Нищо не забранява да се закупят активи от физическо лице :smile1:
Все пак има значение за каква стойност става дума....
Някъде бях приложила разяснение на НАП по въпроса, но не го намирам и ще го приложа пак:
Каквато и промяна да правите в счетоводната политика, трябва да имате някакво писмено основание. По-лесно би било да смените не начина на отчитане, а съдържанието на отчитаните взаимоотношения.

На пръв поглед при Вас ситуацията е неприятна, защото самото отчитане по два различни начина на една и съща стопанска операция не е съвсем коректно. А като добавим и отчетеното увеличение на капитала в резерви по баланс .... Но не е нещо фатално.

Нека собствениците решат ще се възползват ли от правото си да претендират вземането си? Вероятно тези временни средства не са довели до рязък подем в бизнеса и е по-разумно да оформят решение за увеличаване на капитала. Ще имате вземания по записани дялови вноски, които ще прихванете от задълженията на дружеството към съдружниците по допълнителните парични вноски, независимо по коя сметка се водят.
Вземания по записани дялови вноски / Основен капитал

Каса
Разплащанелна сметка
ДМА под прага на същественост (обичайно е в разходи за материали, но може и задбалансово)
                Вземания по записани дялови вноски
Най-вероятно, банковите сметки на фирма Б са блокирани по една или друга причина и се плаща от името на физическо лице.
За Вас няма проблем - закривате си вземането от клиентите. Получили сте си парите по банка - всичко е точно.

А те ще си оформят отношенията с физическото лице както преценят. Най-вероятно с краткосрочен заем.
Здравейте Yordan_Andonov,

А защо искате да приключите вземания от други дебитори и задължения към други кредитори с извънредни приходи и разходи?

Имате ли решение за отписване на вземания и задължения?
Настъпили ли са обстоятелства за отписване по давност? Защото ако не са, ще имате преоценка на активи и пасиви, която няма да е данъчно призната?

И дори да имате основание за отписване, ползването на сметките за извънредни приходи и разходи не е подходящо. Обикновено се ползват тези за други приходи и разходи - 609 и 709.
Първо си изяснете какво представлява операцията по "вдигане" на капитала с 300 хил., ако не  е  апортна вноска, ама същевременно американеца става съдружник с точно толкова. :smile1:

И този щедър американец, даряващ дялове в разрез с американската народопсихология и обичайна бизнес практика, ще "повдигне" яки съмнения, че не е давал никакъв заем, а е подставено лице за легализирането на доходи с недоказан произход на съдружниците.

И не е наша работа да даваме консултации. :wink1:
На Ваше място, ще изчакам отговора от адвоката и тогава ще осчетоводя каквото ми предоставят черно на бяло.
Добре, а дарението не е ли негов (на американеца) проблем?

Вие имате задължение по заем, което ще прихванете със вземане по записана дялова вноска.

Апортната вноска под формата на актив е необлагаема с данък добавена стойност:
"Апортът се третира изключително благоприятно от ЗДДС. Съгласно чл. 10, ал. 1, т. 3 от Закона апортирането на активи не се счита за доставка. Това означава, че прехвърлянето на собствеността в резултат на апорта не води до облагане с ДДС, до издаване на фактура и до отразяване в дневника за продажби и справката-декларация за месеца. Същевременно апортът не води до корекция на ползвания данъчен кредит от апортьора поради изричната норма на чл. 80, ал. 1, т. 1 от ЗДДС. Тъй като апортът води до прехвърляне заедно с активите и на всички права и задължения във връзка с тях по ЗДДС, приемащото дружество е задължено за корекция на ползвания от апортьора данъчен кредит за офиса в случай, ако той не се използва за извършване на облагаеми доставки (чл. 10, ал. 2 от ЗДДС)." Бойко Костов - регистриран одитор, Теодоси Георгиев - регистриран одитор

Вижте цялата статия
http://zakonnik.bg/document/view/qanda/127823/188777
Ако не отчетете курсовата разлика, ще имате неспазен стандарт.
Защо не проверите нямате ли задължения за отписване с изтекъл давностен срок - това са чисти други приходи.
Правилното е

кл. 50 - 1000
кл. 70 - 1000

и никакви други приложения :smile1:
Каквото Ви поискат, такова представяте. :ok:
Скоро физическо лице ме упълномощи и пред нотариус трябваше да завери собствения си подпис, въпреки, че лично носеше заявлението за упълномощаване, подписано от него самия.
Това е НАП...
Щом има надвнесена сума, би следвало в примера, който давате, статията да е:

401/501 - 200 лева
Здравейте,

Не става ясно дали другата фирма ще Ви плаща по 1000 лв. на месец и като на ЕООД - подизпълнител, и като на нает работник.

