Това означава, че не увеличавате СФО според правилата на ал. 1, ако сте платили задължението в годината, в която трябва да се отпише поради една от причините, изброени в същата алинея или ако сте го отписали на приход.
Здравейте  имам следния казус:
ЕООД купува от физическо лице земя и производствени сгради  ,как трябва да се фактурират ?Ще имам ли ДДС  и сделката е освободена ?
Ако физическото лице извършва инцидентна продажба на земя и сгради, то това не е "дейност по занятие" и това лице не се явява данъчно задължено по смисъла на закона. С други думи, няма да имате ДДС при сделката.
Физическото лице не може да Ви издаде фактура и ще си заведете ДМА на база на нотариалния акт.
Мисля, че имате дистанционна продажба по чл. 14 :hmmm:
Дистанционна продажба е доставка на стоки, при която стоките се изпращат за сметка на доставчика от една страна в ЕС до друга страна в ЕС, доставчикът е регистриран за целите на ДДС в първата страна, а получателят е лице, което не е длъжно да самоначисли ДДС за придобиване на стоката във втората страна.
В този случай доставчикът е длъжен да начисли ДДС.
Мисля, че в светлината на новата информация, която предоставяте, се очертава следното:

1. Имате съдебно решение с номенклатура и обща цена на машините, което не дава достатъчно информация за заприхождамането им като стока. Фактура ще получите след продажбата им (това пък защо, ама както и да е?!?)
До тук имате авансово плащане на доставка.
301 / 504

2. Самата операция по продажба в Чехия и Полша е ВОД, която трябва да отразите в справката, която подавате в Гърция като регистрирано по техния закон лице. Вие ще издадете фактура към Чехия и Полша.

3. Когато получите фактурата от гръцката фирма ще заведете стоките по номенклатура с
304 / 301 и
ще ги отпишете като продадени
702 / 304

Ако сте коригирали прогнозната печелба на нула, задължението за авнсови вноски също ще се актуализира на нула и после, ако излезнете на печалба може да изчислите лихвата за грешно планиране в самата ГДД :smile1:
Здравейте, искам и аз да попитам нещо. Имам издадена ф-ра на клиент- застр. дружество през м.07.2013г. по която няма никакво плащане през цялата 2013г. Това застр. дружество беше купено от друго застр. дружество, което след големи мъки плати само ст-ста на ф-рата без ДДС-то и категорично заяви, че ДДС -то няма да го плати. Та въпросът ми е мога ли да отпиша това вземане и какво следва да направя? Ще бъда благодарна ако някой който се е занимавал с подобно нещо отговори.

Няма пречка за счетоводни цели да отпишете вземането, но от данъчна гледна точка ще се формира данъчна временна разлика съгласно текста на чл. 34, ал. 1, в който се казва, че : "разходите от отписване на вземания като несъбираеми не се признават за данъчни цели в годината на счетоводното им отчитане, при условие че в същата или в предходна година не е настъпило някое от обстоятелствата по чл. 37. "

Доколкото разбирам от въпроса, няма настъпили обстоятелства по чл. 37. В годината, в която настъппи обстоятелство от изброените в чл. 37, ще бъде данъчно признат счетоводния разход (чл. 37, ал. 1) или, казано с други думи, ще имате обратно проявление на данъчната временна разлика.

Ако отпишете вземането, това ще е счетоводен разход - 609 / 411. С него ще увеличите счетовония финансов резултат.

За отчитането на корпоративния данък и за корекциите на разхода за данък се спазва последователността, предвидена в СС 12 Данъци от печалбата:

1. Дт с/ка 123
             Кт с/ка 452 - с дължимия за текущата година данък, определен по годишната данъчната декларация;

2.Корекции на разхода за данък с възникналият АОД
Дт с/ка 4971
             Кт с/ка 123 - с разликата по 10%

3. В годината на настъпване на обстоателството по чл. 37:
Дт с/ка 123
             Кт с/ка 4971

Лично аз оставям да настъпи обстоятелство по чл. 37 ( да изтече давностния срок) и отписвам вземането на разход без да преобразувам финансовия резултат.
 :blush:Благодаря  Ви имаме голяма касова наличност .
Така си и помислих :smile1:
Не може да има такива обвинения голословно, а обективни доказателства няма как да се намерят, защото не сте задължени да организирате продажба чрез търг (като държавните и общински структури) и ако не продавате на свързано лице сделката е такава, каквато се е случила при договарянето с клиента.

При продажбата сте длъжни да начислите ДДС като издадете фактура, естествено. Това произтича от задължението Ви по чл. 113 от ЗДДС:

Чл. 113. (1) Всяко данъчно задължено лице - доставчик, е длъжно да издаде фактура за извършената от него доставка на стока или услуга или при получаване на авансово плащане преди това освен в случаите, когато доставката се документира с протокол по чл. 117.
Здравейте мога ли в един и същи месец с два протокола на ОС за три поредни месеца  да разпредели дивиденти от каса под 15000 лв
Важното е да има отделно решение на ОС за всяка сума под 15 000 лв.
Иначе може и всеки ден да разпределяте по 12 000 лв на три лица, примерно, но да са в резултат от отделни решения.
Нещо повече, може да са взели отделни решения и в един и същи ден!!! просто като искате през каса ще пишете повече
И кое Ви забранява да продадете стоките на цена под доставната без да им правите преоценка? :smile1:

Единствено погледнете да не попадате в някоя от хипотезите на чл. 27 от ЗДДС. Ако не попадате - продавате стоката на кредитора по цена, която с включен ДДС покрива задължението Ви (или част от зъдължението Ви) към него и после правите протокол за прихващане. :good:

Здравейте,
Погледнете чл. 92, ал. 8, 9 и 10 от ЗДДС:
Скрит текст :
При тази ситуация м.10.2014 няма как да е "първи" период, защото е деклариран данък за внасяне.

Според посочените данни м.10.2014 е бил "втори" период след възникването на процедура през м.08.2014 и е трябвало да извършите прихващане. Ако го бяхте извършили, щеше да остане невъзстановена сума за м.09.2014, от който щеше да започне нова процедура и тогава м.09.2014 би бил "нулев" по Вашата терминология.

Но сега, според мен, имате приключила процедура през м.10.2014 без направено прихващане от Ваша страна с единствена възможност да искате или не възстановяване на кредита от месеците август и септември по реда на чл. 129 от ДОПК.

Нова процедура ще започне да тече в месеца, в който излезнете на възстановяване.
Може да се впише същата дата на фактурата, но изискванията за издаване на протокол при ВОП са малко по различни, защото придвижването на стоките и документите изисква време.

Това не веднъж е коментирано във форума.

Отново предлагам на вниманието ви едно Указание на НАП с примери, което е много полезно по темата:

изискуемост на ДДС при ВОП
Указание № 91-00-25 от 02.01.2009 г. относно изискуемост на данъка върху добавената стойност при вътреобщностно придобиване в случаите на издадена фактура от доставчика преди датата на възникване на данъчното събитие
МИНИСТЕРСТВО НА ФИНАНСИТЕ
НАЦИОНАЛНА АГЕНЦИЯ ЗА ПРИХОДИТЕ

На основание чл. 10, ал. 1, т. 10 oт Закона за Националната агенция за приходите, изразявам следното становище, във връзка с изискуемостта на ДДС и възникване на задължение за начисляване на данък по фактури, издадени oт доставчици от други държави-членки, преди настъпване на данъчното събитие:
 
Във връзка със запитвания на органи по приходите и задължени лица се установява следната често срещана фактическа обстановка:
 
Доставчик, установен и регистриран за целите на ДДС в друга държава членка на Европейския съюз, издава фактура по повод на предстояща доставка на стоки (ВОП). Възможно е по така издадената фактура да е извършено и плащане. Доставчикът изпраща стоките, които пристигат oт територията на друга държава-членка на територията на страната значително по-късно, като най-често датата на прехвърляне на собствеността върху стоките е при тяхното получаване от страна на peгистрираното по ЗДДС лице – придобиващ по ВОП.
 
В тази връзка възникват следните въпроси:
 
Как в посочения по-гope случай се прилага разпоредбата на чл. 63, ал. З от ЗДДС, изискваща издаването на протокол, с който да бъде начислен данък върху добавената стойност в 15-дневен срок oт датата, на която този данък е станал изискуем? В случая следва ли фактурата, издадена от доставчика, да се вземе предвид при определяне на датата, на която следва да се издаде протоколът по чл. 117, ал. 1 от ЗДДС, предвид факта, че издаването й предхожда датата на възникване на данъчното събитие при ВОП?
 
1. Изискуемост на данъка при ВОП
Съгласно чл. 13, ал. 1 от ЗДДС, вътреобщностното придобиване е придобиването на правото на собственост върху стока, която се изпраща или транспортира до територията на страната от територията на друга държава членка, когато доставчикът е данъчно задължено лице, което е регистрирано за целите на ДДС в друга държава членка. При описаната фактическа обстановка е налице вътреобщностно придобиване, тъй като регистрирано по ЗДДС лице придобива право на собственост върху стоки, които са били транспортирани от територията на друга държава-членка до териториятa на страната и доставчикът е данъчно задължено лице, регистрирано за целите на ДДС в другата държава членка.
 
Общите правила (Част втора. Глава втора oт ЗДДС) по отношение на възникването на данъчното събитие и изискуемостта на данъка предвиждат, че вътреобщностното придобиване представлява данъчно събитие по смисъла на закона (чл. 25, ал. 1), което възниква на датата, на която собствеността върху стоката е прехвърлена (чл. 25, ал. 2). Специалният ред за определяне на датата на възникване на данъчното събитие по отношение на ВОП, предвиден в чл. 63, ал. 1 от ЗДДС, препраща именно към това основно правило, като е посочено, че данъчното събитие при вътреобщностно придобиване възниква на датата, на която би възникнало данъчното събитие при доставка на територията на страната.
 
По отношение на изискуемостта на данъка обаче, специалните правила по отношение на ВОП предвиждат по-различно третиране спрямо общия ред, чрез които законодателят се е съобразил с особеностите на вътреобщностната търговия и в частност с това, че придвижването на стоките и документите, удостоверяващи доставките между контрагентите (фактури, транспортни документи и прочие) предполагa по-дълъг период от време в сравнение с една доставка, която се извършва изцяло на територията на страната.
 
1.1. Изискуемост на данъка при ВОП в случаите на издадена фактура от доставчика преди датата на възникване на данъчното събитие, във връзка с получено авансово плащане по доставката.
Общото правило (чл. 25, ал. 5 и ал. 6 от ЗДДС) предвижда, че данъкът става изискуем на датата, на която възниква данъчното събитие, или когато по доставката се извърши цялостно или частично авансово плащане при получаване на плащането (за неговия размер). По отношение на авансовото плащане по доставка на стока обаче, чл. 25, ал. 6 предвижда и изключение от общото правило, когато доставката е с вътреобщностен характер. Съгласно чл. 63, ал. 3 и ал. 4 от ЗДДС данъкът при ВОП става изискуем на 15-ия ден на месеца, следващ месеца, през който е възникнало данъчното събитие или на датата на издаване на фактурата, когато тази фактура е издадена преди 15-ия ден на месеца, следващ месеца, през който е настъпило данъчното събитие. Алинея 5 от същата разпоредба предвижда обаче, че когато фактурата е издадена във връзка с направено плащане преди датата на възникване на данъчното събитие по ВОП, данъкът не е изискуем, т. е. не възниква задължение за неговото начисляване.
 
Съгласно чл. 113, ал. 1 от ЗДДС всяко данъчно задължено лице - доставчик, е длъжно да издаде фактура за извършената oт него доставка на стока или услуга или при получаване на авансово плащане преди това освен в случаите, когато доставката се документира с протокол по чл. 117.
 
Следователно в случаите на получени фактури във връзка с извършени авансови плащания по вътреобщностни придобивания съгласно чл. 63, ал. 5 oт ЗДДС по отношение на изискуемостта на данъка ал. 4 от същата разпоредба не е приложима, а следва да се приложи ал. 3 от същия законов текст - изискуемостта настъпва на 15-ия ден на месеца, следващ месеца на възникване на данъчното събитие.
 
Например:
Пример 1: Издадена е фактура за ВОД на 5.02.2008 г. във връзка с получено авансово (цялостно или частично) плащане по доставката. Собствеността на cтоката е прехвърлена на 4.04.2008 г. Изискуемостта на ДДС за ВОП възниква на 15.05.2008 г.
 
1.2. Изискуемост на данъка при ВОП в случаите на издадена фактура от доставчика преди датата на възникване на данъчното събитие, без да е извършено плащане по доставката.
Следва да се обърне внимание, че и в случаите, в които е издадена фактура от лицето доставчик преди датата на възникване на данъчното събитие за вътреобщностното придобиване и тази фактура не е във връзка с направено авансово плащане, разпоредбата на чл. 63, ал. 4 от ЗДДС няма да е приложима преди да настъпи данъчното събитие. Съгласно чл. 113, ал. 1 от ЗДДС и както е посочено вече в общо становище № 24-00-47 от 8.11.2007 г. на изпълнителния директор на НАП издаването на фактури от данъчно задължените лица следва да се извършва след настъпване на данъчното събитие. В този смисъл е и чл. 220 от Директива 2006/112/ЕО. Фактура, издадена преди датата на данъчното събитие, не посочва по достоверен начин наличието на данъчно събитие към датата на нейното издаване. Последващото настъпване на данъчното събитие, обаче, валидира така издадена фактура, като обаче това не би могло да има обратно действие, а само такова занапред.
 
Разпоредбата на чл. 63, ал. 4 от ЗДДС променя датата на изискуемостта на данъка, когато при настъпило данъчно събитие, но преди настъпване на изискуемостта съгласно общото правило на чл. 63, ал. 3 от ЗДДС, е издадена фактура. В този случай вместо на 15 ден на месеца, следващ месеца на данъчното събитие (чл. 63, ал. 3), данъкът става изискуем на датата на издаване на фактурата (чл. 63, ал. 4), съответно на по-ранната от тези дати започва да тече срокът за начисляване на данъка чрез издаване на протокол (чл. 117 от ЗДДС). С други думи, ако е налице издадена фактура преди настъпване на данъчното събитие, прилагането на чл. 63, ал. 4 от ЗДДС се изразява в настъпване на изискуемост на данъка на датата на данъчното събитие, тъй като с настъпването на същото се валидира предварително издадената фактура и съответно е налице хипотезата на посочената разпоредба - настъпило е данъчно събитие и е налице фактура, издадена преди 15-о число на месеца, следващ месеца, през който е настъпило данъчното събитие. В този случай задължение за начисляване на данък и издаване на протокол възниква по смисъла на чл. 117 от ЗДДС едва след като данъкът стане изискуем, т. е. при предварително издадена фактура - с настъпването на данъчното събитие.
 
Например:
Пример 2: Издадена е фактура за ВОД на 3.03.2008 г. без да е извършено авансово плащане. Собствеността на стоката е прехвърлена на 4.04.2008 г. За целите на изискуемостта на ДДС при ВОП следва да се приеме, че изискуемостта на ДДС за ВОП възниква на 4.04.2008 г. и от тази дата започва да тече срокът за начисляване на данъка.
За прилагане на чл. 63, ал. 4 от ЗДДС в общия случай може да се посочи следният пример:
 
Пример 3: Собствеността на стоката е прехвърлена на 4.04.2008 г. Издадена е фактура за ВОД на 8.04.2008 г. Изискуемостта на ДДС за ВОП възниква на 8.04.2008 г.
 
2. Начисляване на данъка при ВОП
Съгласно чл. 86 от ЗДДС регистрирано лице, за което данъкът е станал изискуем, е длъжно да го начисли, като издаде данъчен документ, в който посочи данъка на отделен ред, включи размера на данъка при определяне на peзултата за съответния данъчен период в справка-декларацията по чл. 125 oт закона за този данъчен период и да посочи така издадения данъчен документ в дневника за продажбите за съответния данъчен период. Предвид чл. 117, ал. 1 и ал. З от ЗДДС начисляването на данъка при ВОП се извършва с протокол, който се издава в срок от 15 дни от датата, на която данъкът е станал изискуем.
 
Например, съгласно посоченитe по-горе примери, начисляването на данъка следва да се извърши, както следва:
• по Пример 1: Протоколът по чл. 117 oт ЗДДС следва да бъде издаден от придобиващия по ВОП до 30.05.2008 г., следва да се включи в дневника за продажби за м. май 2008 г. и размерът на данъка следва да се включи при определяне на резултата за данъчния период в справката-декларация за м. май 2008 г.
• по Пример 2: Протоколът следва да бъде издаден до 19.04.2008 г., следва да се включи в дневника за продажби за м. април 2008 г. и размерът на данъка следва да се включи при определяне на резултата за данъчния период в справката-декларация за м. април 2008 г.
• по Пример 3: Протоколът следва да бъде издаден до 23.04.2008 г., следва да се включи в дневника за продажби за м. април 2008 г. и размерът на данъка следва да се включи при определяне на резултата за данъчния период в справкатa-декларация за м. април 2008 г.
 
3. Данъчно третиране при начисляване на данъка при ВОП преди настъпване на изискуемостта му.
В случаите на издадени протоколи, с който данък за извършено вътреобщностно придобиване е начислен преди настъпването на изискуемостта на данъка, следва да се има предвид, че това начисляване на данъка се валидира с настъпването на данъчното събитие и възникването на изискуемост на данъка. В тази връзка и по apгументи вече посочени в Становище № 24-00-12/23.06.2008 г. на изпълнителния директор на НАП, не следва да се смята, че начисленият по-рано данък е неправомерно начислен по смисъла на чл. 70, ал. 5 от ЗДДС.

ИЗПЪЛНИТЕЛЕН ДИРЕКТОР НА
НАЦИОНАЛНАТА АГЕНЦИЯ ЗА
ПРИХОДИТЕ: (п) М. Мургина

Адвокатското дружество оказва адвокатски услуги и не виждам какво особено би могло да има при приключването му. :smile1:
По същество,при промяна на ООД в ЕООД имаме оттегляне на един или няколко съдружници и оставане на един съдружник като собственик. Булстата и името на фирмата са същите, т.е. работодателят не се променя.
Промяната в притежаването на дялове от основния капитал не влияе върху сключените договори - трудови, с доставчици, с финансови институции. Просто едната страна се представлява не от двама или повече съдружници, а от един собственик.
Не се променя нищо в договорното взаимоотношение, което да изисква ДС, анекси и т.н.Това е моето скромно мнение. :smile1:
Е, защо пък така се притеснявате предварително и, бих добавила, неоснователно :smile1:

Инсталацията за капково напояване в овощна градина представлява техника, използвана в земеделието, защото въпросната инсталация е специално предназначена за увеличаване на добива и подобряване на качеството в първичното производство на непреработени селскостопански продукти (плодове).

Ползвайте възможностите за данъчно облекчение на родното производство - това повишава неговата конкурентност!
60. (нова - ДВ, бр. 95 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.) "Земеделска техника" за целите на чл. 189б са самоходните, несамоходните и стационарните машини, съоръженията, инсталациите и апаратите, използвани в земеделието.

От текста на определението може да се каже, че отговорът на въпроса Ви е ДА! :good:
ЗКПО касае данъчното третиране на преоценките.

В отговора на експерта е посочено нормативното основание за счетоводното ограничаване на преоценките в посока увеличение съгласно измененията в стандарта.
Информацията, която предоставяте, навежда на следните идеи:
1. Решението на съда на Атина, ако има вписани номенклатура и цена на придобиване на активите, може да се приеме за основание за заприхождаването им по аналогия с нотариалните актове.
2. Не е въпрос, а фактическо положение. Какво питате?
3. В описаната сделка Вие сте посредникът и не може да се говори за тристранна операция, защото съгласно чл. 15 едно от условията е "посредникът  да не е регистриран за целите на ДДС в държавите членки А и В;"