За да не разводняваме темата с безкрайни уточнения Ви изпращам материали по въпроса. Водещото е да определите дали подавате отчета по СС-1 или по СС-13, защото:
"7.4. Счетоводството на предприятие, за което е открито производство по несъстоятелност, се осъществява при спазване на изискванията за действащо предприятие.

Счетоводно отчитане при постановяване на решение за обявяване в несъстоятелност
8. Към и след датата, на която предприятието е обявено в несъстоятелност, се прилагат процедурите, предвидени в този стандарт, за предприятие в производство по ликвидация."
Лицето да си иска служебна бележка за доходите от фирмата наемател. Тя е в нарушение, а не наемодателят.
Няма значение кой номер сметка използвате, а какво съдържание влагате в него.
Създайте си аналитичност 151/1 и си го наречете "вноски по чл. 134 от ТЗ".
Ако фирмата няма ЕКАФП, то изравнителното доплащане се прави по банков път.
Ако питате за ДДС номера, то да. :smile1:
Никъде няма законово основание за подобно твърдение.
На какъв текст от ЗДДФЛ се е позовала служителката?
А ако е СОЛ по чл. 4, ал. 3 :question:
По принцип, независимо, че е регистрирано по ЗДДС, физическото лице не е търговец и прилага ЗДДФЛ за облагане на доходите от наем. Ако наемателят е ЮЛ следва да му издава СИС и служебна бележка и да внася авансово удържания наем като го и декларира по чл. 55.

Физическото лице подава СД по ЗДДС, но не формира дохода си по ЗКПО и облагането и документирането на дохода му следва да става по ЗДДФЛ.

При наемателят в този случай може да има следното осчетоводяване:
1. За получената ф-ра
602; 4531 / 401, където 401 е ФЛ-наемодател

2. За осчетоводяване на удържания данък по СИС
401 / 454 - данъкът следва да се изчисли по формулата (Сума по с-ка 602 - 10% НПР)*10%

3. За внасяне на данъка
454 / 503

4. За плащане на наема
401 / 50

Лошото в този случай, че по СД се вижда кога и колко авансов данък е трябвало да бъде удържан, деклариран и внесен. Не може да мине номерът с изплатен наем в последното тримесечие.

Между другото, лицето издава ли фискален бон или получава сумите по банков път?
Място на изпълнение при доставка на услуга
Чл. 21. (Изм. - ДВ, бр. 95 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.) (2) Мястото на изпълнение при доставка на услуга, когато получателят е данъчно задължено лице, е мястото, където получателят е установил независимата си икономическа дейност. Когато тези услуги се предоставят на постоянен обект, който се намира на място, различно от мястото, където получателят е установил независимата си икономическа дейност, то мястото на изпълнение е мястото, където се намира този обект. Когато няма място на установяване на независима икономическа дейност или постоянен обект, мястото на изпълнение на доставката е мястото на постоянния адрес или обичайното пребиваване на получателя.
Отговорът не е правилен.Протоколът се включва е както в дневника за продажби, така и в дневника за покупки
Не съм съгласна с това императивно уточнение, предвид възможнастта да преценим дали да ползваме ДК и кога.
Ако сме решили да го ползваме, то можем да упражним правото си в следващите 12 месеца.
Скрит текст :
Здравейте мима 56,
Здравейте,  имаме фактура за  слънчоглед, покупка за 500 лева от рег по ДДС, не е начислено ДДС на покупката.
фирмата  е рег по ДДС. Включваме тази фактура в дневник покупки по съответния ред и правим протокол, начисляваме 100 лева ДДС, включваме го в дневник продажби и внасяме това ДДС
.
До тук спирате!
На доставчика предоставяме ли протокола? - Не.
Протокола и в двата дневника ли го включваме? - Не.
Трябва ли да се въвежда фактурата на доставчика в ДДС дневника на покупките с нулеви суми . Това нещо не мога да го разбера. Освен протокола по 117 в двата дневника , да се въвежда и фактурата в дневника на продажбите. Това така ли е или аз нещо се обърках .

5) Регистрираното лице, получател по доставките по ал. 1, отразява получената фактура и известия към нея в дневника за покупките, като попълва само данните в колони от 1 до 8а на дневника за покупките.

Т.е. попълвате данните от фактурата до код 02 в колона "Доставка по чл. 163а от ЗДДС"
Ако се прецени, че в следващите години няма да се отчете данъчна печалба или тя ще бъде в недостатъчен размер, може да не се отчита отсрочен данъчен актив по намаляемите временни разлики. В текущата година с тях ще се увеличи финансовия резултат при преобразуването и на практика те ще се превърнат в постоянни разлики.

По въпроса в СС-12 се казва следното:

               7.5. Промяната в сумата на активите и пасивите по отсрочени данъци се отразява като увеличение/намаление на счетоводната печалба/загуба за текущия период, включително и промени, произтичащи от промяна в данъчните ставки, данъчното законодателство или очаквания начин на възстановяване на актива или уреждане на пасива.
И в актуалната редакция на ЗДДС е в сила следният текст:

Издаване на фактура
Чл. 113. (1) Всяко данъчно задължено лице - доставчик, е длъжно да издаде фактура за извършената от него доставка на стока или услуга или при получаване на авансово плащане преди това освен в случаите, когато доставката се документира с протокол по чл. 117.
Поради периодично възникващ интерес по темата, порових в интернет за мнение на юристи, което срещнах преди време и го споделям прикачено. 
Какъв е статута на предприятието към момента по решение на съда?
Обявено ли е вече в несъстоятелност или само е открита процедура по несъстоятелност и сте в период на изпълнение на оздравителен план?
Не е необходимо да подписва ДУ, още повече, че има тълкувания в смисъл, че собственик на ЕООД не може да сключва договор сам със себе си.
Собственикът на ЕООД е управител по регистрация и като такъв е СОЛ и може да осъществява управленска дейност - да сключва договори, в. т.ч. трудови, т.е. за назначава персонал.
Декларация по чл. 50 подават физическите лица, които са придобили доход през годината. Описано е подробно в текста на чл. 50 за какви доходи се подава декларацията.
Данъкът не се ли внася от наемодателя?
Разбира се, че за четвърто тримесечие се внася от наемодателя :good:
Обърнала съм внимание само на въпроса за срока защото е обвързан с декларацията... Благодаря за уточнението, svetlakercheva :bow: