А на какво основание вноските за осигуровки на СОЛ са отчетени като текущ разход на ООД?
       
Скрит текст :
Облагаемият доход като ЕТ се намалява с направените авансови вноски от СОЛ за да се получи годишната данъчна основа.
Скрит текст :
Не виждам защо да не се сключат граждански договори.
Не е необходимо да минавате през 493.
Не става ясно за 2012-та ли са приходите от 300 хиляди. Ако е така, то попълвате 11.2 с ДА, но без сума, защото не са правени авансови вноски.
 Трябва ли управителят - собственик да сключи със себе си договор - граждански по ЗЗД като СОЛ?
Няма такова нормативно задължение.
Изобщо, по ЗЗД писмената форма не е задължителна.
Здравейте,
1. Може да подадете УП-2 и УП-3 за преизчисляване на индивидуалния коефициент.
2. Длъжни са да ви изчислят обезщетението за не ползван отпуск при напускане, не преди това, според полагащия се по норматив отпуск.
За доход по чл. 34 данъкът се плаща в срока за подаване на ГДД по адрес на лицето, придобило дохода.
Нещо не видях в отговора разяснение за издаване на отчет продажби при продажба на дребно на семена на нерегистрирани получатели?!?
Може да се задържи включването на протокола в дневника за покупките, но в продажбите си има срокове.
Протокол съгласно чл. 117 от ЗДДС се издава не по-късно от 15 дни от датата, на която данъкът е станал изискуем.
Данъкът при вътреобщностното придобиване става изискуем на 15-ия ден на месеца, следващ месеца, през който е възникнало данъчното събитие. Ако фактура е издадена преди 15-ия ден на месеца, следващ месеца, през който е настъпило данъчното събитие, данъкът става изискуем на датата на издаване на фактурата, но само в случаите когато фактурата касае осъществена вътреобщностна сделка, а не направено авансово плащане.
Регистрираното по ЗДДС лице е длъжно да отрази протокола по чл. 117 от ЗДДС, съставен по повод осъществено вътреобщностно придобиване в дневника за продажбите за данъчния период, през който е издаден и в дневника за покупки най-късно до дванадесетия  данъчен период, следващ данъчния период на издаване на протокола.


Скрит текст :
Основание за възникване на задължение за осигуряване е извършването на дейност:

1. Управленска
Скрит текст :

2. Трудова
Скрит текст :

Асо лицето не извършва никаква дейност в ЕООД, нито по управлението, нито с личен труд, не е задължено да се осигурява.
Трябва да приложите чл. 46 от ЗКПО.
Няма законово изискване за отписване на задълженията след изтичане на техния давностен срок. Но в този случай прилагате ал. 1 - счетоводният финансов резултат се увеличава със сумата на задълженията.
Ако искате, прилагате ал. 2 и отчитате счетоводни приходи в резултат на отписване на задължението, например 452, 454, 455 / 709. Тогава счетоводния финансов резултат не се преобразува в увеличение, защото вече е отчетен приход.
Здравейте,
Искам да се обърна към irenabrili с въпроса: 37100лв.ли влиза в дневника за покупки, като дан. основа?
Бихте ли уточнили за кои 37 100 лв. говорим?
Въпросът е спорен. Има различни мнения на колеги, които се аргументират също със законови текстове.
Аз съм споделила начина, по който фактурирам и отразявам сделки на строителна фирма, която това продава - недвижими имоти. Възприетият от нас начин удовлетворява изискванията на одитора и на данъчните - затова го споделям. Ако мислех, че е напълно издържан от теоретико-методологична гледна точка, щях да го публикувам в печатно издание.
Ако говорим за вземания по издадени фактури - 5 години
В част І с код 01 попълвате облагаемия доход посочен в бележката, като естествено попълвате и ЕИК, и име на работодателя.

В част ІІ, таблица едно попълвате по редове осигурителните вноски от служебната бележка.

В част ІІІ попълвате данъкът, посочен на последния ред от служебната бележка.
Строго по буквата на закона за неподадена декларация има санкция:
     
Скрит текст :
Не е сигурно дали ще я приложат и в какъв размер, да сте информирани не значи да изпадате в паника.

Дължимата сума за довнасяне ще отразите на ред 19 в част ІV на ГДД. отразявате в декларация за 2013-та и срокът е 30.04.2014. За миналата година нямате задължение, а надвнесени суми - нали сте внесли данък и за четвърто тримесечие авансово?

Какво Ви затруднява от Приложение 1?
Образците се дават безплатно в данъчните офиси, но ги има и на интернет страницата на НАП.
http://www.nra.bg/page?id=151

За да не се объркате съм Ви приложила файловете.
Опитайте да ги попълните и ако имате въпроси ще коментираме пак.
чл. 73. (1) (Изм. - ДВ, бр. 113 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г., доп. - ДВ, бр. 94 от 2010 г., в сила от 01.01.2011 г., изм. - ДВ, бр. 94 от 2012 г., в сила от 01.01.2013 г.) Предприятията и самоосигуряващите се лица по смисъла на Кодекса за социално осигуряване - платци на доходи, изготвят справка по образец за изплатените през годината доходи:
               1. по чл. 10, ал. 1, т. 3, 4 и 6, подлежащи на облагане с данък върху общата годишна данъчна основа;

чл. 10. (1) В зависимост от източника видовете доходи по този закон са:
               3. доходи от друга стопанска дейност;
               4. доходи от наем или от друго възмездно предоставяне за ползване на права или имущество;
               6. (изм. - ДВ, бр. 113 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г.) доходи от източници по чл. 35, както и доходи, облагаеми с окончателни данъци по този закон.
             

              2. по глава шеста, подлежащи на облагане с окончателен данък, с изключение на подлежащите на деклариране по реда на чл. 142, ал. 5 от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс;
               3. от прехвърляне на права или имущество, с изключение на тези по чл. 13, ал. 1, т. 3;
               4. по чл. 13, ал. 1, т. 3, 7, 8, 9, 20, 21 и 24, в случаите, когато годишният размер на съответния доход, изплатен на физическо лице, превишава 5000 лв.
   
 чл. 13. (1) Не са облагаеми:
               3. (изм. - ДВ, бр. 106 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г.) доходите от разпореждане с финансови инструменти по смисъла на § 1, т. 11 от допълнителните разпоредби;
                7. доходите от допълнително доброволно осигуряване, получени след придобиване право на допълнителна пенсия; доходите от инвестиции на техническите резерви, получени по застрахователни договори; доходите от инвестиции на активите на фондовете за допълнително пенсионно осигуряване, разпределени по индивидуалните партиди на осигурените лица;
               8. (изм. - ДВ, бр. 106 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г., изм. - ДВ, бр. 94 от 2012 г., в сила от 01.01.2013 г.) доходите от лихви по банкови сметки, с изключение на лихвите по депозитни сметки, в търговски банки и клонове на чуждестранни банки, установени в държава - членка на Европейския съюз, или в друга държава - страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство;
               20. паричните и предметните печалби, получени от участие в хазартни игри по смисъла на Закона за хазарта;
               21. (изм. - ДВ, бр. 113 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г.) паричните и предметните печалби, получени от участие в игри, различни от тези по т. 20, при които печалбата се определя на случаен принцип;
               24. доходите, получени от рента, аренда или от друго възмездно предоставяне за ползване на земеделска земя;
                         

(2) (Нова - ДВ, бр. 113 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г., изм. - ДВ, бр. 94 от 2012 г., в сила от 01.01.2013 г.) При преобразуване или прехвърляне на предприятие справката по ал. 1 се изготвя от правоприемника.
          (3) (Нова - ДВ, бр. 106 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г., изм. - ДВ, бр. 99 от 2011 г., в сила от 01.01.2012 г., доп. - ДВ, бр. 94 от 2012 г., в сила от 01.01.2013 г.) Доходите по чл. 38, ал. 1, т. 2 се включват в справката по ал. 1 за данъчната година, през която е взето решението за разпределяне на дивидента, за данъчната година на начисляване на сумите - в случаите на скрито разпределение на печалбата, или за данъчната година на начисляване на ликвидационния дял. В случаите на продажба, замяна или друго възмездно прехвърляне на права или имущество по чл. 33, ал. 3 доходите се включват в справката по ал. 1 за данъчната година на прехвърлянето.
Трябва да декларирате доход от продажбата на имота, ако не попада в изключението на чл. 13, ал. 1, т. 1:
 
Скрит текст :
Здравейте desimona,

На въпросите:

1. В приложение 4 в част І попълвате таблица 1, а в част ІІІ - таблица 2.

2. В таблица 2:
    - в колона 2 - придобит доход по тримесечия
    - в колона 3 - дължимия данък за трите тримесечия
    - в колона 4 - декларирания данък за тези тримесечия, за които сте декларирали
    - в колона 5 - внесения данък по тримесечия, като нямате възможност да отразите недължимо внесения данък за четвърто тримесечие.
Тъй като се е получило известно объркване, а в декларациите трябва да отразяваме истината, ще Ви препоръчам да не ползвате декларацията с Баркод, а да я направите ръчно на хартиен носител.
Така на ред 14 в част ІV на ГДД ще декларирате целия авансово внесен данък.
А сега Ви се появява данък за довнасяне, защото не можете да отразите всички направени 4 вноски, а за една от вноските, която не е съпроводена с декл. по чл.55 сигурно също виси необвързана в личната Ви партида.

3. Да.

4. Трябва да вземете служебна бележка по чл.45 от работодателя и да попълните приложение 1 за доходи от трудови правоотношения.

Успех! :good:
Питайте по телефона Микроинвест и ни споделете отговора :wink1: