Доставка на стока
Чл. 6. (1) Доставка на стока по смисъла на този закон е прехвърлянето на правото на собственост или друго вещно право върху стоката.
(3) За възмездна доставка на стока за целите на този закон се смята и:
........................ .............
2. безвъзмездното прехвърляне на собственост или друго вещно право върху стоката на трети лица, когато при производството, вноса или придобиването й е приспаднат изцяло или частично данъчен кредит;


Облагаема доставка
Чл. 12. (1) Облагаема доставка е всяка доставка на стока или услуга по смисъла на чл. 6 и 9, когато е извършена от данъчно задължено лице по този закон и е с място на изпълнение на територията на страната, както и доставката, облагаема с нулева ставка, извършена от данъчно задължено лице, освен в случаите, в които този закон предвижда друго.
Здравейте,

Вземанията имат значение единствено за защита интересите на кредиторите. Съгласно чл. 272, ал. 4 от ТЗ ръководният орган на дружеството може, след като бъдат удовлетворени кредиторите, да отпише вземанията на дружеството, които са несъбираеми.
 
Скрит текст :
Прочетох внимателно изложената позиция.
Прави впечатление, че е аргументирана и засяга основните промени, които се очакват в счетоводното законодателство.

Единствено не ми стана ясен критерият за обособяването на двете подкатегории в категорията малки предприятия. Моля за допълнително пояснение.
Уточнете какво да разбираме под "работещ собственик".

Ако работите по трудов договор и сте собственик на ЕООД, трябва да се самоосигурявате и в ЕООД-то, но зависи:
1. Дали ЕООД-то има дейност или само е регистрирано.
2. На каква сума сте осигурени по трудовия договор (евентуално).
3. За какви осигурителни рискове желаете да се осигурявате - за всички или не желаете да се осигурявате за общо заболяване и майчинство....

Дайте повече подробности и ще Ви отговорим :smile1:
Предполагаме, че в НА не е записано изрично, че сумата от 50 хил. лв. е без ДДС и в този случай ДДС се приема за включен в обявената стойност на сделката.

Изчисляваме данъчната основа 50 000 / 1,2 = 41 666, 67
Добавяме 2 050,00 (тук освен МДТ и вписване се включва и нотариалната такса без ДДС) и получаваме

ДО съгласно чл. 26 (3) = 41 666,67 + 2 050,00 = 43 716, 67
Дължим ДДС 43 716, 67 * 20 % = 8 743, 33

Във фактурата
   Наименование на стоките или услугите                                    Количество            Един. Цена            Стойност            
                                                                           
   Продажба съгласно НА 111/2014                                                            41256.67            
                                                                           
                                                                           
                                                                           
   ДО съгласно чл. 26 (3) = 41 666,67 + 2 050,00 =                                                                         
   43716,67                                                                        
                                                                           
                                                                           
                                       Стойност на сделката:                        41256.67            
                                       Данъчна ставка ДДС                                    
                                       Стойност на ДДС                        8743.33            
                                       Сума за плащане                        50000            
Продавате стока от Полша в Англия. По този признак имате тристранна операция. Но определянето на доставката зависи от документите, които ще получите при придобиване собствеността върху стоката.

Вижте този коментар
http://zakonnik.bg/document/view/qanda/136659/230961
След като пътувате всеки ден във връзка с изпълнение на служебните си задължения извън населеното място на основната Ви месторабота, то това са командировки (ежедневно) и трябва да Ви се издават командировъчни заповеди с указан размер на покриване на разходите, който не може да е под определения с Наредбата.
Под какъв режим стоката се намира в Полша? Собственост на Албанската фирма ли е? Как е влязла в Полша?

Транспортна услуга ли оказвате или извършвате покупко-продажба? Ако е покупко-продажба, то имате транзитна операция, но всичките й варианти не са регламентирани по отделно в ЗДДС и трябва да се подходи внимателно към всеки отделен случай.
Здравейте,

За да Ви отговорим, трябва да уточните:
- къде е местоработата Ви по ТД;
- в същото населено място ли живеете;
- за какви пътувания претендирате да бъдат квалифицирани като командировки.
Както е написан законовия текст, прави впечатление:

1. Корпоративният данък се преотстъпва за печалбата, формирана от производствена дейност. Това не значи, че е забранено да имате друга дейност и от нея да формирате печалба, върху която да платите данък.

