Направих счетоводните записвания по така издадената фактура

Дт 411-60000.00
Кт 701-49518.10
Кт 4532-10418.10

В кредита остават по-малко 63.80. Как ги равнявате?
В примера при бързането съм допуснала техническа грешка. Ето нов файл с поправката.
Ако собственичката е съгласна да си продаде автомобила на фирмата, няма проблем да ползва разходите, но не забравяйте, че трябва да са документално обосновани. Тези, които са извършени за осъществяване на управленска дейност се облагат с данък върху разходите. Последният също е данъчно признат разход.
Скрит текст :
Тоест увеличената сума?  :blink:
Сумата, която наричате увеличена, е за нуждите на изчисляване на ДДС.
Аз осчетоводявам в дневника записа по фактурата.

Например, имаме 60 000 лв. по НА с включен ДДС и 2090,50 такса, данък и т.н..
Фактурата ще изглежда като в прикачения файл и нея осчетоводявам. Математическото отклонение от обичайното ДО*1,2=Обща сума не е от значение.
Да. При получаването на стоката и окончателната фактура за доставката, пак съставяте протокол.
Ако сте получател по доставка, за която сте превели аванс, издавате протокол по чл. 117, ал. 2 в срок от 15 дни от плащането на аванса.
Издаденият протокол, с който сами сте си начислили данъка, отразявате в дневника за продажбите в данъчния период, в който този протокол е издаден.
 защо е нарушение разход от 2013 да бъде такъв през 2014?
Защото:
     чл. 4. (1) Счетоводството се осъществява и финансовите отчети се съставят в съответствие с изискванията на този закон при съобразяването със следните основни счетоводни принципи:
               1. текущо начисляване - приходите и разходите, произтичащи от сделки и събития, се начисляват към момента на тяхното възникване, независимо от момента на получаването или плащането на паричните средства или техните еквиваленти и се включват във финансовите отчети за периода, за който се отнасят;
........................ ..........
               7. (нова - ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г.) независимост на отделните отчетни периоди и стойностна връзка между начален и краен баланс - всеки отчетен период се третира счетоводно сам за себе си независимо от обективната му връзка с предходния и със следващия отчетен период, като данните на финансовия отчет в началото на текущия отчетен период трябва да съвпадат с данните в края на предходния отчетен период.

а

     § 1. По смисъла на този закон:
              ........................ .....................
               2. "Отчетен период" е календарната година (1 януари - 31 декември).
Подавате и за четвърто тримесечие. Удържаният данък не е авансов, а окончателен.
Права сте.
Вие плащате в лева и осчетоводявате по курса на банката.
Ако имахте и валутна сметка и плащахте от левовата чрез валутната, щяхте първо да имате превалутиране от лева във валута и тогава вече плащане от валутна сметка по централен курс.
В  текста от следния линк се защитава тезата, че точно ДУ може да е безвъзмезден и на мен ми звучи доста аргументирано :smile1:

http://taxavoid.eu/advice/zadyljitelno-osiguryavane-nasobstvenici-ne-syvsem

И ако позволяват очакваните приходи от дейността е добре това да е именно заем, който да се върне, защото така ще си има едни пари с доказан произход за бъдещи евентуални потребности :wink1:
Ето едно съдебно решение по въпроса
http://www.adms-pv.bg/spravki/dela/SD/0061d813/15222613.htm

Действително, в него се потвърждава, че в законовата норма има известна непълнота.
Здравейте, имам питане по темата.
Аз съм студентка 3ти курс и на 07.05.2014г. подадох молба за въпросната помощ.
Детето ми е родено на 27.06.2013г., т.е. няма годинка.
В социалните ми казаха, че най-вероятно няма да ми я дадат и ми се скараха, че трябвало да си подам молба преди детето да стане на 6м. Никъде не видях такова условие. Вие знаете ли за него? Нали няма срок...
Танче, става дума за този случай и следния текст:
"Чл. 12. Вземанията по този закон се погасяват в срок, както следва:
7. (нова - ДВ, бр. 23 от 2009 г., в сила от 1.01.2009 г.) шест месеца - за еднократната помощ за отглеждане на дете до навършване на една година от майка студентка, учаща в редовна форма на обучение, считано от края на месеца, през който е родено (осиновено) детето;"

Ти по ги знаеш нещата.  :good: Как би го коментирала?
Да, гадно е написано :smile1:
Аз го разбирам така:
Правото може да възникне от раждането на  детето до навършване на 1 година.
То възниква с раждането на детето, ако майката е редовна студентка или със записването на майката да следва, ако детето е родено. Погасява се в срок от шест месеца от възникването.
Т.е, ако родите по време на следването до шестия месец на детето трябва да подадете документите за помощта.
Ако сте родили и после се запишете да следвате, до навършване на 1 година на детето в срок от шест месеца след записването трябва да подадете документите. 
Може собственика да отпусне на фирмата заем, но трябва да предвиди и лихва за да не е в нарушение на чл. 15 и 16 от ЗКПО.
Трудова дейност е дейността като управител на действаща фирма. Критерий за действаща форма са издаваните приходни фактури.
Ако не иска да внася осигуровки, да сключи с някой близък ДУ без възнаграждение.
Здравейте,бебчо се роди на 04.04.2014 г.Изпитите са ми сега Юли месец(резултатите излизат края на месеца),въпросът ми е следния,дали ще успея да се впиша в тези 6 месеца?
Чл. 12. Вземанията по този закон се погасяват в срок, както следва:
7. (нова - ДВ, бр. 23 от 2009 г., в сила от 1.01.2009 г.) шест месеца - за еднократната помощ за отглеждане на дете до навършване на една година от майка студентка, учаща в редовна форма на обучение, считано от края на месеца, през който е родено (осиновено) детето;


Данъкът се начислява при начисляване на заплатите.
Удържа се при плащането на заплатите.
Плаща се в срок до 25 число на месеца, следващ месеца на окончателното плащане на възнаграждението.

ако заплатите за април са платени на 30.04.2014 кога се подава Д 6 за ДОД  и ако са платени на 07.05.2014 кога се подава Д 6

платени на 30.04 - подава се с Д6 01.05 - 25.05
платени на 07.05 - подава се с Д6 01.06 - 25.06
Благодаря за отговора! Възникна и още един въпрос - сумата твърда ли е или се изчислява на месец от възникване на правото до навършване на годинка на детето? Мерси!
Сумата е една и тя е 2880 лв. Доколкото ми е известно не е променяна.
Не се изчислява пропорционално на месеците на детето.
Правото възниква от раждането на детето или от записването на майката за редовна студентка. Това означава, че ще имате право на тази помощ :smile1:
"Деклариране на данъка
Чл. 125.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 95 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.) Регистрираното лице, което е извършило за данъчния период вътреобщностни доставки, доставки като посредник в тристранна операция или доставки на услуги по чл. 21, ал. 2 с място на изпълнение на територията на друга държава членка, заедно със справка-декларацията по ал. 1 подава и VIES-декларация за тези доставки за съответния данъчен период.
"

Подаването на VIES-декларация е с цел контролиране на получателя дали изпълнява задължението си за обратно начисляване. За това може да не се издава за освободена доставка, за която няма такова задължение. Не се надявам някъде рекламнити услуги да са освободена доставка, така че не губете време в издирването на тази информация. А иначе, тя със сигурност се съдържа в закона за ДДС на съответната държава членка. :smile1: