bigdarkmad,
По Казус 1 виждам, че имате едно базово объркване в понятията, което като разберете, предполагам, ще изчезнат и другите Ви въпроси.
Разходите се признават не при извършване на плащането, а при начисляването им, което става на база получената фактура.

Казано простичко:

ПОЛУЧЕНА ФАКТУРА = РАЗХОД = ЗАДЪЛЖЕНИЕ КЪМ ДОСТАВЧИК

Осчетоводява се Д-т група 60 / К-т група 40

ПЛАЩАНЕ = ПОГАСЯВАНЕ НА ЗАДЪЛЖЕНИЕ КЪМ ДОСТАВЧИК

Осчетоводява се Д-т група 40 / К-т група 50

По Казус 2 е възможно да осчетоводите и фактурата, като й зададете експорт през следващ месец. Аз не съм на Про, но предполагам, че са усъвършенствали програмата Делта именно с такава цел - да не "оставяме" неосчетоводени ф-ри, а през възможностите за експорт в даден месец да задаем кога да бъдат включени в дневниците по ДДС.

От април всички клиенти на Микроинвест ще минат принудително на версии Про, но ще чакаме промоцията :smile1: Засега само гадая. Просто проиграйте различни варианти и сами ще разберете кое да включвате според индивидуалните Ви планове за ползване на данъчен кредит. Е, разбира се, като спазвате и нормите на ЗДДС.




Аз лично не мога да разбера въпроса Ви.
1. С каква програма работите?
2. Има някои основни положения:
- датата на документа е датата на издаване на фактурата
- датата на осчетоводяване е датата на отразяването на документа в счетоводните регистри. В някои програми (Микроинвест Делта) тази дата се използва за да се включи документът в съответния данъчен период в дневниците по ЗДДС.
- месец за експорт не съм срещала, но това вероятно е месецът, който задавате за включване в дневниците по ЗДДС.

Плащането по една фактура е без значение за датата на данъчното събитие. То има отношение само при режим на касова отчетност, който не касае плащането в брой.
Животните се завеждат по справедлива стойност, а в СС-41 справедливата стойност се определя като онази сума, за която биологичните активи "могат да бъдат разменени в пряка сделка между информирани и желаещи, осъществяването на сделката купувач и продавач към настоящия момент".

Допълнение от СС-41:
Скрит текст :
По принцип Фискалният Бон е първичен счетоводен документ, който се издава задължително за всяко отделно плащане в брой по доставка на стока или услуга, независимо дали за тази доставка е издадена Фактура. Изключенията от това правило са плащания в брой на нотариус, адвокат или други свободни професии.
Много често, обаче, в ЕКАФП липсва настройка за освободени доставки и тогава няма как да се издаде ФБ.



bobo,
Дарението го получава от роднини собственичката на ЕООД-то и го внася във фирмата като допълнителна парична вноска.
Ако се притеснявате да не би да не Ви изплатят обезщетение за последния месец, то нямате основание да се тревожите. Обезщетенията за безработица се изплащат през месеца, следващ месеца, за който се дължат. :smile1:
sunwalker,

Ето извадка от едно по-старо указание на НОИ по въпроса. Мисля, че логиката на включване на изброените облагаеми доходи не се е променила.
Скрит текст :
Здравейте,
Можете да оформите получените суми и като дарение. Получателят (Вашата клиентка) ще плати минимален местен данък
Скрит текст :
Веси,
По аналогия с наемите на недвижимост - СИО би следвало да разделиш дохода между двамата съпрузи.
Това означава да не ги включваш в справката по чл. 73.

Според СК: " Чл. 20. При сделка между единия или двамата съпрузи с трето лице, когато в регистъра няма вписан режим на имуществени отношения, се прилага законовият режим на общност.
Чл. 21. (1) Вещните права, придобити по време на брака в резултат на съвместен принос, принадлежат общо на двамата съпрузи, независимо от това на чие име са придобити."
Съгласно ЗБДОО минималният месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица се определя съобразно облагаемия им доход за 2012 г. като самоосигуряващи се лица. Това означава, че се включват всички доходи на СОЛ по чл. 4, ал. 3, т. 1, 2 и 4.
Здравейте,

Може би не сте имали време да се ориентирате във възможностите, които предлага форума. :smile1:

Предлагам Ви да ползвате по въпроса следната проверка:
http://www.kik-info.com/check/check_place.php
Здравейте Катерина Йорданова,

При подаване по ел. път редът е следният:
1. Попълвате отчета за НСИ онлайн и получавате вх.№
2. Попълвате по ел. път декларацията към НАП, при попълването автоматично се вписва вх.№ от отчета, подаден в НСИ.

