Брутно трудово възнаграждение за определяне на обезщетенията
     чл. 228. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Брутното трудово възнаграждение за определяне на обезщетенията по този раздел е полученото от работника или служителя брутно трудово възнаграждение за месеца, предхождащ месеца, в който е възникнало основанието за съответното обезщетение, или последното получено от работника или служителя месечно брутно трудово възнаграждение, доколкото друго не е предвидено.
          (2) (Нова - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Размерите на обезщетенията по чл. 215, 218, 222 и 225 се прилагат, доколкото в акт на Министерския съвет, в колективен трудов договор или в трудовия договор не са предвидени по-големи раз-мери.
Здравейте,
При такъв договор страните се задължават да извършат в свой и общ интерес определена дейност, като всяка от страните работи от свое име и за своя сметка за постигане на дефинираната цел. В този смисъл ги няма класическите възложител и изпълнител.
Физическото лице ще получи нещо като доход от съвместната дейност, а не възнаграждение. Т.е. това няма да е доход по извънтрудово правоотношение., а доход по чл. 35, т. 6:
Скрит текст :
От това стигам до извода, че няма да се дължат осигуровки.

Прехвърлянето на собствеността на стоката от фирмата на физическото лице е доставка по чл. 6, ал. 1 от ЗДДС, която се извършва по условията на договора. Следователно, трябва да се издаде данъчен документ с вписано основание и без плащане.

Фактурата включвате в дневник продажби, а доходът на физическото лице от получената престация в натура подлежи на деклариране в ГДД по чл. 50 и за него не се дължи авансово данък.

Всичко, изложено по-горе са само мои разсъждения в рамките на зададените от Вас параметри на казуса. Можете да отправите запитване до методолозите на НАП в ОДОП. Аз бих постъпила така, ако става дума за значителна сума. :smile1:
Можете.
Разходи за пътуване и престой на физически лица
     чл. 33. (Изм. - ДВ, бр. 110 от 2007 г., в сила от 01.01.2007 г.) (1) Признават се за данъчни цели следните счетоводни разходи за пътуване и престой на физически лица, когато пътуването и престоят са извършени във връзка с дейността на данъчно задълженото лице:
               1. разходите за пътуване и престой на физически лица, които са в трудови правоотношения с данъчно задълженото лице или са наети от него по извънтрудови правоотношения, включително на управители, членове на управителни или контролни органи на данъчно задълженото лице;
               2. разходите, извършени от едноличен търговец за пътуване и престой на:
                    а) физическото лице - собственик на предприятието на едноличния търговец,
и
                    б) лицата, които са в трудови правоотношения с едноличния търговец или са наети от него по извънтрудови правоотношения.
Възниква на датата на раждането, ако вече е студентка или на датата на записването, ако е родила преди това.
Колона 4 - 210 лв. на месец.
Колона 5.6 - доходите от гражданските договори, декларирани в приложение 3.
Зависи как е оформен договора между фирмата и лицето.
По кой закон, по кой член?... Дайте малко повече информация.
Правилно! :good:

И още един съвет - ползвайте декларацията с БАРКОД.
Успех :smile1:
Според мен - не. Няма доход - няма ГДД :smile1:
Тези служебни бележки от млекопункта, които цитирате, нямат никаква счетоводна и данъчна стойност за въпросния ЗП-СОЛ.
Редно е той да издава документ по чл. 7 от ЗСч.
Второ, ако млекопункта му е удържал и внесъл данък за второ тримесечие, млекопункта го е направил неоснователно и трябва да си му върне парите. Той декларирал ли е приходите?
Ако не ги е декларирал, да ги декларира като получени в последното тримесечие на 2013-та, за да избегне санкцията за неподадена декл. по чл. 55.
Ако това са прих одите му за 2013-та - 5600 лв. - да ги декларира, да си приспадне 60% НПР и осигурителните вноски и ще получи някакъв данък по ГГД по чл. 50 за 2013-та.

А за получената субсидия през 2014-та следва да подаде декл. по чл. 55, така както сте описали, като сметне данъка по същия начин - прибавя към субсидията приходи от продажба на мляко (ако е получил такива през първите три месеца на тази година), изважда от брутната сума 60% НПР и дължимите осигуровки за първо тримесечие и смята 10% данък.

И двата данъка, този по ГДД за 2013-та и този по декл. по чл. 55 за първо тримесечие на 2014-та, се дължат до 30.04.2014.

И да си намери счетоводител, ако не иска да плаща солени глоби на НАП. :smile1:
Ами, така както го описвате, наистина кашата е пълна.

Първо, какви са тези служебни бележки? Надявам се не са по чл. 45.

Второ, не е важно кога е предадено млякото, а кога са получени парите за него. Ясно е казано в чл. 11 от ЗДДФЛ, че доходът на физическото лице се признава при заверяване на сметката му, предаване на парите и т.н. Същото се отнася и за субсидиите - признават се в годината на получаването, независимо за коя година се отнасят.

Трето, за доходите от стопанска дейност СОЛ длжи авансови вноски, които трябва да декларира и внесе до края на месеца, следващ тримесечието на получаването им.

При така направените уточнения, вярвам ще се ориентирате в ситуацията. Дано само данъка, за предаденото мляко в млекопреработвателния пункт не е удържан и внесен от самия пункт....
Да Ви призная, не само делата на ЗП-то са каша, но имам усещането, че и Вие не успявате ясно да се ориентирате в ситуацията и да изложите проблема. Това ни затруднява да Ви отговорим адекватно.
Ето експертно мнение по въпроса:
http://zakonnik.bg/document/view/qanda/136050/222543
Принципно всичко е правилно.
Проверете дали няма и други приходи освен субсидията и дали сте изчислили правилно данъчната основа - приспадане на НПР и осигуровки за тримесечието.
Ако субсидията ще се облага с приложение 6, авансови вноски няма да се дължат, изяснете си как ще изглежда годишното облагане
Ако не внесе авансова вноска, отива на сигурно облагане по приложение 6 върху брутната сума. Според мен, сега е моментът да се заяви облагането като такова за дейност.
Независимо, че не сте извършвали дейност, до 30 юни следва да подадете ГОД в АВ. Там вече се дължи такса за публикуването - 20 лв. по електронен път, 40 лв. на хартиен носител.
Натрупвайте операциите по предварителния договор в сметка "Разходи за придобиване на ДМА".

Д-т Разходи за придобиване на ДМА / К-т Доставчици
След като получава субсидии за стопанска дейност по чл. 29, дължи авансово данък. Прочетете чл. 43 от ЗДДФЛ.
Много моля да спазвате правилата на форума и да не пишете само с главни букви.
След като се облага като ЕТ, то авансови вноски дължи по реда на ЗКПО, а не по ЗДДФЛ.
Ако е избрало облагане по ЗДДФЛ, трябва да декларира дохода до 30-ти април.
Ако е избрало облагане като ЕТ, то не дължи авансови вноски, ако нетните приходи от продажби за предходната година не надвишават 300 хил.лв.
Защо да няма смисъл? Напротив, идеята е добра :good: