Днес установих, че съм пропуснала да включа в ддс дневника фактура за продажба от м.03.2014г.

Моля за съвет как да процедирам и какви санкции да очаквам. Да я включвам ли сега или да си "затрая".
Честно казано не виждам за какво нарушение говорим изобщо! :blink:

Отчета за М.МАРТ се подава до 14-ти април, който по скромното ми мнение е след една седмица. :smile1:

Съветвам колежката, ако в предпразнично бързане  е подала декларацията без включен документ, просто да я подаде отново като включи фактурата за продажба от месец март.
По ДОПК валидна е последната, подадена в срока за това, декларация:
Скрит текст :
Дължи се данък ако, най-просто казано, има печалба от прехвърлянето на акциите.
Скрит текст :
Полетата "Идентификационен номер на контрагента (доставчик)" и "Идентификационен номер на контрагента (получател)" съдържат идентификационния номер по ДДС на контрагента, когато същият е регистриран за целите на ДДС (в България или в държава членка), и идентификационния номер на контрагента по смисъла на §1 от допълнителната разпоредба на ППЗЗД, когато контрагентът не е регистрирано по закона лице.

Полетата задължително се попълват с код "999999999999999" в случаите, когато контрагентът е чуждестранно лице (физическо или юридическо), което няма регистрация по Данъчно-осигурителния процесуален кодекс и ЗДДС или няма ДДС номер, с който лицето е регистрирано за целите на ДДС в друга държава членка.

§ 1. (1) (Предишен текст на § 1 - ДВ, бр. 3 от 2007 г., в сила от 01.01.2007 г.) За целите на този правилник:

1. "Идентификационен номер" е:

а) единен идентификационен код по търговския регистър - на вписаните в търговския регистър лица;

б) единният идентификационен код по БУЛСТАТ - на вписаните в регистър БУЛСТАТ лица;

в) единният граждански номер или личният номер на чужденец - на физическите лица, които не са вписани в търговския регистър, съответно в регистър БУЛСТАТ;

г) (предишна втора б. "в" - ДВ, бр. 101 от 2006 г.) служебният номер по чл. 84, ал. 3 от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс за лицата, различни от тези по букви "а" - "в" и които са задължени лица по Данъчно-осигурителния процесуален кодекс.
Вероятно колежката пита дали трябва да има осигуряване на собственика на капитала за деня на полагате на подписа под договора за продажба. :smile1:
"Доставчика" на беседата регистриран ли е по ЗДДС?
Доходите от продажба на движимо имущество, извън изброеното по чл. 13, ал. 1 т. 2 (код 503), са необлагаеми и не участват в справката по чл. 73.

Прехвърлянето на права или имущество касае отдаването под наем на движимо или недвижимо имущество и прехвърлянето на такова по чл. 31.
Записвате НУЛА!
Няма отрицателни доходи :smile1:
В дневник продажби - колона 14 за ДО и колона 15 за ДДС.
:good:
Колона 14 се попълва при прилагане на чл. 82, ал.2-5 от ЗДДС за получени доставки, различни от ВОП, при които ДДС е изискуем от получателя.
Дали само сте се записали или е започнал семестъра не е меродавно по казуса.
Иска се документ от учебвото заведение, че СТЕ студентка редовно обучение към момента на подаване на заявлението за получаване на еднократната помощ.
Според мен доставката на услугата може да се третира по чл. 21 ал.4 ЗДДС :

Би било най-добрият вариант, защото може договорът да се напише така, че да се приложи и чл. 128 и дограмата да мине като съпътстваща доставка на услугата, ама.... не съм убудена, че няма да изтъкнат при проверка основанията, които цитирах по-горе.

А иначе:
чл. 128. Когато основната доставка се съпътства от друга доставка и плащането е определено общо, приема се, че е налице една основна доставка.

 :hmmm:
Ако приемем, че имате:
- доставка на стока (дограма) на нерегистрирано във страна от ЕС лице,  то трябва да си начислите данък;
- доставка на услуга (монтаж на дограма) на нерегистрирано лице, то трябва да начислите данък.

Ако имате доставка на стока с монтаж, то по чл. 17, ал. 4 "място на изпълнение при доставка на стока, която се монтира или инсталира от или за сметка на доставчика, е мястото, където се монтира или инсталира стоката". Доставката остава извън обпвата на нашия ЗДДС, но трябва да проверите в какъв срок Вие ще трябва да се регистрирате по френските норми. Предполагам, че имат аналог на нашия чл.97:
Задължение за регистрация при доставки на стоки с монтаж и инсталиране
   
Скрит текст :
В колона 5.1 попълвате нула.
Нямате нищо за довнасяне.
Съвет: Работете с декларация с баркод. :smile1:
А как четете текста: "Когато доставчикът на услуга и негов клиент кореспондират по електронна поща, това само по себе си не означава, че извършваната услуга е извършвана по електронен път" ?

Пък и списъкът е ИНДИКАТИВЕН, а не ДИРЕКТИВЕН....

И трето. Кой софтуер ще остане стока, след като всеки се получава електронно? Отдавна никой не разпространява софтуер с дискове....

На Ваше място бих отправила запитване до ОДОП. Или отидете на консултация на Аксаков, ако сте в София. То е важно как ги четат текстовете тези, които контролират спазването им. :smile1:
Зависи какъв софтуер купувате.

Ако е стандартен по определението на §1, т. 25. ("Стандартен софтуер" е програмен продукт, записан на технически носител, който е предназначен за масова употреба и не отчита спецификите в дейността на конкретния потребител), имате покупка на стока (Чл. 5. (1) Стока по смисъла на този закон е всяка движима и недвижима вещ, включително електрическа енергия, газ, вода, топлинна или хладилна енергия и други подобни, както и стандартният софтуер) и не трябва да се регистрирате по ЗДДС, ако софтуерът не надхвърля 20 000 лв.(Чл. 99. (1) На регистрация по този закон подлежи всяко данъчно незадължено юридическо лице и данъчно задължено лице, което не е регистрирано на основание чл. 96, 97, 98, чл. 100, ал. 1 и 3 и чл. 102 и което извършва вътреобщностно придобиване на стоки.
(2) Алинея 1 не се прилага, когато общата стойност на облагаемите вътреобщностни придобивания за текуща календарна година не надвишава 20 000 лв.
(3) За лицата по ал. 2 възниква задължение за подаване на заявление за регистрация по този закон не по-късно от 7 дни преди датата на възникване на данъчното събитие за придобиването, с което общата стойност на облагаемите вътреобщностни придобивания надвиши 20 000 лв. Вътреобщностното придобиване, с което се надхвърли посоченият праг, подлежи на облагане с данък по този закон.
(4) Стойността по ал. 2 е общата сума на облагаемите вътреобщностни придобивания, с изключение на придобиването на нови транспортни средства и на стоки, подлежащи на облагане с акциз, без данъка върху добавената стойност, дължим или платен в държавата членка, от която стоките са транспортирани или изпратени.)


Ако софтуерът не е стандартен, имате услуга и дължите данък по чл. 82, ал. 2, т. 3, което означава, че трябва да се регистрирате по чл. 97а "не по-късно от 7 дни преди датата, на която данъкът за доставката става изискуем (авансово плащане или данъчно събитие), като данъчната основа на получената услуга подлежи на облагане с данък".
А кое Ви кара да мислите, че гърците трябва да си начислят ДДС в Гърция?
Вашият гръцки доставчик има задължението да следи оборота на доставките си към нерегистрирани клиенти във всяка европейска държава поотделно и да се регистрира по законите на тази държава, в която достигне необходимия оборот за задължителна регистрация.
Ако не са достигнали 50 хил. за последните 12 месеца към нерегистрирани лица в България, то нямат задължение да се регистрират по ЗДДС и да начисляват данък по българските закони. А гръцките закони не са Ваш проблем. :smile1:
Падкрепям спирането на течовете и фалшификациите с ТЕЛК-овете, но съм удивена, че не се говори за това, а за "съпоставяне на възможностите на инвалидите не с атлети при даването на категория". А с трупове ли да се съпоставят възможностите им? И ще спре ли това фалшификациите от познатите на всички злоупотребяващи? ... Предполагам, че по-скоро ще се намалят парите за действително болните.

Изобщо, политиката на намаляване на разходи е политика, която обрича на бедност.
Ако в семейство на безработни мислят как да намалят храната  и отоплението, а не как освен за тях да заработят и за кино, ще си останат мизерници. Така е и в обществото. Внушават ни да затягаме коланите, защото са некадърни да стимулират производителността и просперитета на нацията.
За културите, които не попадат в Приложение 2, се прилага общата норма на ЗДДС.
Отношението към инвалидите в България е сякаш те са от друга планета и здравите са пожизнено застраховани от попадане в категорията "инвалид" :blink: ... което представлява много странна частична умопомраченост на здравите, при очевидно рисковите условия на живот в страната  ::)
Бъдете здрави :flowers:
Да. Трябва да издадете протокол по чл. 117.
Протокол съгласно чл. 117 от ЗДДС се издава не по-късно от 15 дни от датата, на която данъкът е станал изискуем.
Данъкът ВОП става изискуем на 15-ия ден на месеца, следващ месеца, през който е възникнало данъчното събитие. Ако фактура е издадена преди 15-ия ден на месеца, следващ месеца, през който е настъпило данъчното събитие, данъкът става изискуем на датата на издаване на фактурата, но само в случаите когато фактурата касае осъществена вътреобщностна сделка, а не направено авансово плащане.
Регистрираното по ЗДДС лице е длъжно да отрази протокола по чл. 117 от ЗДДС в дневника за продажбите за данъчния период, през който е издаден и в дневника за покупки най-късно до дванадесетия  данъчен период, следващ данъчния период на издаване на протокола.

В дневник продажби - колона 13 за ДО и колона 15 за ДДС.
В дневник покупки - колона 10 за ДО и колона 11 за ДДС.