 и 4 имате, ако сте обхванати от ал. 1 "по изследвания, включени в Националната статистическа програма, за които е предвидено, че се провеждат на основата на задължително участие".
Вие обхванати ли сте от програмата за месечно и тримесечно отчитане? Ако подавате такава информация е логично да Ви изискват и годишния отчет, но ако не сте подавали данни през годината, Вие просто нямате задължения към НСИ.

Можете да отправите писмено запитване към НСИ.
За целите на облагане на дохода от продажба на дела в дружество, ликвидационният дял (според цитираната от Вас буква "б" от Т.6 на §1 от ДР към ЗДДФЛ) е "паричната равностойност на дела от имуществото, начислена на съдружник при прекратяване на членство в дружество". С други думи, това е представена в пари изплатена част (може да му е даден, например, имот, но той е оценен в парично изражение).

Обикновено сделката се документира нотариално и там е отразено каква сума получава напускащия сътрудник. От значение е начисляването, а не ефективното получаване на сумата.

Документално доказаната цена на придобиване на дела е тази, която съдружникът е заплатил. Тя може да е встъпителна вноска или документ за закупуване на дял от вече съществуващо дружество. Ако съдружникът е внесъл 500 лв., то това е документално доказаната цена на придобиване на дела.
Наличието на активи от 10 000 лв., например, не означава нищо. Нали срещу тях в пасива не стои гола печалба, а има и някакви други пасиви, в.т.ч. задължения към кредитори.... :smile1: Но това последното вече ни отклонява от зададения въпрос.
Според мен може да закриете 493 с операцията 493/122. :good:
1. По същество кредитно салдо по 493 на ЕТ е част от собствения му капитал.
2. Няма такова понятие като задължение на ЕТ към себе си, защото той е едно и също лице. Ето защо не може да се направи отписване на нещо, което не съществува.
3. Обичайната операция за отписване на задължение 493 / 709 би изкривила финансовия резултат, тъй като печалбата на ЕТ не може да има за произход простото прехвърляне на парични средства от семейния бюджет в дейността.
Първоначално получения заем, ако е в чуждестранна валута, се оценява по централен курс ( 1,95583 ако е евро) ?
:good:
Точно така. Движението по заема също се отразява по курса на БНБ, освен ако има арбитраж на валута или покупко-продажба при погашения в лева. Тогава ще имате финансови приходи и разходи от курсови разлики.
Здравейте,
Когато получавате банков заем не е препоръчително да отчитате лихвата по 652 Разходи за бъдещи периоди :smile1:
Обичайно, банката сама събира лихвата от фирмените сметки и тогава Вие я отчитате като финансов разход.
След като е предвидена законова възможност, би следвало тя да е и програмно обезпечена :smile1:
Да побърза, защото може да го направи по ел.път до 30-ти април при определени условия. Иначе ще попадне в хипотезата на т.5 от чл. 3 на Н-8: "само след издадени задължителни предписания от контролните органи на Националния осигурителен институт, когато декларацията се подава след 30 април на годината, следваща годината, за която се отнася, и не съдържа данни за осигурителен стаж, зачетен по реда на чл. 9, ал. 3 от Кодекса за социално осигуряване, данни само за здравно осигуряване, или данък по чл. 42 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица;"
Услугата е с място на изпълнение в България и е облагаема по общия ред на закона, което означава, че влиза в облагаемия оборот за задължителна регистрация по чл. 96 от ЗДДС, но ако не го достигате, не сте длъжни да се регистрирате.
Здравейте,
Според мен трябва да го подавате през код 12, защото се осигурява на 420 лв. като СОЛ, предвид факта, че има задължение за осигуряване и като собственик на работещо ЕООД.
И може би е бил прав....
Когато имате кредитна карта, а не сте я използвали за разплащане, не дължите все още нищо на банката. Следователно не е нужно да отчитате първоначалното отпускане на лимита, защото той не е постъпил по разплащателната Ви сметка.

Осчетоводявате кредитната карта като други парични средства, например 5091.

При плащане с картата имате 401 / 5091
При захранване на кредитната карта 5091 / 503
За лихви и такси 621 и 629 / 503

Опитайте, знам ли.... :hmmm:

А ако искате да се вижда, че дължите кредитна карта на банката, вземете първоначално 5091 / 152. Когато върнете картата на банката, ще вземете обратната операция.