Ако подавате към НАП на хартиен носител, прилагате разпечатка от отчета към НСИ - само необходимити справки по ЗСч.
Предлагам на вниманието Ви материал с конкретни примери за прилагането на чл. 43, ал. 2 от списание "Седмичен законник".
Логично е да няма записан капитал, защото ДЗЗД е гражданско, а не капиталово дружество.
Внесените пари си остават собственост на участниците в консорциума.
Аз бих ги водила в аналитичности по участници по "сметка на собственика".
Мнението ми е чисто теоретично, нека се включат и колеги с практически опит.
За счетоводството на консорциума е казано малко.
Здравейте,
Подаването на декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ не е обвързано със статута безработен/работещ, а с ролучаването на доходи като физическо лице.
Не се подава декларация от лице, което е получило доходи само от трудови правоотношения.
Неначисляването на заплатите за м.12.2012 през 2013 е в разрез с принципа за текущото начисляване на приходи и разходи.
И, все пак, след като не сте ги начислили през 2012-та, а през 2013-та, това не е основание за непризнаване на разход или за преобразуване на счетоводния финансов резултат.
Не зависи от формата на счетоводството - едностранно или двустранно - а от оборотите на предприятието

     чл. 32  (3) (Изм. - ДВ, бр. 96 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г., изм. - ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г.) Годишните финансови отчети на едноличните търговци, които не подлежат на задължителен независим финансов одит и на които размерът на нетните приходи от продажби за текущата година не надхвърля 100 000 лв., могат да се състоят само от отчет за приходите и разходите.

Това значи, че може да изберете съкратената форма на ГОД за предприятия несъставящи баланс.
Но никой не Ви забранява да приложине и другата форма - Баланс, ОПР, ОПП, ОСК...

А едностранно счетоводство е допустимо само за ЕТ с оборот под 50 000

(4) (Изм. - ДВ, бр. 96 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г., изм. - ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г.) Едноличните търговци, които не подлежат на задължителен независим финансов одит и на които размерът на нетните приходи от продажби за предходния отчетен период не надхвърля 50 000 лв., могат да отчитат и представят дейността си посредством воденето на специфични регистри - книги, чрез които се определя вярно и честно финансовият резултат за отчетния период.
Физическото лице наемодател не е придобило доход за 2013-та по смисъла на ЗДДФЛ (чл. 11) и не следва да му се издава СИС и сл.бележка. Последните се издават при плащане, във Ващия случай - през януари 2014-та.
Разходът за наем, отчетен от ЮЛ, не се признава за 2013-та и с него се увеличава счетоводния финансов резултат. През 2014-та счетоводният финансов резултат се намалява с непризнатия разход до размера на изплатения доход на физическото лице. (чл. 42, ал. 1 и 3 от ЗКПО)
Мисля, че фактурата, която ще Ви издаде транспортната фирма ще е с ДДС, защото:

Място на изпълнение при доставка на услуга по транспорт на стоки (Загл. изм. - ДВ, бр. 95 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.)
Чл. 22. (Изм. - ДВ, бр. 95 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 94 от 2010 г., в сила от 01.01.2011 г.)
(3) (Изм. - ДВ, бр. 94 от 2010 г., в сила от 01.01.2011 г.) Мястото на изпълнение при доставка на услуга по транспорт на стоки в рамките на Европейския съюз или извън него, предоставена на данъчно задължено лице, се определя по реда на чл. 21, ал. 2 и 3.

Място на изпълнение при доставка на услуга
Чл. 21. (Изм. - ДВ, бр. 95 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.)
(2) Мястото на изпълнение при доставка на услуга, когато получателят е данъчно задължено лице, е мястото, където получателят е установил независимата си икономическа дейност. Когато тези услуги се предоставят на постоянен обект, който се намира на място, различно от мястото, където получателят е установил независимата си икономическа дейност, то мястото на изпълнение е мястото, където се намира този обект. Когато няма място на установяване на независима икономическа дейност или постоянен обект, мястото на изпълнение на доставката е мястото на постоянния адрес или обичайното пребиваване на получателя.


Няма такава готова бланка в сайта на НАП.
Ако не са Ви предоставили някакъв техен образец, напишете декларация свободен текст като следвате изискванията на определението за свързани лица по §1, т. 3 от ДОПК.