С този текст е казано всичко:

Чл. 26. Не се признават за данъчни цели следните счетоводни разходи:
...
6. (доп. - ДВ, бр. 94 от 2012 г., в сила от 01.01.2013 г.) разходи за начислени глоби, конфискации, включително по чл. 307а от Наказателния кодекс и други санкции за нарушаване на нормативни актове, лихвите за просрочие на публични държавни или общински задължения;

Разходити за лихви за просрочие са счетоводен данъчно непризнат разход за финансовата година, през която е начислен, а се начислява когато стане дължим.

С други думи, осчетоводявате ги като 621 / 496 през тази година и с тях преобразувате финансовия резултат за 2014-та. :smile1:
Така е :good:
Основното трудово възнаграждение не може да е под МРЗ и трябва да е в пари. (чл. 244, вр. чл. 269 от КТ)

Допълнително може ваучери за храна, може и екскурзия до Париж :smile1:
Терзаят ме смътни съмнения, че въпросният работодател или е пряк производител на някакъв хранителен отпадък или е свързан с подобен производител. :smile1:

И на какво основание ще заплаща трудовото възнаграждение (основоно!!!) в натура?
     чл. 269. (1) Трудовото възнаграждение се изплаща в пари.
          (2) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Допълнителни трудови възнаграждения или част от тях могат да се изплащат в натура, ако това е предвидено в акт на Министерския съвет, в колективен трудов договор или в трудовия договор.

С кого е сключен договорът за счетоводно обслужване? С Вас или със счетоводната къща?
Ако договорът е със счетоводната къща, в която работите, ГФО се подписва от управителя на ССП:
Скрит текст :
Съответно пълномощното (нотариално заверено) е на името на управителя на счетоводната къща и декларацията по чл. 13, ал. 4 (за истинността на заявените обстоятелства) също е от негово име.
Тези неща са достатъчни за пускането на отчета по електронен път.
Е, естествено трябва да има и сканирана вносна бележка за платената такса :smile1:
Няма проблем съдружници да бъдат командировани в чужбина във връзка с дейността на дружеството, дори да не са на трудов договор.
Чл.33, ал.2 се отнася за пътувания в качеството на съдружници, т.е. без задача за изпълнение, свързана с дейността на предприятието, а само защото трябва да подпишат нещо като съсобственици.
Регистрацията по ЗДДС е задължителна при облагаем оборот над 50 000 лв. за последните 12 последователни месеца. Също така има и задължителна регистрация при обща стойност на ВОП за текущата календарна година над 20 000 лв.
Данъчно задължени лица, които получават услуги от чуждестранни доставчици (от ЕС или извън него) с място на изпълнение на територията на България или които оказват услуги с място на изпълнение в ЕС, са длъжни да се регистрират по ЗДДС още преди получаването или оказването на услугата, т.е. независимо от натрупания облагаем оборот. Вашият случай не е такъв.
Имате правото и на доброволна регистрация за ДДС цели.
Подкрепям изцяло мнението на ХХХХХ :good:
В чл.6, ал.8 от КСО е обяснено:
Окончателните осигурителни вноски се дължат от осигурените лица върху годишния осигурителен доход в размерите за фонд "Пенсии" и за допълнително задължително пенсионно осигуряване в срока за подаване на данъчната декларация. Годишният осигурителен доход се определя като разлика между декларирания или определения с влязъл в сила ревизионен акт по Данъчно-осигурителния процесуален кодекс облагаем доход от упражняване на съответната трудова дейност и сбора от доходите, върху които са внасяни авансово осигурителни вноски.

Да си прочетат текста, който означава, че ако има доход над авансово декларирания, за разликата над авансовите вноски се дължат допълнителни такива.

СОЛ дължи вноски върху 4200 лв. за десетте месеца, в които е упражнявал дейност със или без доход от нея. Реално е получил по-малко - 2320 лв. И къде я видяха данъчните тази разлика за довнасяне, като тя е отрицателна величина?!? А ако има нулев доход няма да вписва изобщо за цялата година 420 лв. в колона 4, така ли?!? И ще му възстановяват авансовите вноски, що ли?!?

Да напишат официален документ с обосновка защо има да декларира довнасяне, по кой текст от кой нормативен акт!
Може. В ел.услуги има искане за издаване на документ.
После си разпечатвате вх.№ и с пълномощно си получавате удостоверението в седем дневен срок :smile1:
Фирмата ни е Българска и регистрирана в България по ЗДДС.Извършила е  транспорт на  стоки от Румъния до Република Хърватска и е пуснала фактура  за транспортна услуга на фирма  от Р Хърватска.
Въпросът ми е на основание на кой член от ЗДДС ще се начисли ДДС нулева ставка.
Международен транспорт на стоки
Чл. 30. (1) (Предишен текст на чл. 30 - ДВ, бр. 108 от 2007 г., в сила от 19.12.2007 г.) Облагаема доставка с нулева ставка е превозът на стоки, когато превозът се извършва:
1. от място на територията на страната до територията на трета страна или територия или до територията на островите, образуващи автономните области Азори и Мадейра, или
Темата е коментирана във форума
http://www.kik-info.com/forum/index.php/topic,4175.0.html

Ако извън тези коментари имате въпроси, задайте ги.
аз имам затруднение относно задача 3,4,5 затруднявам се при счетоводните статии :smile1:

По точка 3:

Имате финансов лизинг и единствено трябва да се съобразите с СС-17:

Финансов лизинг

               4.1. Финансовият лизинг се признава като актив и пасив в счетоводния баланс на наемателя с размер, който в началото на лизинговия договор е равен на справедливата стойност на наетия актив или, ако е по-нисък - по сегашната стойност на минималните лизингови плащания.

               4.2. При изчисляването на минималните лизингови плащания сконтовият фактор е лихвеният процент, заложен в лизинговия договор, ако той практически може да бъде определен. Когато не може да бъде определен, се използва диференциалният лихвен процент за задължението на наемателя.

               4.3. При финансов лизингов договор наемателят:

                    а) (изм. - ДВ, бр. 86 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г.) отчита като задължение определената в договора обща сума на наемните плащания;

                    б) записва наетия актив по справедлива стойност или със стойността на минималните лизингови плащания, ако те са по-ниски;

                    в) отчита като финансов разход за бъдещи периоди разликата между определената по буква "б" стойност на наетия актив и общата сума на договорените наемни плащания;

                    г) признава като текущ финансов разход за периода част от финансовия разход за бъдещи периоди пропорционално на относителния дял на дължимите минимални лизингови плащания по договора за периода в общата сума на договорените наемни плащания;

                    д) начислява амортизация на амортизируемите наети активи - в съответствие с възприетата амортизационна политика за подобни амортизируеми собствени активи;

                    е) (изм. - ДВ, бр. 86 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г.) намалява задължението си с изплатените през срока на договора суми.

В случая:
Д-т 205          39 000
Д-т 625            2 500
       К-т 159                41 500

По точка 4:

Не ми се занимава с конкретните числа, но трябва да обърнете внимание на следното:

- всяка документирана (с искания за  отпускане на материали, лимитни карти и други първични документи) стопанска операция за намаляване на материалите се осчетоводява по статията:
Д-т 601
        К-т 302 (съответните аналитични сметки)

- при изписването на материалите следва да приложите възприетата счетоводна политика, а именно „като се прилага методът на средно претеглена стойност”. В тази връзка не забравяйте, че имате и закупени материали по т.1.1 от задачата

- тъй като в условието е записано, че „В счетоводството на „Успех“ ООД се отчитат двуаспектно като се използват  сметките от група 60 и група 61.”, трябва да отнесете по продукти изписаните материали като използвате статията:
Д-т 611 (по продукти)
        К-т 601

По точка 5:
Тук се обръща внимание на разграничението на разходите за амортизация на преки и общо производствени (непреки) постоянни разходи.

Амортизацията се начислява по инвентарни единици със статията:
Д-т 603
     К-т 241

После според условието следва да отнесете така начислените по икономически елемент амортизации и по функционално предназначение:
В случая за амортизацията на оборудването ще имате:
Д-т 611.11 (за продукта „Огоста F99“)
     К-т 603
Д-т 611.12 (продукта „Тракия М88“)
     К-т 603
Д-т 611.2 (за останалите постоянни разходи за амортизации)
     К-т 603

По точки 4 и 5 препоръчвам да прочетете СС-2 Отчитане на Стоково-Материалните Запаси.





Фирма регистрирана през 2014г. представя ли фин.отчет към текущ период ,при положение ,че в справката за фин.стабилност пише годишен?

Зависи, дали се изисква такъв отчет от нормативен акт, защото това е междинен отчет.
Виж ЗСч:

   
Скрит текст :
Здравейте,

Няма защо да ви обърква начина на плащане. Запишете в анекс към наемния договор по каква сметка ще се превежда сумата и от там нататък не е Ваша грижа как ще се оправят счетоводно етажната собственост и тяхното ФЛ-представител.

След като ще превеждате парите по банка, няма да издавате РКО, а техния представител ще ви издава документ по чл. 7 от ЗСч, за да си отчетете разхода. Това може да бъде фактура - продават се такива кочани, но това пак си е техен проблем. Ако трябва Вие да им оправяте бумагите, да Ви наемат по договор за счетоводно обслужване, нали? :smile1: Няма да им превеждате пари без да Ви издадат документ и бързо ще влезнат в час.

За Вас остава да подавате декларацията по чл. 55 за всяко тримесечие и да включите данните за етажната собственост в справката по чл. 73. :good:
Ако не е уговорен наем, няма основание за начисляването му.
Някой дал на някого нещо да ползва...
Какво се начислява зависи от конкретния договор.
Ако в новия наемен договор се уговори заплащането на ползването на актива за времето, през което е действал договора за покупко-продажба, но без да е прехвърлена собствеността, то може да се начислява наем.
Благодаря! Ще сътворя тогава една свободен текст.
При условие, че е еднократна продажба на ДМА / УПИ/ а не от дейност трябва ли да подавам пак след отказа?
Подавате всеки месец, през който за предходните 12 надвишавате 50 000 облагаем оборот.
По този начин в дневника на продажбите като данъчна основа ще бъде всъщност ДО без увеличението по чл. 26 ? ;)
По този начин в дневника за продажби ще фигурира като ДО тази по чл. 26 (3), т.е. с увеличението. Няма да има и математическо разминаване.
в нашата фактура като данъчна основа е вписана сумата за изчисляване на ддс-то. ето от къде идва моята чуденка :) Излиза, че фактурата е грешно съставена. Дали трябва да се коригира или просто да я осчетовя както ме посъветвахте?
Предполагам, че е записана ДО по чл. 26 (3) и се получава като сума по-висока от тази за плащане по нотариален акт. Ако е така, не може да се каже, че фактурата е грешна.
Има фактури, в които пише:

Данъчна основа
Данъчна ставка
Размер на данъка
Сума с ДДС
Сума за плащане

В такава фактура сумата с ДДС ще е по-голяма от сумата за плащане по НА, ако ДО е тази по чл. 26 (3) и фактурата няма да е грешна от формална гледна точка.

По нашия пример тя ще изглежда така:

Данъчна основа             52 090,50
Данъчна ставка      20%
Размер на данъка           10 418,10
Сума с ДДС                    62 508,60
Сума за плащане            60 000,00

Разликата от 2 508, 60 лв. е увеличението от 2090,50 плюс ДДС. Тези разходи не са приход и не ги дължи клиента на доставчика, а са разход за страната, която ги плаща.

Осчетоводяването може да се направи по следния начин:

1. Фактурата - както е написана - в дневниците и в счетоводството
Д-т 411                       62 508,60
     К-т 701                       52 090,50
     К-т 4532                     10 418,10

2. Сторниране влиянието на разходите за данъци
Д-т 701                              2 508,60
     К-т 411                              2 508.60

В заключение пак ще кажа, че този метод не е утвърден от експерт-счетоводител, преподавател или методолог от МФ, но мисля, че отразява правилно същността на стопанската операция в крайна сметка.