И в двата случая обичайно става дума за брутна сума.

Ако ще Ви плаща брутно възнаграждение, колкото би Ви плащал като на фирма, е по-добре да сте на трудов договор, но пък рискувате да Ви съкрати.

Трудно е да Ви дадем съвет без да познаваме всички подробности около преговорите с този шеф. Колегите правилно Ви ориентират да потърсите съвета на счетоводител, на когото имате доверие.

И понеже сделката ми е между свързани лица , означава ли според Вас , че получателят няма право на приспадане на данъчен кредит

Това, че са свързани не е достатъчно.
Трябва да е изпълнено:
по-ниска от пазарната цена + доставката е облагаема + получателят няма право на приспадане на данъчен кредит/ има право на частичен данъчен кредит/ право на възстановяване на платения данък по реда на чл. 81
Дължат ли се ЗО за доход от наем, ако лицето е осигурено на някакво основание (ТД, пенсия, СОЛ...) ?


Чл. 38. (1) (Изм. - ДВ, бр. 99 от 2011 г., в сила от 01.01.2012 г.) С окончателен данък се облагат облагаемите доходи от:
........................ .....
2. дивиденти и ликвидационни дялове в полза на:
а) местно или чуждестранно физическо лице от източник в България;
........................ ........................ ....
(2) Окончателният данък за доходите от дивиденти се определя върху брутната сума, определена с решението за разпределяне на дивидент.

Освобождаване от задължение за подаване на годишна данъчна декларация
Чл. 52. (1) (Предишен текст на чл. 52 - ДВ, бр. 95 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.) Не са задължени да подават годишна данъчна декларация лицата, които са получили само:
........................ .
4. (доп. - ДВ, бр. 113 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г., предишна т. 3 - ДВ, бр. 99 от 2011 г., в сила от 01.01.2012 г.) доходи, облагаеми с окончателен данък по чл. 38 с изключение на доходите по чл. 50, ал. 1, т. 3,

Чл. 50. (1) (Изм. - ДВ, бр. 113 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г.) Местните физически лица подават годишна данъчна декларация по образец за:
........................ ........................ .........
3. (изм. - ДВ, бр. 106 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г., изм. - ДВ, бр. 94 от 2012 г., в сила от 01.01.2013 г.) придобитите през годината от източник в чужбина доходи от:
а) дивиденти;
б) ликвидационни дялове;
в) доходи по чл. 38, ал. 5, т. 2, ал. 8 и ал. 13;
Принципно, при ТЕЛК над 50% ползвате облекчението за необлагаем доход до 7920 лв.
Става дума за годишен облагаем доход от всички източници.
Ако имате доход само от наем и той е под 7920 лв., с подаването на декларацията ще си поискате и възстановяването на данъка.
Ако не сте пенсионер, дължите ЗО. ТЕЛК не освобождава от задължението за ЗО.
Може и да е съмнително, но ... нито е незаконно, нито е доказуемо  :smile1:
Ето, че мима 56 е дала чудесен жокер! :good:
Поискай официален писмен отказ. Не могат да пишат нещо, което е ненормативно.
новак,
До тук не сте в нарушение и не сте извършили нищо неправилно.
Начислили сте в срок данък по сделка, за която издаването на фактура не е задължително, като сте я включили в отчет продажби.
Като издадете фактура, поискана от клиента ще спазите изискването на чл. 113, ал. 6.
Но оттук започват трудностите, защото законодателят не е предвидил как да се направи корекция на неданъчен документ какъвто е ОП при намаляване на данъчната основа по ОП, поради искане част от него да се замени с данъчен документ - фактура.
Да подавате коригираща декларация за м.12 по чл.126 няма основание, защото не сте подали грешна информация в м.12.
Продължавам да настоявам за предложения от мен начин, който предлага едно чисто техническо решение за компромисно спазване на буквата и духа на закона, въпреки очевидната недостатъчност на яснота по отношение на подобен казус. При така предложеното осчетоводяване избягвате какъвто и да било данъчен ефект - и по ЗДДС, и по ЗКПО с днешна дата. Така трябва и да бъде, защото и данък добавена стойност е бил изискуем през м.декември, и приходът е реализиран тогава.
Решението си остава Ваше. :smile1: