Мисля, че Вие трябва да го посочите в клетка 70, защото:
(2) (Изм. - ДВ, бр. 95 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г., изм. - ДВ, бр. 94 от 2010 г., в сила от 01.01.2011 г.) Органът по приходите няма право да извършва прихващане на изискуеми публични вземания, събирани от Националната агенция за приходите, от данъка за възстановяване, посочен в справка-декларациите за двата данъчни периода от процедурата по приспадане по ал. 1.
Мисля, че докато името не е сменено, решението се взема от собственика на съществуващата фирма. :smile1:
Вие придобивате лек автомобил:
Скрит текст :
За този вид автомобили нямате право на приспадане на ДК нито при придобиването на автомобила, нито за последващите разходи за експлоатацията му.
Скрит текст :
Защо да е прекъсната процедурата? Ей това не мога да го разбера и моля за разяснение.

Текстът от ЗДДС гласи:
Чл. 92. (1) Данъкът за възстановяване по чл. 88, ал. 3 се прихваща, приспада или възстановява, както следва:
1. (изм. - ДВ, бр. 101 от 2013 г., в сила от 01.01.2014 г.) при наличие на други изискуеми и неизплатени данъчни задължения и задължения за осигурителни вноски, събирани от Националната агенция за приходите, възникнали до края на календарния месец на подаване на справка-декларацията, органът по приходите прихваща тези задължения с посочения в справка-декларацията данък за възстановяване; за остатъка, ако има такъв, се прилага редът по т. 2;
2. (изм. - ДВ, бр. 95 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.) когато няма други изискуеми и неизплатени задължения по т. 1 или техният размер е по-малък от посочения в справка-декларацията данък за възстановяване, регистрираното лице приспада данъка за възстановяване или остатъка по т. 1 от дължимия данък за внасяне, посочен в справка-декларациите, подавани в следващите два поредни данъчни периода;

Не съм приспаднала в първия следващ пореден, но не съм загубила правото за втория следващ пореден период. Аз така го разбирам. Ще съм благодарна да разсеете заблудата ми веднъж и завинаги чрез посочване на съответната норма.
ФР се увеличава с непризнати за данъчни цели разходи, а разходът за брак на ДМА е данъчно признат. Няма да преобразувате ФР за 2014 г.

Обезщетението от застрахователя е извънреден приход и бих го отразила по 799

Скрит текст :
Да, те са 8 на брой
В крайна сметка, практиката показва, че не е удачно да обучаавме данъчните, спорейки с тях, когато сме сгрешили :smile1:

Предлагам Ви наистина да последвате съвета им и да попълните два пъти в дневника сгрешените КИ по правилния начин и в СД да попълните клетка 70 за приспадане на  3438 лв., защото не сте изчерпали тази възможност по чл. 92, ал. 1, т. 2 :good:
Аз пък се чудя, от НАП не си ли четат текстовете от ЗДДС, защото не Вие , а те трябва да отразят в съответния данъчен период (м.04) промяна на задължението на лицето  - при неправилно отразени в отчетните регистри документи. (чл.126, ал.3, т.2)

Аз бих спазила закона и бих подала уведомление писмено.
При износ данъчната ставка е 0%, доставката е облагаема и имате право на данъчен кредит по фактурите за покупка, свързани с износа.
Консултирайте с адвокат, но законовото основание в ТЗ е:

ПРЕКРАТЯВАНЕ НА ЕДНОЛИЧНО ООД

Чл. 157. (1) Дружеството, в което капиталът се притежава от едно физическо лице, се прекратява със смъртта му, ако не е предвидено друго или наследниците не поискат да продължат дейността.

(2) Когато капиталът е притежание на едно юридическо лице, с прекратяването му трябва да се прекрати и дружеството.

По ЗДДС правите корекция на приспаднатия данъчен кредит:
Скрит текст :

По ЗКПО, според мен би трябвало разхдът за брак да се признае за данъчни цели, както и разходът за данъка по чл. 79, ал. 3 от ЗДДС (от противното, както обичат да казват юристите):
Скрит текст :
Във форума сме разглеждали този въпрос:
http://www.kik-info.com/forum/index.php?topic=3482.0

По принцип, търговската отстъпка не покрива изискванията за признаване на приход. Същата представлява корекция в доставната стойност (цената на придобиване) на стоките, респ. тяхната балансова стойност.

Така че, ако искате да я отразите на всяка цена ще имате:
Д-т 304    100
Д- т 304   -20
Д-т 4531    16
     К-т 401     96
Подкрепям КРЕАТОР :good:
Мониторът, ако не ме лъже паметта, е периферно устройство като клавиатурата и мишката.
Самият компютър е под 700 лв. - значи може директно на разход.
Да използвам темата , че и мен ме вълнува нещо подобно , от кой момент възниква правото на данъчен кредит , според мен от датата на прехвърлянето на правото на строеж ?
Би ли уточнила въпроса?
Какво общо със строежа има правото на строеж, освен, че се начислява данък върху него при издаването на строителното разрешение?
Самият строеж е облагаема дейност и за неговото осъществяване имате право на данъчен кредит.
Разбира се, че има право по общия ред на чл. 69. Не виждам да планирате строежа като подарък някому или нещо друго от текстовете на чл. 70. Освен ако не извършвате единствено освободени доставки....

Така, че - имате ли право на ДК за придобиване на ДМА?
Ако да, то и за тази сграда имате това право. :good:
При грешно отразен документ се прилага чл. 126, ал. 3, т. 2, т.е. подава се уведомление до съответното ТД на ТАП и оттам предприемат действия по отстраняване на грешката.

А санкциите са:
Чл. 180а. (Нов - ДВ, бр. 106 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г.) (1) Регистрирано лице, което, като е длъжно, не начисли данък в предвидените в този закон срокове в случаите, когато данъкът е изискуем от лицето като платец по глава осма и за начисления данък лицето има право на пълен данъчен кредит, се наказва с глоба - за физическите лица, които не са търговци, или с имуществена санкция - за юридическите лица и едноличните търговци, в размер 5 на сто от неначисления данък, но не по-малко от 50 лв.
(2) Алинея 1 се прилага и когато лицето не е начислило данък поради това, че не е подало заявление за регистрация и не се е регистрирало по този закон в срок.
(3) При нарушение по ал. 1, когато регистрираното лице е начислило данъка в периода, следващ периода, през който данъкът е следвало да бъде начислен, глобата, съответно имуществената санкция, е в размер до 2 на сто от данъка, но не по-малко от 25 лв.
(4) В случаите по ал. 1, когато лицето е уведомило органите по приходите по реда на чл. 126, ал. 3, т. 2 в срок до два месеца от края на месеца, в който е следвало да начисли данъка, глобата или имуществената санкция е в размер от 100 до 300 лв.
(5) При повторно нарушение по ал. 1 и 2 размерът на глобата или имуществената санкция е 20 на сто от неначисления данък, но не по-малко от 500 лв., а в случаите по ал. 4 - от 200 до 600 лв.
На тримесечие - никакви и никъде при така зададените параметри :smile1:
Нямате ВОП, но данъкът е "изискуем от придобиващия при тристранна операция, осъществена при условията на чл. 15" (чл. 82, ал. 3)

Трябва да си издадете протокол:
Чл. 117. (1) Протокол се издава задължително:
1. (изм. - ДВ, бр. 108 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г.) в случаите по чл. 82, ал. 2, 3, 4 и 5 и чл. 84 - от регистрираното лице - получател по доставката

Трябва да имате предвид, че данъкът става изискуем по общите правила на закона – на датата на възникване на данъчното събитие или на датата на авансовото плащане (до размера на плащането)

Издаденият протокол се включва в дневника за продажби за данъчния период, през който е издаден.

Ако придобитите стоки се използват за извършване на облагаеми доставки имате право да приспаднете данъчен кредит през следващите 12 месеца като включите протокола в дневника за покупки.
Не съм казала "само след завършване", а че се предполага че е след завършването
При ГД може да се договори всякакъв вид плащане :)
А твоят пример граничи с ТД за надомна работа :)
Е, може и така да се погледне, но нали все пак има значение волеизявлението на страните по сключване на договора.
Особено пенсионерите не сме големи любители на трудовите договори. Като чуя "работно време" и ме хваща бяс. :smile1:
Добре е предварително да разучите глава Деветнадесета от ЗКПО, защото, ако правилно съм разбрала, имаме прекратяване на ООД без ликвидация.