Фирма, която избщо не е имала дейност и чийто собствен капитал е под 500 лв. може да подаде само приложение, защото то няма какъв отчет да се приема от собственика.
Да опише с едно изречение в приложението защо има изобщо фирма, след като не е работила (защото е лесно да се открие) и защо не я закрива (защото е по-голям тормоз от откриването) и да го представя.
И аз прочетох във ФБ тази информация.
Не знам дали най-удачната реакция е да се притесняваме. Мисля, че трябва да разработим адекватна стратегия за противопоставяне на очевидно неадекватна инициатива.
Стратегията трябва да обхваща възможностите за противодействие на приемането на такъв текст и, ако все пак мине - борба за отмяната му. Със сигурност такава норма противоречи на европейското законодателство. Нужно е да се допитаме до юристи.
При извършване на търговски сделки няма законово изискване за наличието на писмен договор между страните (вижте ЗЗД и ТЗ), но е по-добре за контрагентите да имат такъв.
Правилно е да има приложение и решение на собственика за приемане на ГФО.
Но приемат и ГФО без приложение.
Здравейте,

Запознайте се първо с изложеното в следната тема и ако не намерите отговор на въпроса си, питайте пак :smile1:

http://www.kik-info.com/forum/index.php?topic=2918.0
Ако можете надеждно да изчислите стойността на транспорта, който се отнася към конкретната доставка на пшеница, включете го в доставната стойност.
виж СС-2:
Скрит текст :
Можете да се ориентирате какъв отчет е подаден миналата година, както и кой го е подал като разгледате обявяването в търговския регистър. (справки по булстат, включена история, обявени актове)

За подаване на място в агенцията - 40,00 лв.
За подаване по електронен път - 20,00 лв.
Ако в предходната година фирмата няма дейност, т.е. не е формирала нито приходи, нито разходи по смисъла на закона за счетоводството, можете да подадете само Баланс и Приложение, а ако стойностите на собствения капитал по Баланс са под 500 лв. - само приложение.

В приложението следва да се оповестят всички обстоятелства по съставянето на отчета, в т.ч. и липсата на дейност, бъдещите намерения на ръководството по този повод, регистрираният капитал и др. в съответствие с НСС-1:

Скрит текст :
Здравейте k.k,

Подобрението по ЗДДС е приравнено на доставка на услуга от наемателя към наемодателя (собственик на имота) – чл. 9, ал. 2, т. 4 от ЗДДС и е облагаема доставка. Като такава, подобрението формира облагаем оборот за задължителна регистрация:
Скрит текст :

Трябва да фактурирате подобрението на наемодателя към момента на завършването му, защото това е моментът на извършване на услугата.

В зависимост от договорената периодичност на начисляване на дължимия наем ще прихващате вземането по фактурираната услуга с начисленото задължение по разхода за наема.

В съответствие с чл. 51, ал. 1, т. 3 от ЗКПО направеното подобрение следва да се отчете като счетоводен разход, който за данъчни цели формира данъчен дълготраен нематериален актив с годишна амортизационна норма, определена на база уговорения срок на ползване на актива, но не повече от 33,33%.
Край! Спирам да те мъча. :smile1:
Това последното разяснение на Лиляна ПАНЕВА е точно по въпроса, но за спомен ще си запазя цялата дискусия в Бележника - има много полезни неща.

Благодаря за подробното обяснение. :bow:

Значи немците извършват износ в Турция за българска фирма.
А тогава българската фирма каква сделка извършва? Каква фактура ще издаде на турската фирма и на какво основание?

Извинявай, не го приемай като заяждане, наистина е важно да разплетем този казус. :smile1:
Можете да ги подадете с едно платежно и едно заявление Г-2.
Дали има глоба, не знам. Но за да има глоба, трябва да има АУАН, а това ми изглежда малко вероятно.
В последно време често срещам неясно зададени въпроси, но пък в правилата на форума няма изискване "Формулирайте ясно и разбираемо въпросите си"  :smile1:
При покупката на стока от регистрирано за целите на ДДС лице в държава членка на ЕС за  българската фирма - регистриран по ЗДДС  възниква доставка, която е с място на изпълнение на територията на държавата членка на ЕС , където се намира стоката при прехвърляне на собствеността по силата на чл. 17, ал. 1 ЗДДС
Права си!
Обаче какво правим с това: "Имам издадена фактура с нулева ставка ДДС от Германия." ?
Едва ли немците не знаят каква ставка да приложат...

Добре, но какъв вид покупка е? :hmmm:
Въпросът остава без отговор. Това, че НЕ Е "еди какво си" не е отговор...
Аха! Добре, че се включи delphine, та да стане ясно, че доходът не е от застраховка, а от от друга стопанска дейност :good:

Здравейте,
Кой  и къде ще го носи и какво ще носи - оригинал или препис?

Добре зададеният въпрос е предпоставка за точен отговор. Иначе ще правим предположения и ще изпишем куп ненужни съвети. :smile1:

Аз бих Ви посъветвала да прочетете следния текст от ЗТР и ако и той не Ви ориентира, задайте въпроса си като позиционирате в действието по подаването "заявител", "пълномощник", "съставител":
Скрит текст :
ЗДДФЛ, чл. 13, ал. 1, т. 14:

Необлагаеми доходи
Чл. 13. (1) Не са облагаеми:
......................
14. застрахователните обезщетения, когато е настъпило застрахователно събитие;
Дружеството е създадено септември 2012г. и ГФО за тази година не е обявен в ТГ. Какво мога да направя - да подам ли сега или да оставя нещата така?
Може да подадете  и сега.
Според мен, трябва да издадете Протокол по чл. 117, защото имате ВОП:

Място на изпълнение на вътреобщностното придобиване
Чл. 62. (1) Мястото на изпълнение на вътреобщностното придобиване е на територията на страната, когато стоките пристигат и превозът им завършва на територията на страната.
(2) Независимо от ал. 1, мястото на изпълнение на вътреобщностното придобиване е на територията на страната, когато лицето, което придобива стоките, е регистрирано по този закон и е осъществило придобиването им под идентификационен номер, издаден в страната.


Не­за­ви­си­мо че сто­ки­те ще се дос­та­вят от Гер­ма­ния за Тур­ция, за бъл­гар­с­ка­та фир­ма ще е на­ли­це ВОП, за което се на­чис­ля­ва да­нък в съ­от­вет­с­т­вие с нас­тъ­пи­ла­та изис­ку­е­мост по чл. 63 от ЗДДС.

След това българската фирма осъществява износ към турската фирма, но това Вие си го знаете, както отбелязахте по-горе.