2. За да ползвате преотстъпването на данък за производствената дейност, тя трябва да е в общини, в които за предходната година преди текущата има безработица с или над 25 на сто по-висока от средната за страната за същия период;

Следва ли да представи някаква декларация и да му приспаднат тези 420 лева или трябва да се направи нещо друго? Продължвам ли да се осигурява през собствената си фирма при положение,че полага труд в нея?


Следва да се приложи текста на чл. 6, ал. 10 от КСО, а именно:

(10) За лицата, които получават доходи от дейности на различни основания по чл. 4, осигурителните вноски се внасят върху сбора от осигурителните им доходи, но върху не повече от максималния месечен размер на осигурителния доход, по следния ред:
1. (изм. - ДВ, бр. 109 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г.) доходи от дейности на лицата по чл. 4, ал. 1 и 2;  - трудови договори
2. (*) (изм. - ДВ, бр. 112 от 2003 г., в сила от 01.01.2004 г., доп. - ДВ, бр. 109 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г.) осигурителен доход като еднолични търговци, собственици или съдружници в търговски или в неперсонифицирани дружества, упражняващи свободна професия и/или занаятчийска дейност, регистрирани земеделски производители и тютюнопроизводители; - СОЛ
3. доходи за работа без трудово правоотношение. - граждански договори
...Мога ли сега да направя корекция по чл.126 ал.3 т.2 ?

Според мен, трябва да издадете протокол по чл. 117 и да го включите в дневниците покупки и продажби в този период (чл.126 ал.3 т.1)
Зависи...

Мястото на образователна услуга се определя по чл. 21, ал. 4, т. 3 като "мястото, където фактически се провежда събитието"  :hmmm:

Какво точно пише във фактурата? - ако знаем, ще сме полезни.
Здравейте,

ФЛ, макар и регистрирано по ЗДДС, не извършва "независима икономическа дейност" по смисъла на чл. 3 от ЗДДС и поради това не начислява ДДС при тази инцидентна продажба.

Ако УПИ-то е придобито преди повече от 5 години няма да дължи и ДДФЛ. (чл. 13, ал.1, т. 2)
Това не са разходи на фирма А, а на фирма В и трябва да ги префактурирате. Аналогично на разходите за режийни при отдаден под наем недвижим имот.

Въпреки, че не мога да разбера причината поради която разходите се фактурират на фирмата наемодател. При недвижими имоти това се получава, когато наемателят не си прави труда да прехвърли партидите на свое име. А при Вас кое пречи фирма В да изисква на свое име фактури при осъществяване на съответните разходи?

И какъв е този наем за срок от 10 години?!?
Документирате доставката с фактура.
Изисквания към фактурите
Чл. 114.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 94 от 2010 г., в сила от 01.01.2011 г.) Когато регистрирано лице - посредник в тристранна операция, документира извършена доставка на стоки до придобиващия в тристранната операция, като основание за неначисляване на данък във фактурата се посочва "чл. 141 2006/112/ ЕО".

Отразявате ДО в колона 25 на дневник продажби.

Подавате VIES.
Имате ВОД, след като доставяте стока от Б-я в страна от ЕС.
Мисля, че първо трябва да погледнете договора с банката. Ако това е договор по заместване в дълг, там се упоменава точно какво има да заплати поемателят и лихвите към банката ще са данъчно признат разход.
Дали имате вариант 2 или 3 също зависи от договора. Там трябва да е записано зали поемателят ще търси или не сумата.
Привет!
Какво да ти кажа - като прочетох казуса се възмутих  :blink:

Аз бих "продавала" документално (през ОП) на по ниска цена, закупените стоки за лично ползване и ще си ги завеждам в счетоводството. Просто да те засърбят ръцете да ги купи ЕТ и да ги продаде на собственика. Нямам думи!