Т.е. през 2013 нямате настъпване на обстоятелство по чл.46, ал.1, т.1, защото то настъпва точно в годината на погасителната давност.
През 2014 г можете да го отпишете със статия 401/709 и повече нищо не преобразувате.
Срокът за отписване на задължения в действащата норма до 01.01.2014 г. е не повече от 5 години и от тази гледна точка за фактура от 2007 г е по-удобно да приложите чл. 46 от ЗКПО през 2014 г.
Ако при отписването на задължението признаете приход, не е необходимо да преобразувате счетоводния финансов резултат.
Скрит текст :
Не мисля, че е уместно да издавате фактури от името на все още нерегистрирано ЮЛ. Ами ако по някаква причина бъде отказана регистрацията?
Не приемам идеята хора от други професии да имат право да са съставители. Изваждането на другите професии от състава на съставителите на отчети ще е въпрос на зрялост на законодателите да издигнат престижа на професията "Счетоводител".

Това също е промяна в съществувашите правила, постигната чрез регулация, а не чрез свободна конкуренция. Моята одиторка е инженер-химик и е много веща в счетоводството. :smile1:
Първо, опитайте нсе пак да спазвате правилата и да не пишете само с главни букви :smile1:

Второ, отговорът на въпроса Ви е очевиден - ако държите да стане през автоматичното приключване, настройте формулите за балансова стойност на продадените активи в ОПР така, че да отчитат измененията по използваните от Вас сметки. Но може и ръчно да си отразите сумата...
Предлагам Ви една разработка, която частично обхваща интересуващата Ви проблематика
http://ktkbg.blogspot.com/2012/02/blog-post_6080.html
Здравейте,

След като вече се дават средства за проекти по научни поръчки, не е голяма изненада, че изводите са угодни на поръчителите.
Съгласна съм, че формулировката "някакъв Институт" е откровена заявка за развързване ръцете на лобистите, а който "инвестира" в лобиране, той ще зададе параметрите на въпросния Институт.

Не става ясно, как изпитите сами по себе си биха гарантирали повишаване качеството на счетоводната дейност. Никой няма съмнения във високата квалификация на юристите в България, но оценките за съдебната система, в т.ч. от европейските институции, са, меко казано, негативни.

Песимист съм по отношение на възможностите ни да повлияем върху вземането на каквито и да било неблагоприятни решения по отношения на практикуващите професията счетоводител.

Хипотетично, ако се обединят счетоводителите и бизнеса и приемат риска всички заедно да бойкотират изпити и да провалят чрез не подаване на годишни декларации една данъчна кампания, чийто резултата да се изрази само в глоби, без да се платят данъци, би имало ефект на натиск.... Но реално е неосъществимо, защото отчетите са важни не само за фиска, а и за бизнеса, за нормалното му функциониране.

И какво да дискутираме за повишаване качеството на професията? Който може - го прави, който не може - учи другите. Ето тук имаме един сайт, изобилстващ от ресурси в помощ на счетоводителите. И да подчертаем дебело - напълно безплатен. А във форума всеки получава отговор, без значение въпросът на начинаещ ли е или се оформя дискусия по актуални нововъведения. Не е ли това един реален Институт за поддържане и повишаване квалификацията на счетоводителите? Има и други форуми, лични страници на колеги, които са д.е.с. и които организират обучения, семинари... Всеки може да избере свободно формата, по която да поддържа нивото си.

Сигурна съм, че това мое изложение ще бъде подложено на унищожителна критика, но Dixi et animam levavi :smile1:

От въпроса Ви не става много ясно, но предполагам:
1. Възложителят е инвеститор, т.е. собственик на обекта, който се изгражда
2. Задавате въпроса от негово име

При такива предположения отчитането на разходите за възложената работа е:
Д-т Разходи за външни услуги
    К-т Доставчици , партида на Изпълнителя

Д-т Р-ди за незавършено производство
    К-т  Разходи за външни услуги

При получаване на разрешението за ползване на сградата вече я завеждате според предназначението. След като е изградена с цел продажба е най-правилно да я заведете като продукция.
Д-т Продукция
     К-т Р-ди за незавършено производство
В декларацията се вписват приходите и разходите от ОПР в левове и стотинки.
Измененията на запасите от продукция и незавършено производство влизат или в приходите или в разходите.
Разходите за незавършено производство са данъчно признати разходи и с тях не се преобразува счетоводния финансов резултат.
И какво Ви пречи да начислите амортизация за 2013-та?
Още не е приключил срока за подаване на отчетите и декларациите.
Ако не Ви се правят корекции, пуснете протокол за въвеждане в експлоатация от 01.01.2014-та.
40 лв - за висене на опашка, 20 лв. - електронно :smile1:
Вършат Ви работа осчетоводяванията в моят отговор от « -: Март 14, 2014, 20:01 » , но без да прилагате преобразуването, още повече, че изобщо нямате брак.

По ДДС също нямате задължения, защото не сте ползвали кредит.
Няма страшно!
Аз пък съвсем не исках да ви стресна - няма ситуации без изход :smile1:

Фактурите са от услуга и се осчетоводяват:
Д-т Клиенти
    К-т Приходи от услуги

Ще Ви увиснат в баланса едни вземания от клиенти.

Преводите са лично от собственика и или ги оформяте със заем, което означава да начислявате и лихва, или ги оформяте като парична вноска по чл. 134:

Д-т Парични средства
    К-т заемни средства или там вноска

и ще ви увиснат съответните задължения.

Към финансовия резултат това няма отношение. Него си го формирате както му е редът - приходи от услуги минус разходите за извършването им, които явно са основно заплати и осигуровки.
Защо да не се отразява в Баланса?
Според мен незавършеното се отразява в актива в раздел текущи (краткотрайни) активи, част "материални запаси", ред "незавършено производство".

А какво за декларацията?
Скоро имаше подобно питане и се оказа, че без декларация не заверявали осигурителната книжка.
От тази гледна точка е добре да пуснете декларация като посочите в табличката вида дейност, площ, среден добив и нула като приход и да отразите внесените осигуровки.
Съчувствам Ви!
Кой ги е измислил тези основания?
Излиза, че фактурирате услуга, по която, обаче, нямате плащане.
А получавате превод за заплати от собственика, който е като негова лична вноска?!?

Така става като си оформят сделките без счетоводителят да се произнесе.
А оборотката равнява ли се?
Ако е равнена, защо не си направите баланса ръчно?
Така и не станаха ясни две неща:
1. Какво пише във фактурите
2. Какво е посочено като основание за превода от чужбина.
Очевидно тези декларации се подписват с оглед избягване на конфликт на интереси :hmmm: