Здравейте,

От скоро една фирма премина от М-Тел към Глобул и получава фактури, в които след начисленото задължение по доставката, има ред "Дарение и/или Залог" и се мъдрят 3 лв.

Мисля да го осчетоводявам това дарение, което не е дарение по някакъв договор, като разход за външна услуга, ан.подсметка за телефони срещу партидата на доставчика. С чиста съвест ще си го призная като разход за дейността, защото го включват във фактурата за услугата.

Имате ли такъв случай и как подхождате?
Просто си декларира дохода, а при ревизия показва доказателства за приходи с каквито разполага.

Вие ще го включите и в справката по чл. 73.
Трябва да издаде документ по чл. 7 от ЗСч.
Имам и друг въпрос... Сондажен кладенец за добиване на вода ??
Помагайте моля..
Според мен е І-ва категория. Но тъй като не е упоменат изрично, ако не Ви харесва амортизационната норма, може да защитите и отнасянето му в VІІ-ма категория.
Моето мнение е, че приходите от този вид финансиране следва да се признават, ако са получени. Базирам се на убеждението, че това представлява правителствена помощ по смисъла на понятията от СС-20.

Ето една подробна дискусия по близка тема, която може да Ви е от полза:
http://www.kik-info.com/forum/index.php?topic=4175.msg51559#msg51559
За 2013 г. ЗП, регистрирани по ЗДДС определят облагаемия си доход по реда на чл.26, а годишната данъчна основа по реда на чл. 28 от ЗДДФЛ.

На практика това означава следното:
1. Облагаемият доход е данъчната печалба по ЗКПО.
2. Годишната данъчна основа се получава след намаляване на данъчната печалба със задължителните осигурителни вноски на лицето като СОЛ (което не се прилага за собствениците и съдружниците в търговските дружества) и ползването на данъчни облекчения по ЗДДФЛ.

Като следствие от т.1 може да се заключи, че субсидиите, получени от ЗП ще влезнат в отчета му по ЗКПО в съответствие с реда за признаването им по СС-20.

Според мен, тези субсидии нямат място нито в Приложение 6, нито в друго Приложение към ГДД по чл. 50 за регистриран по ЗДДС ЗП.
Само да питам: какво е ВУ?  :blush:

Предполагам - Външна Услуга :smile1:
Какво Ви обърка? Не се удържат и не се внасят осигуровки от възложителя.
:good:
marpan_64 ясно Ви е отговорила.

Ще има изравняване в края на годината за доходи, получени на различни основания от СОЛ. (чл. 6, ал. 8 от КСО; чл. 2 , ал. 4 от НООСЛБГРЧМЛ)
Ако се ползва повече от една година и е на стойност над възприетия праг за същественост е ДМА.
Задължения за данъци на местните физически лица
Чл. 6. Местните физически лица са носители на задължението за данъци за придобити доходи от източници в Република България и в чужбина.

Задължение за подаване на годишна данъчна декларация
Чл. 50. (1) (Изм. - ДВ, бр. 113 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г.) Местните физически лица подават годишна данъчна декларация по образец за:
1. придобитите през годината доходи, подлежащи на облагане с данък върху общата годишна данъчна основа и с данък върху годишната данъчна основа по чл. 28;
2. (изм. - ДВ, бр. 99 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.) доходите, подлежащи на облагане с патентен данък по реда на Закона за местните данъци и такси;
3. (изм. - ДВ, бр. 106 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г., изм. - ДВ, бр. 94 от 2012 г., в сила от 01.01.2013 г.) придобитите през годината от източник в чужбина доходи от:
а) дивиденти;
б) ликвидационни дялове;
в) доходи по чл. 38, ал. 5, т. 2, ал. 8 и ал. 13;
4. притежаваните акции и дялови участия в дружества, място на стопанска дейност, определена база и недвижима собственост в чужбина.
Как ще ги фактурирате зависи от това каква мерна единица използвате за определянето на единична цена. Обикновено цената се формира като сума за 1 кг. живо тегло. Съответно фактурата е не на бройка, а общо - телета, килограми живо тегло, цена на кг....
След като се води дело, във Ваш интерес е да оставите аванса незакрит и да изчакате резултата.
Завеждат се като бройки по справедлива стойност.

Може да прочетете материал от форума по темата:
http://www.kik-info.com/forum/index.php/topic,1416.0.html
Закривате го според документа, който Ви издаде доставчика.
Следва да отчетете получената помощ като финансиране, което намира отражение в ОПР в частта за приходите и по този начин участва в определянето на счетоводния финансов резултат.
demetriq 88,

Очевидно трябва да Ви се напомни правилото, че добре зададеният въпрос е половината от отговора.
Позволете и аз да попитам.

Как продавате активи с фактури и се сдобивате със съдружници в резултат от сделката? :question:
     Годишната данъчна основа по чл. 34 влиза в общата годишна данъчна основа:
Скрит текст :
Ставката е 10%:
 
Скрит текст :
621 / 496

и подлежат на проверка за слаба капитализация, защото не са в изключенията по чл. 43, ал. 3
Какви са подробностите зависи от договора.
Общото положение е, че парите, които съдружник получава от продажба на дялове, ги получава като физическо лице и си разполага с тях като такова (без ограничения).
Данъкът е дължим по ЗДДФЛ:       
 
Скрит текст :
Търговските рискове или облаги от подобна продажба можете да прецените най-добре Вие сами, защото познавате състоянието на фирмата и нейните пазарни и финансови перспективи.
Според мен, трябва да приложите чл. 75 от ЗКПО или да се откажете от заниманието.
Скрит текст :