Начините са описани в ППЗДДС, Приложение 12 и са в зависимост от това дали анулирането се извършва в периода на издаването или в следващ период:

При положение че се анулира документ (протокол за начисляване на данък или протокол по чл. 117, ал. 4 от закона) в периода, в който е издаден, той се описва във файла "PRODAGBI.ТХТ" на издателя, но полетата, описващи стойност, се оставят празни (не се попълват) или се записва стойност нула (0). Документът не се описва в дневника за покупки на издателя.

При положение че се анулира документ (протокол за начисляване на данък или протокол по чл. 117, ал. 4 от закона) след периода, в който е издаден, той се включва във файла "PRODAGBI.ТХТ" на издателя, като в полетата, описващи стойности, се попълват стойности, равни по размер на съдържанието на съответните полета от оригиналния запис в дневника, но с противоположен знак. Документът се описва и в дневника за покупки на издателя във файл "POКUPKI.ТХТ" на издателя, касаещ данъчния период, през който е анулиран документът, като в полетата, описващи стойности, се попълват стойности, равни по размер на съдържанието на съответните полета от оригиналния запис в дневника, но с противоположен знак.
Швейцария мисля , че не е член на ЕС и в такъв случай не би трябвало да се издава протокол. А вашата фактура за транспорт е към трета страна и тя е с нулева ставка.

Вярно  :good:

Ето един линк за териториалния обхват на ДДС в ЕС
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%BF%D0%B5%D1%86%D0%B8%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B8_%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D0%B8_%D0%BD%D0%B0_%D0%95%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B5%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F_%D1%81%D1%8A%D1%8E%D0%B7
а какво да включа в дневника за покупките ,освен протокола по чл117 , като нямам фактура а приемо предавателен протокол?
Дали да не го включа/приемо-предавателния протокол/ като друг документ ,с №1 и нулеви стоиности на данъчната основа и ддс-то-не съм осчетоводявала до сега така и се чудя дали дневника ще поеме такъв друг  документ...мисля че не трябва да го включвам в дневника изобщо...
Чл. 124. (2) (Изм. - ДВ, бр. 108 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г.) Регистрираното лице е длъжно да отрази издадените от него или от негово име данъчни документи, както и отчетите за извършените продажби по чл. 119 в дневника за продажбите за данъчния период, през който са издадени.
.......................
(4) (Доп. - ДВ, бр. 108 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г., изм. - ДВ, бр. 95 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.) Регистрираното лице е длъжно да отрази получените от него данъчни документи в дневника за покупки най-късно до дванадесетия данъчен период, следващ данъчния период, през който са издадени, но не по-късно от последния данъчен период по чл. 72, ал. 1.

Данъчни документи
Чл. 112. (1) Данъчен документ по смисъла на този закон е:
1. фактурата;
2. известието към фактура;
3. протоколът.

Лицата, които не са регистрирани по ЗДДС не издават данъчни документи по ЗДДС, а документ по чл. 7 от ЗСч.
здравейте
ние сме регистрирана по ддс фирма и купуваме зърно от земеделски производител нерег по ддс, който не издава фактура, а приемо предавателен протокол за зърното
при това положение пак ще си издадем протокол по чл 117 и ще го включим в покупките и продажбите
но нямам ф-ра която да включа в дневника на покупките с основа и ддс с нулеви стойности
мисля че не следва да посочвам приемо-предавателния протокол в дневника за покупките, защото не е данъчен документ а и дори няма номер
Ще издадете общ протокол за всички покупки на зърно от нерегистрирани по ЗДДС физически лица в края на месеца:

Начисляване на данъка от получателя
Чл. 163б. (Нов - ДВ, бр. 108 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г.) (1) Начисляването на данъка се извършва от получателя с издаване на:
1. протокол по чл. 117, ал. 2 в срока по чл. 117, ал. 3 - когато доставчикът е данъчно задължено лице.
2. общ протокол за всички доставки, за които данъкът е станал изискуем през съответния данъчен период - когато доставчици са физически лица, които не са данъчно задължени; протоколът се издава на последния ден на съответния данъчен период.
Според мен няма как да си самоначислите ДДС-то, след като продавача не е регистриран по ЗДДС.
Чл. 163а. (Нов - ДВ, бр. 108 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г.) (1) Данъчното събитие на доставките на стоки и услуги, посочени в приложение № 2, възниква съгласно общите правила по този закон.
(2) Данъкът за доставките по ал. 1 е изискуем от получателя - регистрирано по този закон лице, независимо дали доставчикът е данъчно задължено или данъчно незадължено лице.
Не следва от фактурата при изчисляване на данъчната основа да бъде приспадана гаранцията.
:good:

Съгласна съм с delphine.

Фактурата би могла да изглежда така:

Стойност на сделката по договор   3718,00 лева
Приспаднат аванс                           - 1779,00 лева
ДДС 20%                                            387,80 лева
Сума по фактура                              2326,80 лева

Гаранция                                            -185,90 лева
Сума за плащане                               2140,90 лева
Здравейте,

Тъй като не сте цитирали клаузата от договора, по силата на която се начислява гаранцията, може да се направи само приблизителен коментар.

От израза "5% гаранционна сума за добро изпълнение. Тези 5% процента ще ни бъдат върнати след определен период от време..." правя заключение, че удържаната от възложителя гаранция е по-скоро вид предварително задържана неустойка с обезщетителен характер, отколкото поемане на ангажимент за бъдещо гаранционно обслужване.

Ако приемем горното за вярно, то действително фактурата е неправилно издадена.
Не е следвало да се начислява данък върху сумата на удържаната гаранция, защото според чл. 26, ал. 2 от ЗДДС "данъчната основа се определя на базата на всичко, което включва възнаграждението, получено от или дължимо на доставчика във връзка с доставката, от получателя или от друго лице, определено в левове и стотинки, без данъка по този закон. Не се смятат за възнаграждение по доставка всякакви плащания на неустойки и лихви с обезщетителен характер."

По втория въпрос, дали трябва да издавате фактура когато Ви върнат гаранциятя, ако приемем, че тя е вид задържано обезщетение, то отговорът е в чл. 84 от ППЗДДС : " За документирането на неустойките и лихвите с обезщетителен характер не се издава данъчен документ, а същите се документират с издаване на документ, удостоверяващ плащането им."
Изчакайте процедура от юли до септември или си искайте пропуснатият данък от юли по чл. 129 от ДОПК.
Ускореното възстановяване е по желание. :wink1:
Здравейте,

Каква е целта на осчетоводяването през сметка "Разходи за бъдещи периоди"? Оставям настрана дребната подробност, че 652 обичайно се използва за финансови разходи за бъдещи периоди (лихвени разходи при финансов лизинг). Не виждам, обаче, необходимост от прилагането и на по-правилната 651, по която се отчитат извършени плащания, които ще се признаят за нефинансов разход в бъдещ период (застраховки, наеми, абонамент и т.н).

Ако сте целяли да разпределите разхода по месеци, то според мен това не е правилно. Лично аз се придържам към мнението на цитираната от Вас Султана Българенска.
ППЗДДС:
Чл. 97а. (4) Регистрираното лице, което е получател по доставките по ал. 1, отразява издадените протоколи по чл. 117 или чл. 163б, ал. 1, т. 2 от закона, като задължително посочва:

а) данъчната основа в колони 9 и 14, съответно данъка в колони 10 и 15 на дневник за продажбите;

б) данъчната основа в колони 9, 10 или 12 и начисления данък в колони 11 или 13 на дневника за покупките.

(5) Регистрираното лице, получател по доставките по ал. 1, отразява получената фактура и известия към нея в дневника за покупките, като попълва само данните в колони от 1 до 8а на дневника за покупките.
Облагаеми са доставките с място на изпълнение на територията на страната (чл. 12, ал. 1 от ЗДДС).
Във Вашия случай доставката е с място на изпълнение извън действието на ЗДДС (мястото на изпълнение при доставката на стока се определя съгласно текста на чл. 17).
При доставки с място на изпълнение извън територията на страната не се начислява данък ( чл. 86, ал. 3 от ЗДДС ), но следва да имате предвид, че стойността на тези доставки формира оборот за регистрация по ДДС в Германия.
По КСО - по желание, а по ЗЗО - задължително.
По КСО - по желание, а по ЗЗО - задължително.
По КСО - по желание, а по ЗЗО - задължително.
Здравейте,

интересувам се дали лице което е пенсионер и се регистрира като земеделски производител трябва да внася осигуровки?
По КСО - по желание, а по ЗЗО - задължително.
Аз мисля, че в момента на закупуването сте придобили едно незавършено производство. Заведете сградата в сметката, която ползвате за незавършено производство.

След приключване на строителството и получаване на разрешението за ползване ще определите по коя сметка да заведете сградата - ДМА, инвестиционен имот (за отдаване под наем) или продукция (за препродажба). В зависимост от предназначението ще имате право или не да начислявате амортизации.
Здравейте,
Прегледайте за детайли Глава 19 "а" от ЗДДС, но общото правило е, че ако продавате на нерегистрирано по ЗДДС лице Вие начислявате данък, а ако продавате на данъчно задължено лице то си самоначислява данъка с протокол.
Здравейте, моят въпрос е следния:
Продавам наша стока, на територията на друга държава членка. Стоката никога не е напускала другата територия, там сме я купили и там я продаваме.Стоката се продава от нашия BG номер и се придобива от RO номер.Имам ли ВОД или не? и какъде да си отрязя в дневниците тези фактури?

Здравейте,
Мястото на изпълнение на доставката, която осъществявате, е на територията на другата държава членка.
Скрит текст :
На основание чл. 86, ал. 3 от ЗДДС при извършване на доставки с място на изпълнение извън територията на страната не се начислява данък, но следва да имате предвид, че стойността на тези доставки формира оборотът за регистрация за целите на ДДС в държавата членка на ЕО, където е мястото на изпълнение на доставката.
Скрит текст :
Няма какво да отразявате в дневниците по ЗДДС.


Въпросът на Nadejdata е как да се оформи фактура при продажба на недвижим имот с включено ДДС, а не дали да се начислява. Отговорила съм на този въпрос.

Ако Neroly има друг въпрос, може да го зададе от свое име :smile1: