Значи пак същото, но в дневник продажби :smile
Издали сте ДИ, което е трябвало да увеличи данъка за внасяне, а сте го отчели като КИ, с което сте намалили задължението си по този данък.
И следва процедурата, която описах по-горе.
Ако лицето продава собствени книги, които не е закупило с цел пепродажба и които могат да са придобити и по наследство, не виждам защо да се декларира от купувача в справката по чл. 73.
Здравейте,
От тази сделка за Вас не възникват задължения за регистрация по чл. 97а.
Отговорът се съдържа в самия текст на чл. 97а:
Чл. 97а. (Нов - ДВ, бр. 95 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.) (1) На регистрация по този закон подлежи всяко данъчно задължено лице по чл. 3, ал. 1, 5 и 6, което получава услуги с място на изпълнение на територията на страната, които са облагаеми и за които данъкът е изискуем от получателя по чл. 82, ал. 2.
(2) На регистрация по закона подлежи всяко данъчно задължено лице по чл. 3, ал. 1, 5 и 6, установено на територията на страната, което предоставя услуги по чл. 21, ал. 2 с място на изпълнение на територията на друга държава членка.

Съгласно чл. 21, ал. 1, мястото на изпълнение на доставката е България.
Чл. 21. (Изм. - ДВ, бр. 95 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.) (1) Мястото на изпълнение при доставка на услуга, когато получател е данъчно незадължено лице, е мястото, където доставчикът е установил своята независима икономическа дейност.
Правите запис като КИ със знак минус, който в случая е плюс. И записвате вярно ДИ под същия № със знак плюс.
Така имате два пъти ДДС, първото ще покрие неправилно приспаднатото от миналия месец и с втория запис ще се отрази правилното задължение.

Няма нищо нелегално.
Колегата очевидно е безгрешен, но от практиката свидетелствам, че писането на уведомления до НАП за промяна от такъв характер не се приемат радушно, а с учудване защо не сме си го коригирали сами. :smile1:
Много Ви благодаря за ичерпателния и професионален отговор! Пожелавам Ви спорен ден!
Благодаря! :smile1: Спорна работа и на Вас.
Здравейте,
Няма пречка да се вземе решение за разпределяне на печлбата за инвестиции.
За да започнете да строите Ви трябва Разрешение за строеж.
Съгласно ЗУТ то се издава за собствен имот; за имот, за който има отстъпено право на строеж или за строеж по специален закон.
Здравейте,
Независимо, че Вашият украински партньор е ФЛ, той е данъчно задължено лице по смисъла на ЗДДС, тъй като извършва независима икономическа дейност.
За получената от него услуга се прилага общото правило на чл. 21 за място на изпълнение и според него услугата в конкретния случай е облагаема и е смясто на изпълнение в страната.
Вие трябва да самоначислите данък с протокол по чл. 117, ал. 1.
Протоколът ще отразите само в дневник продажби и ще дължите ефективно данъка.
Лицата, регистрирани по чл. 97а не попълват дневник покупки.
А в дневник "Продажби" отразяват само два вида доставки:
1. Извършените доставки на услуги по чл. 21, ал. 2 от закона с място на изпълнение на територията на друга държава членка, т.е. включвате само издадените от Вас фактури към регистрирани ДЗЛ от ЕС;
2. документите, свързани с получените доставки на услуги, за които данъкът е изискуем от получателя по чл. 82, ал. 2, т. 3, т.е. Протоколите за ПОЛУЧЕНИТЕ услуги, както от ЕС, така и от трети страни
Скрит текст :
Къде намирате вашите фактури в този текст?
"Чл. 74. (1) (Изм. - ДВ, бр. 97 от 2016 г., в сила от 01.01.2017 г.) Регистрирано лице по чл. 96, 97, 98, чл. 100, ал. 1 и 3, чл. 102, 132 или 132а има право на приспадане на данъчен кредит за закупените или придобитите по друг начин или внесените активи по смисъла на Закона за счетоводството преди датата на регистрацията му по този закон, които са налични към датата на регистрацията.
(2) Правото по ал. 1 възниква само за наличните активи към датата на регистрация, за които са налице едновременно следните условия:
1. налице са изискванията на чл. 69 и 71;
2. доставчикът е регистрирано по закона лице към датата на издаване на данъчния документ и доставката е била облагаема към тази дата;
3. (изм. - ДВ, бр. 94 от 2012 г., в сила от 01.01.2013 г., отм. - ДВ, бр. 92 от 2017 г., в сила от 01.01.2018 г.)
4. (изм. - ДВ, бр. 97 от 2016 г., в сила от 01.01.2017 г.) активите са придобити от лицето до 5 години, а за недвижими имоти - до 20 години, преди датата на регистрация по този закон.
(3) Регистрираното лице по ал. 1 има право на приспадане на данъчен кредит и за получените услуги преди датата на регистрацията му по този закон, когато са налице едновременно следните условия:
1. услугите са пряко свързани с регистрацията на лицето по реда на Търговския закон;
2. услугите са получени не по-рано от един месец преди регистрацията на лицето по Търговския закон;
3. лицето е подало заявление за регистрация по този закон в 30-дневен срок от вписването му в регистъра по чл. 82 от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс;
4. за получените услуги лицето притежава фактура по чл. 71, т. 1;
5. доставчикът на услугата е регистрирано по закона лице към датата на издаване на данъчния документ и доставката е била облагаема към тази дата.
6. (изм. - ДВ, бр. 94 от 2012 г., в сила от 01.01.2013 г., отм. - ДВ, бр. 92 от 2017 г., в сила от 01.01.2018 г.)"
Здравейте,
Няма да включвате в дневниците самата фактура, а протоколът по чл. 117, с който ще си самоначислите ДДС.

Чуждестранните лица, които нямат място на стопанска дейност в страната, се облагат само за доходи с източник страната (чл. 4, ал. 2 от ЗКПО).
Доход с източник страна не е всеки доход, начислен в полза на чуждестранно лице от български платец, а само този доход, който изрично е посочен в чл. 12 „Доходи с източник страната„.
От услугите като доход с източник страната са посочени единствено техническите услуги (чл. 12, ал. 5, т. 4 от ЗКПО).
Според дефиницията, приведена т. 9 от § 1 на ДР на ЗКПО "възнаграждения за технически услуги" са плащанията с източник Република България за:
-    монтаж или инсталиране на материални активи, както и
-    всякакви услуги от консултантско естество и
-    маркетингови проучвания, извършени от чуждестранно лице.

Чистата посредническа дейност, в която няма елемент на маркетингово проучване и консултации - не е техническа услуга, съответно не е доход с източник страната по смисъла на чл. 12 от ЗКПО и не подлежи на облагане с данък при източника. Това може да се докаже единствено с договора. Отделна фактура не върши работа.
По-точно въпросът е- след като не е задължително да се издава фактура на основание чл. 113, ал. 6 от ЗДДС, трябва ли сделката с продажба на дружествени дялове да се отрази в дневника за продажбите?
Не. Какво ще отразите, след като няма издадена фектура?
Благодаря Ви! А в дневника за покупки и продажби ли трябва да въведа протокола по чл.117?
Да
Здравейте,
Не знам за кои промени питате, но в двумесечен срок собственикът подава декларация по чл. 14 от ЗМДТ.
Ще Ви поискат и извлечение от инвентарната книга за ДМА, носете си.
Здравейте!
При налична регистрация по чл. 100 ал. 1. предприемат ли се действия за пререгистрация по чл. 96 ал. 1 /реализиран облагаем оборот над 50 000 лв./?
Не. Регистрацията по чл. 100 , ал. 1 определя същите права и задължения на ДЗЛ като регистрацията по чл. 96, ал. 1.
При продажба на ДА на 3 години (облагаема доставка с 20%- чл.12 ал.1,  остатъчна стойност 7 хил. - продажна цена 8 хил. плюс ДДС) корекция на данъчен кредит прави ли се?
При продажба на ДА не се прави корекция на ползван ДК в общия случай.
В чл. 27, ал. 3 от ЗДДС са записани особените случаи на определяне на данъчната основа при продажба. Вижте дали не попадате в тях.
Скрит текст :
Здравейте,
Няма значение какъв амортизационен срок сте определили за актива, нито кога  е въведен в експлуатация, а кога е придобит, произведен или внесен и, респективно, кога сте ползвали данъчния кредит. Ако са минали повече от 5 години от този момент, не правите корекция на ползвания данъчен кредит. Вижте чл. 79, ал. 1, вр. ал. 3, т. 2 от ЗДДС.
Здравейте,
Фактурата се издава въз основа на нотариалния акт и това е стойността на имота, която се декларира в общината.
Къде имате разлика в стойността?
Здравейте,
Клиентите е трябвало да бракуват стоката, защото те са установили брака.
Очевидно Вие искате да запазите отношенията с този клиент и сте приели възможността за уреждане на отношенията с устна уговорка.
Разбирам, че стоката няма да се върне и тъй като става дума за ВОД, съдейки по споменаването на ЧМР, няма как да докажете връщането като основание за КИ без ЧМР за обратен транспорт. Значи не може Вие да бракувате несъществуваща стока.
Какво бихте могли да предприемете в този случай?
Трябва да се търси вариант за издаване на КИ, което да компенсира некачествената стока, на друго основание.
Може да дадете стойността на бракуваните 2000 кг. като бонус в КИ. Останалата стока по рекламацията отразявате с намаляване на цената.
Мислех да няма нещо по-особено,новост е за мен и затова реших да попитам!
За страни от ЕС аз трябва да си доначислявам ДДС върху сумата,нали!?
ДДС е косвен данък, с който се облага потреблението. Целта е да се начислява, инкасира и внася в страната, където се потребява стоката или услугата. Затова като имате ВОП или сте получател на услуга от друга страна, доставката се документира с фактура без начислен данък и Вие си го самоначислявате с протокол по чл. 117, като в зависимост от вида на доставките които извършвате, можете да ползвате пълен, частичен или никакъв ДК.
В случая, като получател на фактура с начислен ДДС може единствено да ползвате или не вече начисления ДК.
Здравейте,
Какво Ви притеснява с осчетоводяването?
Ако зареждате в страни от ЕС, може да създадете аналитичност към 453 за данъчен кредит от ЕС. Например 4533. И периодично да оформяте искане за възстановяване на данъчен кредит.
При зареждане в трети страни ще отбелязвате цялата сума на разход и фактурата ще е без право на ДК.
Здравейте,
Не виждам защо да не може.
На първи ред описвате намалението с 2000 кг по цената от фактурата
На втори ред записвате намалението на цената по останалата стока.

ако сте имали 10 000 кг х 5 лв, това са 50 000 лв
от тях 2000 кг се връщат х 5 лв. са 10 000 лв.
на останалите 8000 лв цената се намалява с 1 лв. и това значи още минус 8000 лв.
остават 8000 кг. х 4 лв = 32 000, което е същото като да извадите от стойността на фактурата от 50 000 стойностите по кредитното известие 10 000 +8 000 или 18 000.