Когато е над минималната РЗ трябва и здравна осигуровка
За пенсионер?!?
Да нямате предвид задължението на осигурените по чл. 40, ал. 5 от ЗЗО да изравняват здравни вноски според данните от ГДД? Ако това имате предвид, то не касае пенсионерите, които са лица, осигурени по чл. 40, ал. 1, т. 4 от ЗЗО.
А по КСО задължителното осигуряване на пенсионери изобщо е обявено за противоконституционно.
Но по-важното е, че по КСО не се дължат осигуровки за доход от наем, защото принципа в кодекса е "има труд - има осигуряване, няма труд - няма осигуряване". :smile1:
Чл. 29а. (Нов - ДВ, бр. 31 от 2011 г., в сила от 01.01.2011 г., изм. - ДВ, бр. 100 от 2013 г., в сила от 01.01.2014 г.) (1) Физическите лица[/color], регистрирани като земеделски производители, могат да изберат доходът от стопанската им дейност да се облага с данък върху годишната данъчна основа по чл. 28.

Естествено, че касае само физическите лица :smile1:

Промяната беше в това, че не е задължително, регистрираните по ЗДДС физически лица да се облагат по чл. 28

ЕТ задължително си се облага по чл. 28 от ЗДДФЛ, а ЕООД и ООД са юридическо лице и няма какво да избират по закон, касаещ физическите лица.
Здравейте,

1. СОЛ прави авансови вноски за едно от основанията за осигуряване (във Вашия случай като собственик на ЕООД) и прави годишно изравняване за доходите, получени на различни основания.

2. Доходът е от източник в България и подлежи на авансово облагане.
Скрит текст :
Излиза в сайта на Български законник http://zakonnik.bg/document/view/pismo/143332/246333, ако някой има абонамент, може да го отвори
Не разбирам израза: "се води нулев ГФО" :question: :excl:

В ТР подавате ГФО, който се състои от посочените в чл. 26, ал. 1 от ЗСч Баланс, ОПР, ОСК, ОПП и приложение.

Ако не сте извършвали дейност, нямате приходи и разходи и само сте направили изменения в баланса (разпределение на печалбата), то може да подадете само Баланс и приложение.
Скрит текст :
Здравейте,

По първия въпрос - при закупуване на стока от нерегистрирано по ЗДДС лице от ЕС нямате нито внос, нито ВОП и съвсем правилно сте се ориентирали да осчетоводите покупката аналогично на подобни покупки в България, за които не се дължи данък поради това, че доставчикът не е длъжен да го начисли.

Въпросът за услугата не може да бъде поставен абстрактно - така, както Вие сте го поставили, защото от значение е и видът на услугата.
Опитайте сами да определите дали дължите данък с помощта на този ресурс
http://www.kik-info.com/check/check_place.php

Ако не се справите, дайте повече подробности за вида на сделката и ще Ви отговорим.
Така е най-добре. :good:
Имате, предполагам екземпляр от трудовия договор. Опишете случая с молба да се уредят трудовите Ви документи и приложете копие от договора.
Здравейте !
ЕООД не си е публикувало ГФО за 2012 г. , какво да се направи ? С 2013 г. ли да се публикува ?
Опитайте да подадете заедно за двете години по електронен път.
Не.
Кое Ви навежда на подобна мисъл?
Във второто ООД само управител на ДУК без възнаграждение ли е или и съдружник?
Ако е само управител, нищо не подавате.
Ако е и съдружник, то подавате само  дата на започване на дейност, както сте написали.
Счетоводно, лично аз, изписвам гумите директно на разход и не ме интересува кога излизат от употреба :smile1:
Здравейте,
Ако искате да отчитате такива разходи, то може да определите каквато искате сметка, но после да увеличите с тях финонсовия резултат, защото те не се признават за данъчни цели и се явяват данъчна постоянна разлика. Това ще намери отражение при определяне на годишния финансов резултат.

А авансовият данък се плаща в зависимост от прогнозната печалба и приходите от продажби в предходната година.
Здравейте Lina_07,
Уточнете първо по кой текст от закона е заявител притежателят на ел. подписа и тогава ще можем да Ви ориентираме.
Скрит текст :
Съобразно разпоредбите на Кодекса на труда, Закона за държавния служител и на Решение 12/2010 на КС:
- правото на отпуск, придобито и нереализирано до 31.12.2009 г. не се погасява по давност.
- платеният годишен отпуск, полагащ се за 2010 г., но неизползван в рамките на същата година, се погасява на 31.12.2012 г.
- платеният годишен отпуск, придобит след 01.01.2011 г.,се погасява с двугодишна давност, която започва да тече от началото на годината, следваща тази, за която се полага.
По чл. 126 се поправят грешки в дневниците на издадени и грешно отразени документи или на невключени документи, но такива, които не анулирате.

Анулираните документи са друго нещо. Анулирате по някаква причина, отразен документ в предишен период или документ, издаден в периода за деклариране.

Анулираният в настоящия период документ се описва в дневника със знак "0". Той не е отразяван още, по него няма данъчно задължение и поради анулирането му не възниква такова.

Анулираният документ от предходен период, който вече е отчетен в дневниците, се записва в периода на анулирането със знак "минус".

Дано съм била достатъчно ясна :blink:
после -протокола и номера на протокола ли ще  впиша в ДНЕВНИК ПРОДАЖБИ?  -СЪС ЗНАК  / -/?

Да

НЕ!!!

Прочетете внимателно приложение 12 от ППЗДДС в частта за анулиране на данъчни документи.

Скрит текст :
Ако са отразени в отчетните регистри на клиент, то трябва да съставите отделни протоколи за отделните клиенти, като за всеки клиент в протокола може да опишете всички издадени към него фактури.
Скрит текст :
Обърнете внимание на единственото и множественото число в текста - достатъчни са за ориентиране :smile1:
Благодаря, alfa! :good:

Изглежда много механично това спазване на буквата на закона при пълно пренебрежение на неговия дух. ДДС е некумулативен данък - включва се еднократно в крайната цена на стоката или услугата, а уважаемият Теодоси Георгиев твърди, че "Данъчната основа за самоначисляване на данъка е дължимото възнаграждение по фактурите за ремонтите, включващо и начисления ви от доставчиците ДДС."?!? :(

Освен това, дали публикацията от 2010-та е приложима към случая, тъй като изменението на чл. 21 (4), т.3 е от 01.01.2011....

В такива случаи, когато ме касаят пряко, задавам писмено въпрос до методолозите в ОДОП - и аз да съм застрахована, и те да свършат някаква работа.  :smile1:
Никъде в закона няма такова ограничение за определяне на данъчната основа.
Особените случаи са изброени в чл. 27 от ЗДДС, но тристранните операции не са обект на тези регулации.

Виж, свързаните лица са обект на ограничения при определяне на ДО по текста на чл. 27:
Скрит текст :